Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

Agrofórum Online

A növények magukra öltötték színpompás ruhájukat, jelezve, hogy visszavonhatatlanul megérkezett az ősz. A nappalok még kellemesen melegek, de reggelre a hőmérő higanyszála alig éri el a 10 °C-ot. Eső már hetek óta nem esett, így szenvednek a növények a szárazságtól, az őszi vetésű növények kelése és növekedése rendkívül vontatottá vált.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kártételéről az idén már több alkalommal is beszámoltunk. E két inváziós poloskafaj a rendelkezésre álló tápnövények fogyásával és az idő hűvösebbre fordultával ismét látványosan támad. A károsított növényeken a különböző fejlődési alakú lárváktól kezdve a kifejlett poloskákig mind előfordul. A szívogatás nyomán, különösen a paradicsomon és a paprika bogyókon kifakuló foltok keletkeznek, melyek alatt a növények szövetei elhalnak. Ezek a termések csökkent értékűek, piacképtelenné válnak.

zöld vándorpoloskák

Természetes ellenségeik nem lévén, védekezésre csak az engedélyezett rovarölő készítmények lennének alkalmasak, de az érett termés kezelésére nem szívesen vállalkozik a termelő. Az ázsiai márványos poloska a mediterrán térségben már a gyümölcsösöket is veszélyezteti, mert a termésen olyan torzulásokat okoz, amitől lehetetlen az értékesítés.

A hűvösödő éjszakák hatására megkezdődött a poloskák vándorlása a védettebb zugok, lakások felé. Már a legkisebb résen is átjutva keresi fel a melegebb helyeket. Tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, mert csak a szúnyogháló állja útját a poloskáknak. A telelőre vonult egyedek a tavasz eljöttével aktivizálják magukat, tojásokat raknak a növényekre, és folytatódik károsításuk jövőre is. A kutatók ígérete szerint nemsokára csalogató anyag áll a kertészkedők rendelkezésére, ezzel is csökkentve a poloska populáció tömegét és kártételét.

ázsiai márványos poloskák telelőre vonulása

Bármerre is járunk az országban, a tujaféle örökzöldek pusztulását és erős károsodását láthatjuk. Az elszáradó ágak, vörösödő levelek, a bokrok belsejének kiritkulása igen összetett okok következménye lehet. Az idei tünetekért elsősorban a tuja- és a borókaszú tömeges elszaporodása és kártétele a felelős.

tujalevélszáradás

Normális időjárási körülmények esetén a növények képesek annyi gyantaanyagot termelni szöveteikben, mellyel eltömítik a szúbogarak és lárváik járatait, így azok elpusztulnak. Az idei meleg nyár kedvezőtlenül érintette a tuják fejlődését, fiziológiailag legyengültek, kisebb a gyantatermelés, így a kártevők akadálytalanul fejlődtek a növényekben.

borókaszú járatok

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan rovarölő szer, amivel meggátolható a szúbogarak károsítása, csak azzal segíthetünk a növényeken, ha lehetőleg ideális környezeti feltételeket biztosítunk nekik. Ha a növények számára elegendő vizet juttatunk a talajba, máris javulni fog a tujafélék komfortérzete, erősödik a fákban a gyantaképződés. A legyengült növényeket más károsítók, gombabetegségek is megtámadhatják, ezért hasznos lehet számukra is az őszi rezes lemosó permetezés.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

A fény hatása a kártevőkre

2019. január 31. 10:37

A fény különböző jellemzői – fényerősség, polarizáltság, spektrum, fotoperiódus – döntően befolyásolják az egyes növényi kártevőknek a megjelenését, kártételét, sőt az ellenük irányuló védekezést is.

Inváziós kártevők: a négyfoltos fénybogár

2019. március 31. 05:36

A fénybogarak egyik jellegzetes határozó bélyege a bunkós végű csáp, amely segítséget nyújthat a gyors azonosításban.

Milyen kárt okozhat a diófákon az almamoly?

2019. június 5. 04:38

K. Annamária kérdése: Azt hallottam, hogy az almamoly a diófákat is megtámadhatja. Milyen károkkal kell ebben az esetben számolnunk és hogyan védekezhetünk?