Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

Agrofórum Online

Az elmúlt hét száraz időjárása felgyorsította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. Csapadékosabb helyeken a kint levő búza kalászain megjelent a korompenész tünete.

Toxikológiai szempontból nem aggályos ugyan, de a minőségnek feltehetően ez sem használ. A korábban learatott területek tarlóin megfelelő ütemben halad a tarlóhántás és a tarlóápolás. Még most is van idő a nehezen irtható gyomfoltok kezelésére a kizöldült tarlón, megkönnyítendő az elkövetkező évek gyomirtását.  Most van lehetőség a közép- és mélylazítók bevetésére, különösen ott, ahol kiterjedten gazdálkodnak talajforgatás nélkül, vagy pedig az egy mélységben járatott talajművelő eszközöktől eketalp betegség alakult ki.

Az AKG előírásai szerint a program periódusa alatt egy alkalommal talajlazítózás beiktatása kötelező a gazdálkodó számára. A kedvező talajállapot kiválasztása nagy szakértelmet kíván, de most többségében mindenütt alkalmas a talajállapot a lazítózásra. Az a termelő jár el helyesen, aki most is lezárja a talaj felszínét a lazítózás után.

A napraforgó zömében, az újravetett táblák kivételével elvirágzott. A hőségnapoktól mentes virágzási időszak jót tett a megtermékenyülésnek. Most a gyapottok bagolylepkék hernyói kivételével általában egészségesek a napraforgó állományok. A növények szárain és a tányérokon a rágásnyomokon kívül elvétve találkozni a szürkepenészes- (botritisz) és a fehérpenészes (szklerotínia) rothadás jellegzetes tüneteivel.

Mindkét betegség elsősorban az epidermisz sebzésein keresztül fertőzi a növényeket, tehát a gyapottok bagolylepke rágása ilyen szempontból is veszélyes. A napraforgó-állományok rendszeres szemlézése azért is fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor megkezdődhessen a védekezés.

A kukorica-területeket a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke általánosnak mondható fertőzöttsége mellett a mezei vad (őz, szarvas, vaddisznó) igen nagymértékű kártétele is sújtja. A vad jelenléte már a vetés után megkezdődött, de a csövesedés óta igazán látványossá vált. A gazdálkodók a vadgazdák aktívabb együttműködése híján nem tudnak megoldást találni az országos jelentőségű problémára.

A vetési bagolylepkék rajzásának figyelemmel kisérése azért fontos, mert a kártevő tojásrakásra előszeretettel keresi a virágzó növényeket. Ilyen szempontból is fontos a tarló területek „feketén” tartása, mert nem lesz vonzó a tojásrakáshoz. A kifejlődő „mocskospajor” az őszi vetésű növények polifág kártevője, ezért kerüljük el a felszaporodását.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Terményárak: megújuló remények – enyhe áremelkedéssel

2018. november 26. 08:02

A tőzsdei jegyzések mind az USA-ban, mind Európában olyan értékeket értek el, melyek korábbi minimumok közelébe kerültek és ez a korábbi eladási pozíciók lezárását vagyis vételi hullám elindulását eredményezte.

Az aszály miatt romlottak az orosz búzaexport kilátásai

2019. július 28. 12:39

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, június végén több régióban szokatlanul forró időjárási körülmények között kezdte meg a gabonafélék betakarítását.

Nitrogén fejtrágyát a búzának és árpának… de mennyit?

2019. március 1. 11:49

Tavasszal az egyik legelső és legfontosabb szántóföldi munka a gabonák első fejtrágyázása, amit minél előbb célszerű elvégezni, amint az időjárás és a hatályos rendelkezések megengedik, valamint rá lehet menni a talajra jelentős taposási kár nélkül.

Már elindult az aratás az országban

2018. június 12. 06:59

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.