Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: károsít a repcedarázs, időszerűvé vált a gyomirtás

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: károsít a repcedarázs, időszerűvé vált a gyomirtás

Agrofórum Online

Szeptember közepén az időjárás koraőszi arcát mutatja. Elmúltak a hőségnapok, a nappali maximumok már csak 20-25 C0 körül alakulnak, éjszakánként már időnként csípős a hőmérséklet. A nagy eltérés miatt erős a harmatképződés. Szeszélyes eloszlásban több-kevesebb eső rendszeresen előfordult az utóbbi napokban.

 A talajok kedvező nedvességi állapota elősegíti az elvetett őszi káposztarepce gyors és kiegyenlített kelését, valamint a tarlókon az elszóródott magvak csírázását és fejlődését. A kártevők betelepedése folyamatos a kikelt repcébe az árvakelésekből. Az előző heti szórványos repcedarázs áttelepülés folyamatossá vált, a kihelyezett ragacsos fogólapokon a hetente csapdázott darazsak létszáma meghaladja a 35-45 darabot. Ennek megfelelően a peterakás is megkezdődött a növények lombozatára. Helyenként néhány bagolylepke faj hernyói is jelen vannak a vetéseken. Várhatóan rövid időn belül a levéltetvek berepülése is megkezdődik, a mérsékelten meleg időjárás kedvező a szaporodáshoz. A repce kelésével párhuzamosan megkezdődött a gyomnövények csírázása is, ezért napokon belül időszerűvé válik a gyomirtás is. Legfejlettebb állapotban jelenleg a kalászos gabona árvakelés gyomosít a repce vetésekben.

Kukoricamoly kártétele

A hónap utolsó napjaiban megkezdődik az őszi kalászosok vetése is. Jelenleg a talajelőkészítési munkálatok folynak, melynek során fontos a területek talajlakó kártevő fertőzöttségének a felmérése. Az idei aszályos nyár nem kedvezett ugyan a drótférgek, pajorok felszaporodásának, de több év átlagában magasabb a fertőzöttség minden talajlakó kártevőből. A veszélyességi küszöbérték kalászos kultúrákban négyzetméterenként 2 darab lárva.

A kukorica területek betakarítása még tart, a kukoricamoly második nemzedékének rajzása befejeződött. A csőfertőzöttség táblánként változóan alakul, a jellemző érték 5-20 %. A fuzáriumos csőfertőzöttség nagyságát döntően befolyásolja a rovarrágás mértéke, ennek megfelelően a beteg csövek aránya 1-15 % körül mozog.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Erő és harmónia újratöltve: 2021-ben megérkezik az új Laudis Smart® kukorica technológiai csomag

2020. december 3. 12:42

A növényvédő szer forgalmazásban a „csomagszemlélet” már nem újdonság. A gyűjtőcsomagok összetételének kialakítását többféle elv vezérelheti, közös bennük, hogy a felhasználó igényein és a számára nyújtott előnyön alapulnak.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.