Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását az áprilisra jellemző változékonyság jellemezte. Hűvös és melegebb napok váltogatták egymást, időnként kisebb esős időszakokkal tarkítva. Már jelentősnek mondható, 10 milliméter körüli csapadék csak 2 alkalommal hullott, de ez a mennyiség csak az ország kisebb körzeteire volt jellemző. A többségnek néhány milliméterrel kellett beérnie.

Szántóföldeken az őszi káposztarepce teljes virágzásban van, megkezdődött az oldalelágazások fejlődése. A vontatott fejlődés miatt az üzemek többszöri rovarölő szeres védekezésre kényszerültek, emiatt jelenleg a repce rovarkártevőinek egyedsűrűsége általánosságban nem magas, a védekezési szempontból elhanyagolt területeken azonban jelentős létszámú repcefénybogárral találkozni.

A napokon belül megkezdődő becőképződést a továbbiakban elsősorban a repce becőormányos fogja veszélyeztetni, illetve a későbbiekben a repce becőszúnyog. Emiatt továbbra is rendszeresen szemlézni kell a virágba borult repce állományokat. Még most is érdemes kint hagyni a rovarok összegyűjtésére szolgáló sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat.

A növényállomány folyamatos fűhálózásával is értékelhető eredményeket kaphatunk arra vonatkozólag, hogy mekkora a fertőzöttség táblaszinten. Indokolt védekezés esetén csak a hasznos élő szervezeteket kímélő megoldások jöhetnek szóba. A repce becőormányos elleni kezelés egyúttal bizonyos fokú védettséget jelent a becőszúnyogok ellen is, mert a kártevő a becőormányos által rágott lyukakba helyezi el tojásait.

A kisebb esők hatására megjelentek a szár-és levélbetegségek első tünetei. A mostani fertőzés szintje nem magas, de az időjárás felmelegedésével és főként, ha több eső esne, jelentősen megugrana a fertőzés szintje.

Hasonló a helyzet a kalászos gabona állományokban is. Eddig főként a szárazság fékezte a lisztharmat és a levélfoltosság betegségek terjedését és a fertőzés erősödését. A már szárba indulás stádiumába került őszi árpán már megfigyelhetők a betegségek első tünetei a frissen képződött levélemeleteken.

Ha a fertőzés meghaladná a 10 %-os szintet érdemes megkezdeni az első védekezéseket, mert a kialakuló zászlóslevél és a kalász egészségesen tartása jelenti a jó termés zálogát. Kalászos kártevők közül még most is csak a vetésfehérítő bogarak jelentenek veszélyt a növényekre. Az egyedsűrűség országos szinten még most sem magas, de az egyes táblák fertőzöttsége között igen nagy különbségek lehetnek.

Különösen figyelni kell a tavaszi vetésű zab és árpa táblákat, mert most még fejlettségük elmarad az ilyenkor megszokottól, valamint vonzó a bogarak számára. A fűhálózás eredménye alapján dönthetünk a védekezés szükségességéről (8-10 bogár/10 hálócsapás a védekezési küszöb).

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Algafix, a magyar biostimulátor

2018. május 22. 07:13

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt.

Veszélyes kártevők: Repcefénybogár

2019. március 29. 11:12

A repcefénybogár kártevővé nyilvánításán mintegy fél évszázadon át vitatkoztak. Az 1800-as évek derekán és végén, kifejezetten veszélyes kártevőként említették, majd az 1900-as évek elején a szakemberek megosztottá váltak.

A megfelelő vetésforgó RAPOOL-hibridekkel

2018. július 5. 11:34

Kiderült, hogy négyéves vetésforgóban körülbelül 100 kg/ha-ral több repce termett, mint a hároméves rendszerekben.

KITE: Támadnak a repce kártevői

2018. április 7. 09:00

A Nádudvar térségében kihelyezett sárga ragacslapok már múlt pénteken megfogták az első betelepülő kártevőket.