Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Július első dekádjában átmeneti felfrissülés után tovább folytatódott a forró meleget hozó időjárás. Nappalonként rendszeresen 30-35 °C körül sütött a nap és éjszakára sem csökkent a hőmérséklet 20 fok alá, emiatt csökkent a hajnali harmatképződési hajlam. Csapadék ugyan hullott rendkívül szeszélyes eloszlásban, de ez csak helyileg enyhített az országos vízhiányon.

A kalászos gabonák aratása jó ütemben halad, a szalma elhordása és a tarlóhántás viszont kissé elmaradt. Emiatt sok a felgyomosodott tarló, ahol a parlagfű 30-40 cm-es példányai bimbós állapotba kerültek, viszont az árvakelések nem kezdődtek el.

Mielőbb gyorsítani kell a tarlóhántás ütemén, mielőtt a parlagfű pollenszóródása tovább nehezítené az allergiások amúgy nehéz helyzetét, és megindulhatna az elszóródott gabonamagvak kelése.

Parlagfű búzatarlón
Parlagfű búzatarlón

A kukorica-növényállományokon még nem látszik a hőség okozta stressz, mindenütt virágzik. Az alsó leveleken a hőség miatt nem emelkedett a levéltetű fertőzés, viszont erősödött a takácsatka fertőzés.

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást. Emiatt még nem észlelhető címer- vagy szártörés, de a növények kb. 20%-án jól megfigyelhető a kártevő ürüléknyoma.

Ekkora mértékű kukoricamoly fertőzés mellett indokolt a kémiai védekezés.

Az amerikai kukoricabogár rajzása most még minimális, a csapdák alig fogják a bogarakat, így a leveleken történő hámozgatás sem feltűnő. A gyapottok bagolylepke rajzása alacsony, a hernyók károsítása szintén, de a kártevő feromonos csapdázása és vizuális megfigyelése indokolt.

Amerikai kukoricabogarak
Amerikai kukoricabogarak

A napraforgó teljes virágzása országos. Az egyes területeken lezúduló víz foltokban hervadásos tüneteket okoz a növényeken, másutt viszont az alsó levelek aszály miatti felszáradása okoz károkat.

A korábban jelentősnek mondható alternáriás levél-és szárfoltosság nem erősödött és más kórokozó gombák fellépése sem tapasztalható. A tőpusztulást okozó fehérpenészes rothadás (szklerotinia) tünetegyüttese nem változott.

A gyomirtás hiányosságából adódó parlagfű táblaszegély-fertőzés sok állományra jellemző, ezek megszüntetése nehéz feladat a fölhasználók számára.

A szójavetéseken erősödő takácsatka-fertőzés figyelhető meg, a kártevő szaporodásának különösen kedvez a jelenlegi meleg időjárás. A más években előforduló bogáncslepke hernyókárosítás eddig még elmaradt, de a foltszerűen előforduló rágás tüneteire nem árt odafigyelni.

Takácsatka szójaállományban
Takácsatka szójaállományban

A burgonyaültetvények fitoftórás és alternáriás fertőzése csak az öntözött állományokban erősödött, másutt a szárazság és a meleg idő gátolja a kórokozók terjedését. Ugyanakkor a növény számára kedvezőtlen körülmények miatt élettani eredetű levélszáradás is elkezdődött, ami nehezíti a pontos károsító meghatározást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Emelkedik a szklerotíniás fehérpenészes rothadással fertőzött növények száma - Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 8. 10:26

A ruderális és évelő pillangós, illetve legelő területeken fokozatosan emelkedik a mezei pocok fertőzöttség.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása

2023. július 12. 07:10

Megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása a monokultúrás területeken, a meleg idő kedvez a bogarak mozgásához, a csapdák szép számmal fogják őket.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.