Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Agrofórum Online

Az elmúlt héten ismét nem esett eső az országban, így a szárazság hatásai tovább erősödtek. Már nappal sem emelkedett a hőmérséklet 15-16 °C fölé, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek, bár talaj menti fagy eddig nem volt. A lombhullató fák egyre erőteljesebben színeződnek és veszítik el lombruhájukat. A kertekben folyamatos gondozást ebben az időszakban már csupán a gyepek, pázsitok igényelnek.

Lelassult ugyan a fűfélék növekedése, így az eddigi heti rendszerességgel végzett fűnyírást akár 10-14 napira is ritkíthatjuk. A tarlómagasságot emeljük feljebb 1-2 centiméterrel a jobb télállóság érdekében. Ha az év során sok növényi maradvány halmozódott fel a gyepben, most is aktuális a gyepszellőztetés, mert a gyökerek több levegőhöz és fényhez jutnak, valamint a téli csapadék akadálytalanul leszivárog a mélyebb talajrétegekbe. Az átszellőztetett gyepszőnyeg nehezebben mohásodik, nem tud kiritkulni.

A lehullott faleveleket rendszeresen gyűjtsük össze, mert alatta a fű már néhány nap alatt is kifakul, bepállik, különösen, ha közben eső is hullik, ugyanis a vizes levél összetapad és elzárja a levegőt a gyeptől. Ha továbbra is marad a szárazság, nem árt időnként egy-egy alapos öntözés, mert a potenciális párolgás még ilyenkor is eléri a napi 4-5 mm-t.

helmitospóriumos levélbarnulás gyepen

A kiritkult gyepfoltokat ilyenkor már nem érdemes felülvetni, mert kikel ugyan a fűmag, de nem biztos, hogy a tél beálltáig meg is erősödik. A fűvetést halasszuk inkább tavaszra, hiszen nem veszítünk semmit sem az elodázással. Foszfor, kálium és magnézium túlsúlyos levél- vagy szilárd trágya kijuttatásával felkészíthetjük a pázsitot a jobb telelésre.

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen, mert könnyen okozhatnak levélszáradást, legyengítve a növényeket.

sárgarozsda gyep-pázsiton

A vakond még most is igen aktívan kutat táplálék után, ezért a pázsitokat is gyakran elcsúfítja túrásával. A vakondtúrást gereblyézzük el haladéktalanul, mert ellenkező esetben ezeken a foltokon kipusztul a gyep.

vakondtúrás gyepen

Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése. A permetezés végrehajtása előtt nézzük át fáinkat, mely kártevőkkel és kórokozókkal fertőzöttek. Most szedjük le az ágakra rászáradt gyümölcsmúmiákat, hogy ne fertőzzenek tovább.

őszibarack múmia

Alapesetben elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés, de ha pajzstetűre, vértetűre, erős atkafertőzésre utaló tüneteket látunk, feltétlenül használjunk parafinolajos kombinációt, mert az olajos bevonat elzárja a levegőt a kártevők elől, így azok megfulladnak alatta. Bármelyik lemosó készítményt is használjuk, a permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson be minden repedésbe.

kaliforniai pajzstetű fertőzés

A lehullott lombot permetezzük le karbamid vagy ammóniumnitrát műtrágya oldatával, folyékony nitrogén trágyával, így is elősegítve a levelek gyors humifikálódását.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

A kertekben ősszel is jelentős a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványos poloska és a borókaszú kártétele, az ellenük való védekezés azonban igen nehéz feladat.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

2018. augusztus 16. 15:14

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.

2018. június 13. 04:30

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

2018. március 18. 23:35

Növényvédelmi előrejelzés: megjelenhet a fuzáriumos csőpenész

Augusztus utolsó dekádjában továbbra is a nyári hőség jellemezte az időjárást. A fojtogató meleget csak időnként és szórványosan szakította meg egy-egy zápor, zivatar. A több hete tartó hőségben szinte minden szántóföldi és kertészeti növény a megszokottnál jóval korábban érik. A szántóföldi és a kertészeti kultúrákon országosan jelentkezik a magas UV- sugárzás miatti levél- és terméségés. Ezzel a jelenséggel sajnos nem tudnak mit kezdeni a gazdák.

2018. augusztus 27. 06:08