Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

A nappali 30oC feletti hőmérséklet akadálytalanul szárítja a talajok amúgy is alacsony szinten levő vízkészletét. A szárazság miatt nem vagy alig keltek ki az árvakelések a tarlón, így tarlóápolásra egyelőre nincs szükség. A száraz idő miatt most a kártevők okoznak növény egészségügyi problémákat.

A kukoricán még nem érződik a vízhiány, még hőségnapokon sem „furulyázik” a növény. Ez jó jel, mert egyébként a csőképződés mostani szakaszában fokozottan igényli a nedvességet a kukorica. A fény- és feromon csapdákban már a kukoricamoly 2. nemzedékének a lepkéi láthatók, mellette már az 1. nemzedék hernyóitól is országszerte erős fertőzés alakult ki, így további kártételekre lehet számítani a későbbiekben.

Az amerikai kukoricabogár imágók általános jelenléte tapasztalható a növények csőtájékán, de rendszeresen táplálkoznak más, virágzó növényeken, érési táplálkozás céljából. Tavaly ebben az időszakban már tömegesen repült a gyapottok bagolylepke a csapdákba, most mérsékelten találkozni a lepkékkel, pedig a csövesedő kukorica ideális táplálkozási hely lenne a kártevőnek. Minden esetre nem árt figyelemmel lenni a gyapottok bagolylepkére, nehogy meglepetést okozzon. 2018-ban komoly csőfertőzés alakult ki országszerte, a magas fuzáriumos megbetegedés csak az őszi szárazság miatt maradt el.

A növények alsó levelein már jól megfigyelhető a takácsatkák okozta levélsárgulás, ami elsősorban a vetőmag előállító kukorica táblákon lehet probléma. A felsőbb levelek fertőződésének megállítása csak atkaölő készítmények bevetésével oldható meg.

A napraforgó egészségi állapota továbbra is jónak mondható. A virágzás már jó ideje tart, ami kedvez a méheknek és a minél tökéletesebb beporzásnak egyaránt. Alacsony a szárat fertőző szklerotíniás, fómás, alternáriás, diaportés, makrofominás megbetegedések aránya, a tányérfertőzés pedig egyáltalán nem jellemző. Szintén alacsonynak mondható a levéltetű és a mezei poloska fertőzöttség, védekezésre pedig egyértelműen nincs szükség.

A gyéren kinőtt repce árvakeléseken és a vadon növő keresztesvirágú gyomnövényeken tömegesen gyülekeznek a földi-és keresztesvirágú bolhák, szomjúságukat oltani. Ez az egyetlen lehetőség a túlélésre a következő vetési szezonig. A bolha kártétel most veszélyezteti a kiültetett káposztaféle zöldségeket is, ezért ott a növények megerősödéséig nagy valószínűséggel szükség lehet a kártevő gyérítésére.

A korábban jelzett erős bogáncslepke rajzás szerencsére csak kevés helyen okozott védekezésre okot adó hernyófertőzést. A veszély napjainkra már elmúlt.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. szeptember 24. 09:03

A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

KITE: Támadnak a repce kártevői

2018. április 7. 09:00

A Nádudvar térségében kihelyezett sárga ragacslapok már múlt pénteken megfogták az első betelepülő kártevőket.