Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását az áprilisra jellemző változékonyság jellemezte. Hűvös és melegebb napok váltogatták egymást, időnként kisebb esős időszakokkal tarkítva. Már jelentősnek mondható, 10 milliméter körüli csapadék csak 2 alkalommal hullott, de ez a mennyiség csak az ország kisebb körzeteire volt jellemző. A többségnek néhány milliméterrel kellett beérnie.

Szántóföldeken az őszi káposztarepce teljes virágzásban van, megkezdődött az oldalelágazások fejlődése. A vontatott fejlődés miatt az üzemek többszöri rovarölő szeres védekezésre kényszerültek, emiatt jelenleg a repce rovarkártevőinek egyedsűrűsége általánosságban nem magas, a védekezési szempontból elhanyagolt területeken azonban jelentős létszámú repcefénybogárral találkozni.

A napokon belül megkezdődő becőképződést a továbbiakban elsősorban a repce becőormányos fogja veszélyeztetni, illetve a későbbiekben a repce becőszúnyog. Emiatt továbbra is rendszeresen szemlézni kell a virágba borult repce állományokat. Még most is érdemes kint hagyni a rovarok összegyűjtésére szolgáló sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat.

A növényállomány folyamatos fűhálózásával is értékelhető eredményeket kaphatunk arra vonatkozólag, hogy mekkora a fertőzöttség táblaszinten. Indokolt védekezés esetén csak a hasznos élő szervezeteket kímélő megoldások jöhetnek szóba. A repce becőormányos elleni kezelés egyúttal bizonyos fokú védettséget jelent a becőszúnyogok ellen is, mert a kártevő a becőormányos által rágott lyukakba helyezi el tojásait.

A kisebb esők hatására megjelentek a szár-és levélbetegségek első tünetei. A mostani fertőzés szintje nem magas, de az időjárás felmelegedésével és főként, ha több eső esne, jelentősen megugrana a fertőzés szintje.

Hasonló a helyzet a kalászos gabona állományokban is. Eddig főként a szárazság fékezte a lisztharmat és a levélfoltosság betegségek terjedését és a fertőzés erősödését. A már szárba indulás stádiumába került őszi árpán már megfigyelhetők a betegségek első tünetei a frissen képződött levélemeleteken.

Ha a fertőzés meghaladná a 10 %-os szintet érdemes megkezdeni az első védekezéseket, mert a kialakuló zászlóslevél és a kalász egészségesen tartása jelenti a jó termés zálogát. Kalászos kártevők közül még most is csak a vetésfehérítő bogarak jelentenek veszélyt a növényekre. Az egyedsűrűség országos szinten még most sem magas, de az egyes táblák fertőzöttsége között igen nagy különbségek lehetnek.

Különösen figyelni kell a tavaszi vetésű zab és árpa táblákat, mert most még fejlettségük elmarad az ilyenkor megszokottól, valamint vonzó a bogarak számára. A fűhálózás eredménye alapján dönthetünk a védekezés szükségességéről (8-10 bogár/10 hálócsapás a védekezési küszöb).

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Jelentős a poloskák és az amerikai lepkekabóca térnyerése

2019. augusztus 7. 10:25

A jelenlegi időjárás az őshonos károsítók mellett egyértelműen kedvező az inváziós kártevők számára.

Megjelent a fehérpenész, de jó állapotú a napraforgó

2019. augusztus 6. 07:56

Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására, és eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is.

Elindult az aratás az országban

2019. június 28. 09:11

A becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?