Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt kora őszi idő jellemezte. Országos eső nem volt, csak helyenként hullott némi csapadék. Az őszi betakarítási munkákat semmi sem akadályozta. Már az alma szürete is a végéhez közeleg, csak az igen késői fajták szürete várat magára.

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. A kártevő szaporodásában most fordulat állt be, ugyanis mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja szaporodását. A füvesített területek és sorok tárcsázásával, talajmarózásával mechanikai módon jó hatásfokkal gyéríthető a mezei pocok populáció, de lehetőség van a csalétkes irtásra is a felhasználásra vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett.

A mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása. A vegetáció során korlátozottan volt lehetőségünk az ellene való védekezésre, de most, szüret után, a lombozat ritkulásával jobban hozzáférhetünk a fertőzött vesszőkhöz, ágrészekhez. Alapos őszi lemosó permetezéssel, melyben az olajos készítmények játsszák a főszerepet, már a tél beállta előtt csökkenthetjük a fertőzés nagyságát. Ne hagyjuk ki a fák gyökérnyaki részének alapos lemosását, mert a kártevő ide húzódik vissza télire, majd tavasszal innen indul ismét a fertőzés. Amennyiben a leveleken varasodás és lisztharmat nyomait látjuk, az olajos hatóanyag mellett használjunk rezet és ként tartalmazó lemosó készítményt, mert ezzel fertőtleníthetjük a beteg növényi részeket. A kén hatóanyag jó mellékhatásaként gyéríti az áttelelésre készülő atkákat is. A lehullott levelek humifikálódását nagy mértékben felgyorsítja a rájuk permetezett 3%-os karbamid oldat, így elpusztulnak a levelekben áttelelő varasodás gomba szaporító képletei.

A késői szüretelésű szőlők tulajdonosai hiába vártak az aszúsodásra, a fürtök botrítiszes fertőzése csak minimális. A bogyók inkább töppedtek a szárazságtól, magas a lé cukorfoka. A késői peronoszpórás fertőzés hatására több körzetben már most is jelentős a lombvesztés a hajtásvégeken. Lisztharmatra érzékeny fajtákon a meleg őszben ismét fertőződnek a szőlő levelei, ami kihatással lehet a vesszőfertőzésre is. Készüljünk fel arra, hogy hamarosan itt is el kell végezni az őszi lemosó permetezést a gyümölcsösökben leírt módon.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.