Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt kora őszi idő jellemezte. Országos eső nem volt, csak helyenként hullott némi csapadék. Az őszi betakarítási munkákat semmi sem akadályozta. Már az alma szürete is a végéhez közeleg, csak az igen késői fajták szürete várat magára.

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. A kártevő szaporodásában most fordulat állt be, ugyanis mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja szaporodását. A füvesített területek és sorok tárcsázásával, talajmarózásával mechanikai módon jó hatásfokkal gyéríthető a mezei pocok populáció, de lehetőség van a csalétkes irtásra is a felhasználásra vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett.

A mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása. A vegetáció során korlátozottan volt lehetőségünk az ellene való védekezésre, de most, szüret után, a lombozat ritkulásával jobban hozzáférhetünk a fertőzött vesszőkhöz, ágrészekhez. Alapos őszi lemosó permetezéssel, melyben az olajos készítmények játsszák a főszerepet, már a tél beállta előtt csökkenthetjük a fertőzés nagyságát. Ne hagyjuk ki a fák gyökérnyaki részének alapos lemosását, mert a kártevő ide húzódik vissza télire, majd tavasszal innen indul ismét a fertőzés. Amennyiben a leveleken varasodás és lisztharmat nyomait látjuk, az olajos hatóanyag mellett használjunk rezet és ként tartalmazó lemosó készítményt, mert ezzel fertőtleníthetjük a beteg növényi részeket. A kén hatóanyag jó mellékhatásaként gyéríti az áttelelésre készülő atkákat is. A lehullott levelek humifikálódását nagy mértékben felgyorsítja a rájuk permetezett 3%-os karbamid oldat, így elpusztulnak a levelekben áttelelő varasodás gomba szaporító képletei.

A késői szüretelésű szőlők tulajdonosai hiába vártak az aszúsodásra, a fürtök botrítiszes fertőzése csak minimális. A bogyók inkább töppedtek a szárazságtól, magas a lé cukorfoka. A késői peronoszpórás fertőzés hatására több körzetben már most is jelentős a lombvesztés a hajtásvégeken. Lisztharmatra érzékeny fajtákon a meleg őszben ismét fertőződnek a szőlő levelei, ami kihatással lehet a vesszőfertőzésre is. Készüljünk fel arra, hogy hamarosan itt is el kell végezni az őszi lemosó permetezést a gyümölcsösökben leírt módon.

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

A kertekben ősszel is jelentős a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványos poloska és a borókaszú kártétele, az ellenük való védekezés azonban igen nehéz feladat.

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

A mezei pocok kártétele most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a rágcsálók betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az őszi káposztarepce területeinken pedig fokozódik a vetési bagolylepke lárvájának a kártétele is.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

2018. augusztus 8. 06:21

Védekezni kell repcében, kalászosokban

A kajszi termését elvitte a fagy. A kalászosokban és a repcében már védekezni kell, megjelentek a szárormányosok, a fénybogár, illetve a levélfoltosság és a sárgarozsda.

2018. március 28. 14:12

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

2018. március 18. 23:35

KITE: Támadnak a repce kártevői

A Nádudvar térségében kihelyezett sárga ragacslapok már múlt pénteken megfogták az első betelepülő kártevőket.

2018. április 7. 09:00