Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Agrofórum Online

Az elmúlt héten ismét nem esett eső az országban, így a szárazság hatásai tovább erősödtek. Már nappal sem emelkedett a hőmérséklet 15-16 °C fölé, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek, bár talaj menti fagy eddig nem volt. A lombhullató fák egyre erőteljesebben színeződnek és veszítik el lombruhájukat. A kertekben folyamatos gondozást ebben az időszakban már csupán a gyepek, pázsitok igényelnek.

Lelassult ugyan a fűfélék növekedése, így az eddigi heti rendszerességgel végzett fűnyírást akár 10-14 napira is ritkíthatjuk. A tarlómagasságot emeljük feljebb 1-2 centiméterrel a jobb télállóság érdekében. Ha az év során sok növényi maradvány halmozódott fel a gyepben, most is aktuális a gyepszellőztetés, mert a gyökerek több levegőhöz és fényhez jutnak, valamint a téli csapadék akadálytalanul leszivárog a mélyebb talajrétegekbe. Az átszellőztetett gyepszőnyeg nehezebben mohásodik, nem tud kiritkulni.

A lehullott faleveleket rendszeresen gyűjtsük össze, mert alatta a fű már néhány nap alatt is kifakul, bepállik, különösen, ha közben eső is hullik, ugyanis a vizes levél összetapad és elzárja a levegőt a gyeptől. Ha továbbra is marad a szárazság, nem árt időnként egy-egy alapos öntözés, mert a potenciális párolgás még ilyenkor is eléri a napi 4-5 mm-t.

helmitospóriumos levélbarnulás gyepen

A kiritkult gyepfoltokat ilyenkor már nem érdemes felülvetni, mert kikel ugyan a fűmag, de nem biztos, hogy a tél beálltáig meg is erősödik. A fűvetést halasszuk inkább tavaszra, hiszen nem veszítünk semmit sem az elodázással. Foszfor, kálium és magnézium túlsúlyos levél- vagy szilárd trágya kijuttatásával felkészíthetjük a pázsitot a jobb telelésre.

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen, mert könnyen okozhatnak levélszáradást, legyengítve a növényeket.

sárgarozsda gyep-pázsiton

A vakond még most is igen aktívan kutat táplálék után, ezért a pázsitokat is gyakran elcsúfítja túrásával. A vakondtúrást gereblyézzük el haladéktalanul, mert ellenkező esetben ezeken a foltokon kipusztul a gyep.

vakondtúrás gyepen

Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése. A permetezés végrehajtása előtt nézzük át fáinkat, mely kártevőkkel és kórokozókkal fertőzöttek. Most szedjük le az ágakra rászáradt gyümölcsmúmiákat, hogy ne fertőzzenek tovább.

őszibarack múmia

Alapesetben elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés, de ha pajzstetűre, vértetűre, erős atkafertőzésre utaló tüneteket látunk, feltétlenül használjunk parafinolajos kombinációt, mert az olajos bevonat elzárja a levegőt a kártevők elől, így azok megfulladnak alatta. Bármelyik lemosó készítményt is használjuk, a permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson be minden repedésbe.

kaliforniai pajzstetű fertőzés

A lehullott lombot permetezzük le karbamid vagy ammóniumnitrát műtrágya oldatával, folyékony nitrogén trágyával, így is elősegítve a levelek gyors humifikálódását.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

Indokolt a nitrogén újbóli adagolása, jöhetnek a sárga rovarcsapdák is

2019. február 18. 10:52

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

2018. október 24. 08:45

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.