Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fel kell készülni a repcefénybogár elleni védekezésre

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fel kell készülni a repcefénybogár elleni védekezésre

Agrofórum Online

Március utolsó dekádjában egyértelműen a tavaszodás jeleit tapasztaljuk.

Megszűntek az éjszakai fagyok, nappal pedig 15 C0 feletti, jobbára napsütéses órákban van részünk. Csapadék továbbra sem hullott értékelhető mennyiségben, és a következő időszakban is szárazak maradnak a talajok. A talaj felső rétege porosra száradt, a szeles időben gyakori a defláció, azaz a talajok elhordása a takaratlan táblákról. A kiszórt nitrogén fejtrágyák érvényesülése, hasznosulása. Az őszi vetésű növények még kevésbé érzékelik a vízhiányt, mert a talajpára pótolja a vízhiányt, de a jelenlegi és előttünk álló időszakban sokkal több nedvességre lenne szüksége a növényeknek. A kora tavaszi vetésű zab, tavaszi árpa, facélia, borsó kelése vontatottá vált, hiányos a kelés, lelassult a növények fejlődése.

Mindezek ellenére az őszi káposztarepce növekedése folyamatos, mélyre hatoló gyökérzete még talál nedvességet. A repce a februári melegebb napok óta immár harmadik repceszár-ormányos és nagy repceormányos rajzási csúcsát éli meg. Ahol megkésve védekeztek, ott a melegebb napokon a csapdázott bogarak egyedsűrűsége eléri a napi 40-50 darabot is. A peték elhelyezése a szárban és a levélnyélben már március 10-e körül elkezdődött, sőt az első lárvák már ki is keltek, megfigyelhetjük a károsítási helyeken az epidermisz felrepedését. Ebben a helyzetben már igencsak kétséges a védekezés hatékonysága. Az elkövetkező időszakban már inkább a repcefénybogár elleni optimális védekezés időzítésre érdemes koncentrálni, ugyanis a növény szárba szökkenésével együtt már megjelentek az első virágkezdemények is. Szerencsére a jelenlegi napsütéses és meleg napok gyors virágzásra ösztönzik a repcét, így a fénybogarak a zöld bimbók megrágása nélkül is hozzájutnak táplálékukhoz, a virágpollenhez. Abban az esetben viszont, ha elhúzódna a virágzás, fokozódó kártét ellen kell szembenézni. Amennyiben 10 hálócsapásban 20-30 bogarat találunk, indokolt lehet a védekezés elvégzése a fénybogárral szemben.

Támadhatnak a borsó-csipkézőbogarak

Az őszi kalászos gabonák és a már kikelt tavasziak esetében a növénykórtani állapotban alig történt változás, ugyanis a csapadékmentes, alapvetően száraz időjárás nem kedvezett a betegségek terjedésének. Újabb fertőzések alig alakultak ki, az idősebb levelek gyenge fertőzöttsége még nem terjedt át a fiatal lombozatra. A helyenként őszi árpán tapasztalható sárga törpülés vírus fertőzés továbbra is jelen van, a szárazság nem segíti a betegség esetleges „kinövését”, inkább „ülve” maradnak a beteg tövek, a gyökérzet nem fejlődik, előbb-utóbb bekövetkezik a növények egy részének a pusztulása.

A vontatottan kelő borsóvetésekben fel kell készülni a borsó-csipkézőbogarak támadására. A levélveszteség mértékét fokozhatja más ormányosbogarak kártétele is, így amennyiben a növények 10-20 %-án levélkártételt észlelünk, indokolt a védekezés a kártevő bogarak ellen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Ideje REVANS-ot venni a kalászoskárosítókon!

2023. február 8. 08:12

A KITE Zrt. 2023-ban sem hagyja partnereit kalászostechnológiai csomagajánlat nélkül.

 PANTERA 40 EC - „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

2018. március 29. 09:46

A graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

2023. május 22. 11:31

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

Egységes Kérelem: nyilatkozni kell a szakirányításért felelős növényorvos adatairól

2022. április 7. 13:02

Jogszabályváltozás alapján a jövőben a növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot.