Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Visszatért a tél?! Sok a veszély!

Növényvédelmi előrejelzés: Visszatért a tél?! Sok a veszély!

Agrofórum Online

Ezt mondta a meteorológiai előrejelzés, és a hét eddigi napjai igyekeznek megfelelni a mondottaknak. A csapadék nagyon kell, de sokkal inkább eső -, és nem hó formájában így április utolsó dekádjában. Igazán szeszélyes ez a hónap, előfordult már nyár eleji meleg, viharos szél, talajmenti fagy, és most csapadék és hideg. A természet alkalmazkodott, és most is azt teszi, fejlődésnek indultak a kalászosok, virágoznak a gyomok, előjöttek a korai kártevők, és megjelentek a különböző betegségek első tünetei.

A vetésfehérítő bogár jellemző kártétele

Most kellene sok mindent elvégezni, gyomirtás a kalászosokban, talajelőkészítés a tavasziak számára, vetés és gyomirtás ott is, az ültetvényekben javában tart a növényvédelmi szezon, és ezzel szemben szinte mindig fúj – sokszor viharos erővel – a szél, ritkán lehet permetezni.

A gyümölcsösök és a szőlő kevésbé mutatják, de a szántóföldeken kimondottan látszik, hogy a csapadékban szegény telet száraz tavasz követte. A kalászosok – főleg a megkésve vetettek – télen nem erősödtek meg, tavasszal alig bokrosodtak, és bizony a szárbaindulás ellenére még most is ritkás az állományuk. Hasonló megállapítást lehet tenni a tavaszi árpára is, a vetések szépen kisoroltak, de a fejlődésük lelassult.

Mondhatjuk, hogy kevésbé támadják meg a betegségek ezeket a ritkás állományokat, de a bokrosodás hiánya kevesebb kalászhozó szárat is jelent. Ráadásul a betegségek nem ennyire válogatósak, egy kis nedvesség, párásság, és már megjelent a lisztharmat első tünete.


Az első lisztharmatos folt

A további lombbetegségek még nem szaporodtak fel, de már elszórtan egy-két kezdődő foltot lehet észlelni, valószínűleg pirenoforás foltosság alakul ki.

A vetésfehérítő bogarak megkezdték betelepülésüket a táblákba, egyelőre az imágók károsítanak, jellegzetes, hosszúkás hámozgatásuk jelzi ottlétüket. Ebben a hideg időben nem mozognak a bogarak, általában csökken aktivitásuk, de várhatóan a melegedéssel párhuzamosan megélénkülnek azok is.

Az őszi árpa állományok kicsit jobban bokrosodtak, erősebbek, de ott is mutatkozik a csapadék hiánya. A betegségek az őszi búzával párhuzamosan jelennek meg, és ez érvényes a vetésfehérítő bogárra is.

Nagy kérdés a gyomirtások haladása, hiszen az őszi árpa esetében a kultúrnövény és a gyomok oldaláról egyaránt a gyomirtási szezon végéhez közeledünk. A gyomok nagy része virágzik, illetve a nagy kárral fenyegető fajok (pl. mezei aszat, galaj, ebszékfű) kinőnek az érzékeny fejlődési állapotukból, vagyis nehezebben, nagyobb költséggel, kisebb eredménnyel tudjuk megfékezni azokat.


A korai gyomok már márciusban virágoztak

Őszi búzánál kicsit több a még rendelkezésre álló idő, bár ez a több idő szinte csak napokban mérhető, hiszen az őszi búza is a 3 nóduszos állapotánál tart. Ebben az időszakban már óvatosan kell a gyomirtó szerek közül választani, biztosan szelektív legyen a készítmény, ne károsítsa a kultúrnövényt semmilyen formában.

A repce állományok általánosan virágoznak, gyönyörű az egybefüggő hatalmas sárga tábla. Szinte minden kártevő jelen van a növényeken, amelyek lehetnek ebben az időszakban. A repce fénybogár mellett tömegesen jelent meg, és települt be a növényállományra a repcebecő ormányos is. A kettő együtt súlyos kárt okozhat, a fénybogár gondoskodik arról, hogy kevesebb legyen a termékeny becő, és ami mégis megkötött, azt a becő ormányos lárvája fogja elfogyasztani.

A repce becő-szúnyog még nem jelent meg, valószínűleg hideget érez. A vita még tart – a szúnyog csak az ormányos segítségével tud fertőzni vagy a nélkül is? -, de minden esetre a becő ormányos tömeges károsítása megkönnyíti a szúnyog dolgát.

A repce ezen állapotában már csak a méhkímélő technológiával, esetleg méhekre nem veszélyes (nem jelölésköteles) készítményekkel dolgozhatunk. Van egy új ajánlás, amely kidolgozását megfelelő vizsgálatok generálták. Eszerint a virágzó növényállományban, amennyiben 2 terméket használunk, amelyek méhek tekintetében nem jelölés kötelesek, akkor a kombinációból fakadó esetleges méhveszélyesség megelőzésére alkalmazzuk a méhkímélő kijuttatást. Egyszerű példával Mospilan 20 SP + Folicur Solo (mindkettő nem jelölésköteles) tankmix elkészítése után, a kijuttatásra alkalmazzuk a méhkímélő technológiát.


A mezei aszat már márciusban növekedésnek indult

Repcében gombabetegségek még nem jelentek meg, igazából a mostani csapadékos időszak indukálhat új fertőzéseket. Két betegség követel figyelmet, a repce-becőrontó betegség és a repce fehérpenészes rothadása. Mindkét betegség esetében a növényi maradványok lehetnek a fertőzés kiinduló pontjai és mindkét betegség a mélyebb fekvést, csapadékos, nedves körülményeket kedveli, tehát a következő időszak valószínűleg kedvez a kórokozóknak. Ha hűvösebb időszak jön, akkor a fehérpenészes korhadás lehet a domináló, míg melegebb időszakban a becőrontó terjedhet jobban. A valóságot a rendszeres felvételezés, ellenőrzés dönti majd el.

A zöldborsó táblák már szépen kikeltek, a csipkéző bogarak tetemes kárt nem okoztak. A gyomirtás lesz a következő feladat. Ne felejtsük el, hogy a zöldborsó esetében több készítménynél is a szelektivitás alapja a növény viaszos bevonata. Csapadékos időszakban, vagy azt követően ezt vegyük figyelembe.

Elindult a napraforgó vetése, és akinek elegendő a gépkapacitása, az azonnal indítja a preemergens gyomirtást is. Szerencsés lesz, aki eső előtt el tudja ezt is végezni. (De azért lesz még eső később is – nagyon reméljük!)

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy milyen sokkot okozott a talajfertőtlenítő szerek kivonása. Mostanra határozottan megemelkedett a talajlakó kártevő népesség, így most talajfertőtlenítő használata nélkül kockázatos vetni.

Jól halad a magágykészítés a kukorica számára, egy kis csapadék ebben is segítene. Lehűlt a talaj is (vagy fel sem melegedett eléggé?), a kukorica vetése kicsit csúszik.

Védekezési elvek

Ahol a kalászosok gyomirtása még nem történt meg, ott érdemes a gyomirtó szer mellé preventív jelleggel betenni valamelyik alkalmas gombaölő készítményt a lomb védelmére. Óriási a választék, de a fő csoportokat az azol típusú és a strobilurin csoportba tartozó fungicidek adják. Ezek önmagukban és kombinációkban egyaránt megvehetők, alkalmazhatók.

A repce rovarkártevői ellen bevethető készítményeket már korábban tárgyaltuk, a betegségek ellen az említett azol és strobilurin csoportba tartozó készítmények adnak választékot. Meg kell említeni, hogy kimondottan a fehérpenész ellen hatásos a Constans nevű biológiai készítmény.


A repce-becőormányosok nagy számban jelentek meg

Zöldborsóban a piretroidok valamelyike ad megoldást a csipkéző bogarak ellen (amennyiben szükséges!).

A napraforgó gyomirtásában nagy szerepet kap a Racer, hiszen területeink nagy része parlagfűvel fertőzött, és a napraforgó az egyik legjobb „parlagfű-nevelő”.

Növényorvos

(Agrofórum Online)

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

2018. november 4. 08:30

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.