Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Sok a beteg, károsított diófa – napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

Sok a beteg, károsított diófa – napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

Agrofórum Online

Szeptember első dekádjában az országon átvonuló hidegfront nemcsak a nyár végét hozta el, hanem bőséges csapadékkal áztatta a kiszáradt talajt. A lehullott eső kedvező hatással van az őszi érésű növények fejlődésére és minőségének alakulására. Növényvédelmi szempontból a nedvesség és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Szőlőben már nemcsak a csemegét, hanem egyes korai fajtákat is szüretelnek, ezért itt nehéz is bármit tenni a szürkerothadás ellen, viszont a későbbi szüretelésűekben még most is indokolt a beavatkozás, mert az elvékonyodó bogyókat a betegség pillanatok alatt megtámadhatja.

Gyümölcsmolyok közül még most is repül és rakja tojásait az almamoly, melyből a csapdák naponta 5-6-ot is fognak. Ez már kevesebb, mint korábban, de alkalmas arra, hogy a késői szüretelésű almafajtákat megfertőzze, és tartós tárolásra alkalmatlanná tegye, mellette pedig utat nyit a gyümölcsmonília fertőzés kialakulásához. Még van lehetőség mindkét fertőzés elhárítására. Még most sem késő a kalcium pótlása, különösen ott, ahol az idén kevesebbet teremnek a fák, így elkerülhető a gyümölcs foltosodása. A kalciumtartalmú levéltrágyákat a szüret kezdetéig bátran adagolhatjuk a fáknak.

Alma gyümölcsmonília

Sok az idén a beteg diófa. A fák egy részén már most alig van levél, melynek a baktériumos és gombás eredetű megbetegedések mellett a napégés is az oka. A fák alatt már nyár közepén tömegesen lehetett hullott diót látni, melyek feketedtek és rothadtak. Ez a folyamat szeptember elejére felerősödött az almamoly és a nyugati dióburoklégy fertőzés hatására, mely kártevők rajzása még most is tart. A lárvák a burok és a héj között szívogatnak és okoznak helyrehozhatatlan minőségi károkat és a fent említett terméshullást.

Dió gnomóniás levél és termés

A dióburoklégy kártétele mellett most rakja petéit a dió aknázó fényesmoly 2. nemzedéke. A kikelő hernyók a növény még meglévő levelein képeznek aknaszerű járatokat, ezzel is csökkentve az asszimilációs felületet.

Dió aknázó fényesmoly kárképe

Bár a szilvamoly is rajzik még, már csak a késői fajták termésében tehet kárt. A napi fogás 2-3 darab, de ez is elegendő a terméshullás előidézéséhez.

Unalomig ismételtük már, de a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák dőzsölnek az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, sőt több panasz érkezett arra, hogy néhány példányuk megpróbál bejutni a lakásokba. Vonulásuk minden bizonnyal a hőmérséklet csökkenésével erősödni fog, de a fejlődőfélben levő lárvák most még inkább szívogatják a növények termését szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Ázsiai márványos poloska szívogatása

A buxusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly még most is rajzik, bár repülésük csökkenő tendenciát mutat. Az ebből a rajzásból származó hernyók már lárva alakban telelnek át, de a növényeket a hideg idő beálltáig rágni fogják.

Selyemfényű puszpángmoly

Még szükség van a védekezésre!

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.

Inváziós kártevők: a nyugati virágtripsz

2019. március 28. 09:03

A nyugati virágtripsz egy ma már világszerte elterjedt, rettegett inváziós kártevő, mely hazánkban a hajtatott zöldség- és dísznövénytermesztés meghatározó károsítója. Európában megközelítőleg 30 éve van jelen, és az ellene való védekezés több kultúra védelmét alapjaiban határozhatja meg.

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria