Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Sok a beteg, károsított diófa – napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

Sok a beteg, károsított diófa – napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

Agrofórum Online

Szeptember első dekádjában az országon átvonuló hidegfront nemcsak a nyár végét hozta el, hanem bőséges csapadékkal áztatta a kiszáradt talajt. A lehullott eső kedvező hatással van az őszi érésű növények fejlődésére és minőségének alakulására. Növényvédelmi szempontból a nedvesség és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Szőlőben már nemcsak a csemegét, hanem egyes korai fajtákat is szüretelnek, ezért itt nehéz is bármit tenni a szürkerothadás ellen, viszont a későbbi szüretelésűekben még most is indokolt a beavatkozás, mert az elvékonyodó bogyókat a betegség pillanatok alatt megtámadhatja.

Gyümölcsmolyok közül még most is repül és rakja tojásait az almamoly, melyből a csapdák naponta 5-6-ot is fognak. Ez már kevesebb, mint korábban, de alkalmas arra, hogy a késői szüretelésű almafajtákat megfertőzze, és tartós tárolásra alkalmatlanná tegye, mellette pedig utat nyit a gyümölcsmonília fertőzés kialakulásához. Még van lehetőség mindkét fertőzés elhárítására. Még most sem késő a kalcium pótlása, különösen ott, ahol az idén kevesebbet teremnek a fák, így elkerülhető a gyümölcs foltosodása. A kalciumtartalmú levéltrágyákat a szüret kezdetéig bátran adagolhatjuk a fáknak.

Alma gyümölcsmonília

Sok az idén a beteg diófa. A fák egy részén már most alig van levél, melynek a baktériumos és gombás eredetű megbetegedések mellett a napégés is az oka. A fák alatt már nyár közepén tömegesen lehetett hullott diót látni, melyek feketedtek és rothadtak. Ez a folyamat szeptember elejére felerősödött az almamoly és a nyugati dióburoklégy fertőzés hatására, mely kártevők rajzása még most is tart. A lárvák a burok és a héj között szívogatnak és okoznak helyrehozhatatlan minőségi károkat és a fent említett terméshullást.

Dió gnomóniás levél és termés

A dióburoklégy kártétele mellett most rakja petéit a dió aknázó fényesmoly 2. nemzedéke. A kikelő hernyók a növény még meglévő levelein képeznek aknaszerű járatokat, ezzel is csökkentve az asszimilációs felületet.

Dió aknázó fényesmoly kárképe

Bár a szilvamoly is rajzik még, már csak a késői fajták termésében tehet kárt. A napi fogás 2-3 darab, de ez is elegendő a terméshullás előidézéséhez.

Unalomig ismételtük már, de a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák dőzsölnek az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, sőt több panasz érkezett arra, hogy néhány példányuk megpróbál bejutni a lakásokba. Vonulásuk minden bizonnyal a hőmérséklet csökkenésével erősödni fog, de a fejlődőfélben levő lárvák most még inkább szívogatják a növények termését szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Ázsiai márványos poloska szívogatása

A buxusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly még most is rajzik, bár repülésük csökkenő tendenciát mutat. Az ebből a rajzásból származó hernyók már lárva alakban telelnek át, de a növényeket a hideg idő beálltáig rágni fogják.

Selyemfényű puszpángmoly

Még szükség van a védekezésre!

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

2019. szeptember 3. 08:32

A bagolylepke fajok aktivitása nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Búcsú Budai Csabától - nekrológ

2019. szeptember 11. 11:10

Reménytelennek tűnő vállalkozás az itt maradottaknak elhunyt barátunk jellemét felidézni: hiszen a teljesség csupán egy töredékét tudjuk méltatni.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

2018. január 23. 20:32

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

A birsalma károsítói

2018. október 1. 07:10

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.