Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Agrofórum Online

Az elmúlt héten ismét nem esett eső az országban, így a szárazság hatásai tovább erősödtek. Már nappal sem emelkedett a hőmérséklet 15-16 °C fölé, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek, bár talaj menti fagy eddig nem volt. A lombhullató fák egyre erőteljesebben színeződnek és veszítik el lombruhájukat. A kertekben folyamatos gondozást ebben az időszakban már csupán a gyepek, pázsitok igényelnek.

Lelassult ugyan a fűfélék növekedése, így az eddigi heti rendszerességgel végzett fűnyírást akár 10-14 napira is ritkíthatjuk. A tarlómagasságot emeljük feljebb 1-2 centiméterrel a jobb télállóság érdekében. Ha az év során sok növényi maradvány halmozódott fel a gyepben, most is aktuális a gyepszellőztetés, mert a gyökerek több levegőhöz és fényhez jutnak, valamint a téli csapadék akadálytalanul leszivárog a mélyebb talajrétegekbe. Az átszellőztetett gyepszőnyeg nehezebben mohásodik, nem tud kiritkulni.

A lehullott faleveleket rendszeresen gyűjtsük össze, mert alatta a fű már néhány nap alatt is kifakul, bepállik, különösen, ha közben eső is hullik, ugyanis a vizes levél összetapad és elzárja a levegőt a gyeptől. Ha továbbra is marad a szárazság, nem árt időnként egy-egy alapos öntözés, mert a potenciális párolgás még ilyenkor is eléri a napi 4-5 mm-t.

helmitospóriumos levélbarnulás gyepen

A kiritkult gyepfoltokat ilyenkor már nem érdemes felülvetni, mert kikel ugyan a fűmag, de nem biztos, hogy a tél beálltáig meg is erősödik. A fűvetést halasszuk inkább tavaszra, hiszen nem veszítünk semmit sem az elodázással. Foszfor, kálium és magnézium túlsúlyos levél- vagy szilárd trágya kijuttatásával felkészíthetjük a pázsitot a jobb telelésre.

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen, mert könnyen okozhatnak levélszáradást, legyengítve a növényeket.

sárgarozsda gyep-pázsiton

A vakond még most is igen aktívan kutat táplálék után, ezért a pázsitokat is gyakran elcsúfítja túrásával. A vakondtúrást gereblyézzük el haladéktalanul, mert ellenkező esetben ezeken a foltokon kipusztul a gyep.

vakondtúrás gyepen

Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése. A permetezés végrehajtása előtt nézzük át fáinkat, mely kártevőkkel és kórokozókkal fertőzöttek. Most szedjük le az ágakra rászáradt gyümölcsmúmiákat, hogy ne fertőzzenek tovább.

őszibarack múmia

Alapesetben elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés, de ha pajzstetűre, vértetűre, erős atkafertőzésre utaló tüneteket látunk, feltétlenül használjunk parafinolajos kombinációt, mert az olajos bevonat elzárja a levegőt a kártevők elől, így azok megfulladnak alatta. Bármelyik lemosó készítményt is használjuk, a permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson be minden repedésbe.

kaliforniai pajzstetű fertőzés

A lehullott lombot permetezzük le karbamid vagy ammóniumnitrát műtrágya oldatával, folyékony nitrogén trágyával, így is elősegítve a levelek gyors humifikálódását.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Őszi vetésnél fokozottan figyeljünk a talajlakó kártevőkre!

A konkrét, táblaszinten történő kártevő és betegség fellépésének és terjedésének a megfigyelése a földhasználó vagy pedig a vele szerződésben álló növényorvos feladata.

2018. augusztus 19. 11:17

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

2018. május 4. 05:30

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

2018. október 24. 08:45

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

2018. szeptember 19. 10:15