Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

A nappali 30oC feletti hőmérséklet akadálytalanul szárítja a talajok amúgy is alacsony szinten levő vízkészletét. A szárazság miatt nem vagy alig keltek ki az árvakelések a tarlón, így tarlóápolásra egyelőre nincs szükség. A száraz idő miatt most a kártevők okoznak növény egészségügyi problémákat.

A kukoricán még nem érződik a vízhiány, még hőségnapokon sem „furulyázik” a növény. Ez jó jel, mert egyébként a csőképződés mostani szakaszában fokozottan igényli a nedvességet a kukorica. A fény- és feromon csapdákban már a kukoricamoly 2. nemzedékének a lepkéi láthatók, mellette már az 1. nemzedék hernyóitól is országszerte erős fertőzés alakult ki, így további kártételekre lehet számítani a későbbiekben.

Az amerikai kukoricabogár imágók általános jelenléte tapasztalható a növények csőtájékán, de rendszeresen táplálkoznak más, virágzó növényeken, érési táplálkozás céljából. Tavaly ebben az időszakban már tömegesen repült a gyapottok bagolylepke a csapdákba, most mérsékelten találkozni a lepkékkel, pedig a csövesedő kukorica ideális táplálkozási hely lenne a kártevőnek. Minden esetre nem árt figyelemmel lenni a gyapottok bagolylepkére, nehogy meglepetést okozzon. 2018-ban komoly csőfertőzés alakult ki országszerte, a magas fuzáriumos megbetegedés csak az őszi szárazság miatt maradt el.

A növények alsó levelein már jól megfigyelhető a takácsatkák okozta levélsárgulás, ami elsősorban a vetőmag előállító kukorica táblákon lehet probléma. A felsőbb levelek fertőződésének megállítása csak atkaölő készítmények bevetésével oldható meg.

A napraforgó egészségi állapota továbbra is jónak mondható. A virágzás már jó ideje tart, ami kedvez a méheknek és a minél tökéletesebb beporzásnak egyaránt. Alacsony a szárat fertőző szklerotíniás, fómás, alternáriás, diaportés, makrofominás megbetegedések aránya, a tányérfertőzés pedig egyáltalán nem jellemző. Szintén alacsonynak mondható a levéltetű és a mezei poloska fertőzöttség, védekezésre pedig egyértelműen nincs szükség.

A gyéren kinőtt repce árvakeléseken és a vadon növő keresztesvirágú gyomnövényeken tömegesen gyülekeznek a földi-és keresztesvirágú bolhák, szomjúságukat oltani. Ez az egyetlen lehetőség a túlélésre a következő vetési szezonig. A bolha kártétel most veszélyezteti a kiültetett káposztaféle zöldségeket is, ezért ott a növények megerősödéséig nagy valószínűséggel szükség lehet a kártevő gyérítésére.

A korábban jelzett erős bogáncslepke rajzás szerencsére csak kevés helyen okozott védekezésre okot adó hernyófertőzést. A veszély napjainkra már elmúlt.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

A poloska már a kukoricában is kárt tesz

2019. augusztus 20. 08:44

Augusztus második dekádját a hamisítatlan nyári idő jellemezte. Nappalonként 30 C fölött, éjjel pedig 15-20 C közötti hőmérséklet jellemezte az időjárást. Időnként nyári zápor- zivatar frissítette a levegőt, egyúttal megemelve a páratartalmát is. Kórokozók és kártevők egyaránt megtalálták életfeltételeiket.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.