Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a sárgarozsda első tünetei

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a sárgarozsda első tünetei

Agrofórum Online

Az elmúlt hét során túlnyomórészt koranyárias időjárás uralkodott hazánkban. A nappali maximum hőmérsékletek általában 20 C0körül vagy fölötte uralkodtak, és éjszakára sem hűlt le túlságosan a hőmérséklet (11-15 C0). Eső csak kevés helyen esett, inkább helyi záporok, zivatarok alakultak ki. Az országos, bőséges csapadék továbbra is hiányzik. A növények intenzív fejlődésével párhuzamosan a most kelő, elsősorban a T4-es életformába tartozó gyomnövényekkel kell megküzdeni.

A virágzás stádiumában levő őszi árpa és a hasban levő búza legfontosabb betegségei közül a gabonalisztharmat túlnyomórészt a növények szárain fertőz, a 3. levélemeleten. A tünetek közepes fertőzöttségre utalnak. Előretört a szeptóriás levélfoltosság, valamint már megjelentek a sárgarozsda első tünetei is, a későbbi járvány sorsa elsősorban az időjárás alakulásán fog eldőlni. Nagy a különbség az egyes fajták fertőzöttsége között, így nagyon fontos minden terület átvizsgálása ebből a szempontból is.

Megjelentek a sárgarozsda első tünetei búzán

Őszi árpán erősödött a pirenofórás levélfertőzöttség, most közepes szintű, de az egyszer lombvédelemben részesített állományokban is gyakori az előfordulás. Látványos a levéltetvek szaporodása, gyakori a kolóniák kialakulása, és a fertőzés közelít a kalászok és a zászlóslevél irányába. A vetésfehérítő bogarak helyenként látványos tömegben lepték el a gabona táblákat, foltszerűen a bogarak és a lárvák már fehérítik a gabona állományokat. A kikelt lárvák zöme most L1-L2 fejlettségű, de előfordulnak már L3-as lárvák is.

Őszi káposztarepce állományokban már lecsökkent a repcefénybogarak egyedsűrűsége, viszont a becőormányos fertőzés még most is igen magas a többszöri védekezés ellenére. Valamilyen mértékű kártétel a becők 15-30 %-án fordul elő, a védekezés hatékonyságától függően. A repcebecő gubacsszúnyogok egyedszáma továbbra emelkedő tendenciát mutat, a fertőzés pedig a becőormányos kártétel arányában változó mértékű.

A kukorica vetések túlnyomó többsége elérte a 3-4 leveles állapotot, tehát kinőtt a barkófélék „foga” alól. A növényeknek most elsősorban a gyomosodással kell megküzdeni, mert a gyomösszetételben igen sok a nehezen irtható T4-es gyomnövény.

Napraforgón levéltetvek és katica lárva

A napraforgó vetések általában 2-4 lombleveles fejlettségűek, de ennek ellenére már most erős levéltetű fertőzés alakult ki néhány tájegységben. A mostani, viszonylag erős fertőzöttség korainak tekinthető, mert más években ez későbbi időpontban következik be. A peronoszpórás fertőzés viszont ez idáig nem látható a növényeken.

A burgonyabogarak létszáma emelkedő tendenciát mutat, megkezdődött a tömeges tojásrakás, az első lárvák kelése a napokban várható. Az első levéltetvek a burgonyán is megjelentek, a tömeges szaporodáshoz az időjárási feltételek kedvezőek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricánál termékenyülési problémákat okozhat a légköri aszály – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 23. 16:10

A kukorica fejlődése a tartós kánikulai napok miatt leállt, az alsó levélemeletek felszáradása még a jobb vízellátottságú térségekben is elkezdődött.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Gyommentes kalászosok ősszel

2021. szeptember 2. 08:38

Számoljon! Ami előny a növénynek, előny a gazdának!

Védekezés a szőlő lisztharmat ellen

2022. április 21. 10:47

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat, hazánkban az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia gerincét.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: intenzíven rajzik az almamoly és a cseresznyelégy

2022. május 25. 09:06

A lehullott csapadék ellenére az időjárás most elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez, különösen erős a levéltetvek inváziója, szinte minden növénykultúrában.

A tripszek elleni védelem és a túlzott páratartalom megelőzése

2023. április 1. 13:38

A liszteskék, a tripszek és levéltetvek, valamint a túlzott nedvesség okozta gombabetegségek elleni biztos – mellékhatás-mentes – védelem: ezt kínálja az Arrigoni, az az olasz cégcsoport, amely több mint 60 éve tervez és gyárt mezőgazdasági felhasználásra szánt agro-textíliákat.