Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben – ha szüretelni is akarunk

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben – ha szüretelni is akarunk

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva. Az alma és a körte levelei elérték az „egérfüles” állapotot. A dió és a szőlő rügyei most kezdtek duzzadni. A málna fakad, a köszméte már bimbós állapotban van.

Március utolsó hetében továbbra is a száraz, késő tavaszias időjárás volt az uralkodó. A csapadék továbbra is nagy ívben elkerüli térségünket, ezért az aszály mérete tovább növekedett.

A napsütéses meleg tömegesen csalogatta elő a vadméheket és a katicabogarakat. Utóbbiak igen intenzíven kutatnak táplálék után, főként a levéltetvekre vadásznak, melyek közül már több faj egyedeit lehet megfigyelni a növénykultúrák széles körén.

A száraz idő ellenére most igen fontos figyelni a csonthéjas növények virág- és hajtásfertőző monília gombájának fertőzés veszélyére. A télvégi rezes lemosó permetezés után virágzás előtt és virágzásban ismét fontos a védekezés, de ilyenkor már nem rézzel, hanem kontakt szerves hatóanyagú készítménnyel, illetve felszívódó gombaölőkkel vagy ezek kombinációival kezeljük a fákat.

Ha valamilyen okból rovarkártevő ellen is védekezni kell, okvetlenül tartsuk be a méhkímélő növényvédelem szabályait. Ezek közé tartozik többek között, hogy ne keverjük egymással a tebukonazol gombaölőt az acetamiprid rovarölő hatóanyaggal, illetve önmagában rovarölőt is csak méhekre nem jelölésköteles hatóanyagút válasszunk.

Az őszibarackra a száraz-meleg idő miatt most kevésbé veszélyes a tafrinás levélforosodás, de már kisebb fokú lehűlés esővel azonnal aktivizálni képes a kórokozót. Ha a leveleken fodros, torzulásos tüneteket látunk, már csak a további fertőzést tudjuk megállítani. Ilyenkor a felszívódó hatású készítményeket használjuk, melyek már képesek a fiatal leveleken keresztül meggátolni a kórokozót terjedésében. A veszélyhelyzet tartós meleg idején szűnik meg.

Az almafákon kifejlődött „egérfülnyi” fiatal levélkéket mos a levélpirosító almafa levéltetű fertőzi. A jellegzetesen pirosodó és torzult levelek fonáki részén találhatók a szívogató kártevők. Ezen tünetek láttán felszívódó rovarölőt használjunk, ezt már most érdemes kombinálni az almafa lisztharmat kórokozója ellen, mert a fák fertőzött rügyeiből már eleve beteg hajtás fejlődik ki.

Az ilyen, úgynevezett „gyertyás” vesszőt jobb, ha lemetsszük, mert tökéletes gyógyulást nem tudunk elérni, legfeljebb a terjedést tudjuk gátolni. A lisztharmat ellen engedélyezett gombaölő készítmények közül a kéntartalmúak most még perzselésveszély nélkül használhatók, ráadásul kiváló atkagyérítő mellékhatással is rendelkeznek.

A körtén figyeljük a körte levélbolhák megjelenésére, mert alapvető fontosságú a gyérítés ebben az időszakban, ugyanis imágó alakba telelnek, és korán elkezdik a tojások lerakását.

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Folytatódnak a drónos növényvédelmi bemutatók

2018. április 6. 07:05

Tekintse meg Ön is a legmodernebb technológiát működés közben, és ismerje meg az előnyeit, felhasználhatóságát.

Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában - Vírusvektor kabócák az amerikai szőlőültetvényekben

2018. május 7. 18:35

A Washington állam területén is előforduló vírusos betegség vektorainak kutatása során a figyelem két kabócafajra irányul.

Poloskák jelentősége a napraforgóban

2019. március 21. 17:37

A korszerű biológiai alapok nyújtotta potenciál kiaknázásában, kulcsszerepe van a növényvédelemnek. A napraforgóban károsító polifág fajok közé tartoznak a poloskák, amelyek közül a mezeipoloskák és a hozzájuk hasonló kárt okozó bodobácsok érdemelnek említést.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.