Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szüret után fontos a lombvédelem

Szüret után fontos a lombvédelem

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

A cseresznyében már korábban, a meggy ültetvényekben nemrég fejeződött be a szüret. Sokan elfeledkeznek a fák betakarítás utáni növényvédelméről, pedig alapvető fontosságú az egészséges lombozat folyamatos fenntartása. A hajtásnövekedés már csökkenőben van vagy teljesen leáll, a fák elsősorban a jövő évi termés szempontjából fontos rügyképződésre, termésdifferenciálódásra fordítják a levelekben képződő asszimilátákat. Ezért fontos a lombozat egészségi állapotának minél további fenntartása.

Elhanyagolt ültetvényekben ilyenkor képes felszaporodni a klaszterospóriumos vagy sztigminás levéllikasztó betegség, valamint a blumeriellás levélfoltosság. Mindkét kórokozó képes a mostani, kissé szárazabbra fordult időjárásban is fertőzni a leveleket. A végeredmény, a levelek likacsosodása, foltosodása, a végén pedig a nyárvégi, idő előtti lombhullás. A lombozat korai elvesztése a rügyeket érinti érzékenyen, ez pedig kihatással lesz a jövő évi termésre. A gyenge hajtásnövekedés miatt az egészséges lombállapot fenntartására most elegendő a kezelés kontakt hatású gombaölő készítményekkel.

Megkezdődött ugyan a korai szilvák érése, de a későbbi érésű fajták levelein megjelent a polisztigmás vörösfoltosság betegség tünete. A beteg levelek aránya most még nem magas, de gyakorlati tapasztalat, hogy a nyár második felében képes ellepni a teljes lombozatot.

Ugyanez a helyzet a körterozsdával is, melynek jellegzetes, narancssárga, besüppedő foltjai már kevésbé kezelt vagy elhanyagolt fákon megjelentek. Ha védekezünk a körtevarasodás ellen, ezzel megvédjük a fákat a körterozsda fertőzéstől is.

Ide kívánkozik, hogy az almamoly nemcsak az almát és diót károsítja, hanem a körtét is képes fertőzni. A kártevő folyamatos, az egyes nemzedékeket nehezen elkülöníthető rajzása miatt a körtét is védeni kell az almamolytól.

A fény-és feromon csapdák fogási adatai alapján, most a sokféle bagolylepke faj közül kiemelkedő a gamma bagolylepke rajzása. A kártevő hernyója, hasonlóan a vetési bagolylepke lárvájához, talajszinten károsítja a növényeket. Szabadföldi zöldségfélék közül most a fő veszélyt az őszi káposztafélék fiatal növényeire jelenti, a gyökérnyaki rész megrágásával. A növények vizsgálata során figyeljünk erre is.

A gamma bagolylepke mellett folyamatosan jelentkezik a káposztamoly és a káposztalepke. Kártételüket gyakorlott szemmel nem nehéz felismerni, a növények leveleit rágják. Állandó kártevő a molytetű, mely különösen kedveli a káposztaféléket, így folyamatosan küzdeni kell ellenük. A viaszos levelek fonákán megbújva szinte képtelenség teljesen megszabadulni a kártevőtől.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29. 10:37

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.

Tejfölös derelye szalonnás káposztával töltve

2019. november 16. 09:26

Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel.

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

2019. március 24. 09:46

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

Csökken a káposztatermelés

2018. október 8. 06:51

A fejes- és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került.