Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben – ha szüretelni is akarunk

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben – ha szüretelni is akarunk

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva. Az alma és a körte levelei elérték az „egérfüles” állapotot. A dió és a szőlő rügyei most kezdtek duzzadni. A málna fakad, a köszméte már bimbós állapotban van.

Március utolsó hetében továbbra is a száraz, késő tavaszias időjárás volt az uralkodó. A csapadék továbbra is nagy ívben elkerüli térségünket, ezért az aszály mérete tovább növekedett.

A napsütéses meleg tömegesen csalogatta elő a vadméheket és a katicabogarakat. Utóbbiak igen intenzíven kutatnak táplálék után, főként a levéltetvekre vadásznak, melyek közül már több faj egyedeit lehet megfigyelni a növénykultúrák széles körén.

A száraz idő ellenére most igen fontos figyelni a csonthéjas növények virág- és hajtásfertőző monília gombájának fertőzés veszélyére. A télvégi rezes lemosó permetezés után virágzás előtt és virágzásban ismét fontos a védekezés, de ilyenkor már nem rézzel, hanem kontakt szerves hatóanyagú készítménnyel, illetve felszívódó gombaölőkkel vagy ezek kombinációival kezeljük a fákat.

Ha valamilyen okból rovarkártevő ellen is védekezni kell, okvetlenül tartsuk be a méhkímélő növényvédelem szabályait. Ezek közé tartozik többek között, hogy ne keverjük egymással a tebukonazol gombaölőt az acetamiprid rovarölő hatóanyaggal, illetve önmagában rovarölőt is csak méhekre nem jelölésköteles hatóanyagút válasszunk.

Az őszibarackra a száraz-meleg idő miatt most kevésbé veszélyes a tafrinás levélforosodás, de már kisebb fokú lehűlés esővel azonnal aktivizálni képes a kórokozót. Ha a leveleken fodros, torzulásos tüneteket látunk, már csak a további fertőzést tudjuk megállítani. Ilyenkor a felszívódó hatású készítményeket használjuk, melyek már képesek a fiatal leveleken keresztül meggátolni a kórokozót terjedésében. A veszélyhelyzet tartós meleg idején szűnik meg.

Az almafákon kifejlődött „egérfülnyi” fiatal levélkéket mos a levélpirosító almafa levéltetű fertőzi. A jellegzetesen pirosodó és torzult levelek fonáki részén találhatók a szívogató kártevők. Ezen tünetek láttán felszívódó rovarölőt használjunk, ezt már most érdemes kombinálni az almafa lisztharmat kórokozója ellen, mert a fák fertőzött rügyeiből már eleve beteg hajtás fejlődik ki.

Az ilyen, úgynevezett „gyertyás” vesszőt jobb, ha lemetsszük, mert tökéletes gyógyulást nem tudunk elérni, legfeljebb a terjedést tudjuk gátolni. A lisztharmat ellen engedélyezett gombaölő készítmények közül a kéntartalmúak most még perzselésveszély nélkül használhatók, ráadásul kiváló atkagyérítő mellékhatással is rendelkeznek.

A körtén figyeljük a körte levélbolhák megjelenésére, mert alapvető fontosságú a gyérítés ebben az időszakban, ugyanis imágó alakba telelnek, és korán elkezdik a tojások lerakását.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Inváziós kártevők: a négyfoltos fénybogár

2019. március 31. 05:36

A fénybogarak egyik jellegzetes határozó bélyege a bunkós végű csáp, amely segítséget nyújthat a gyors azonosításban.

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15. 09:34

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8. 04:36

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.