Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Agrofórum Online

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

A metszés célja, a gyümölcstermő növények termőegyensúlyban tartása, de fontos feladat a vegetáció megindulása előtt a betegségek és kártevők elleni preventív védelem. Ebben az időszakban még a károsítók nem fertőzik a növényeket, de a fákon levő szaporító képleteikkel veszélyeztetik a növények kezdeti fejlődését. A metszés során ezért különösen fontos a fertőzési források minél előbbi eltávolítása a fákról. Szedjük le a fákról a rájuk száradt gyümölcsmúmiákat, vágjuk le az elszáradt ágakat, vesszőket, kaparjuk le a pajzstetűvel, áttelelt atkatojással fertőzött ágrészeket.

Birs múmia

Pajzstetű fertőzés

Ha a fák törzsére a múlt év során hernyófogó öveket helyeztünk el, most már bátran leszedhetjük azokat is. Vágjuk ki a fák tövénél kinőtt gyökérsarjakat, mert azok is fertőzési források lehetnek (almafa vértetű). Ha helyesen metszettünk, akkor a lombkorona jól átlátható, szellős, beteg ágaktól, gyökérsarjaktól mentes lesz, így az év során a permetlé eljut a fakorona bármely részére. A lemosó permetezés a megelőzés elvén nyugszik, mert a kórokozók és kártevők létszámát azok nyugalmi állapotában csökkentjük úgy, hogy kihasználjuk fokozott érzékenységüket a felhasznált készítményekkel szemben, anélkül, hogy fenyegetést jelentenénk a kultúrnövényre.

Alma vértetű fertőzése

A télvégi lemosó permetezést fagymentes napokon végezzük, amikor szélcsendes az idő. Igen fontos, hogy a permetlé eljusson a növény minden részére, folyjon be a kéregrepedésekbe, vonjon be minden ágat, vesszőt és rügyet. Ehhez bőséges permetlére van szükség, ezért legalább 1000-1200 liter/hektár vízben juttassuk ki a lemosásra szánt készítményt. A lé mennyiségét alapvetően a fa kora és mérete határozza meg, a lényeg a tökéletes fedettségen van, mert ezek a készítmények kontakt hatásúak, tehát csak akkor működnek, ha elérik a károsító szervezeteket.

Zöld almalevéltetű áttelelő tojások almán

A kertészek, növényorvosok számára rendelkezésre álló készítmények közül a réz tartalmúak elsősorban a baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen hatnak, a kén tartalmúak a lisztharmat gombák és atkák különböző fejlődési alakjai ellen, az olajos készítmények főként a rovarkártevők és atkák ellen vethetők be hatékonyan. Ezen hatóanyagok gyári kombinációi egyesítik egymás hatását, tehát vegyes fertőzés esetén is bevethetők. Eddig csak a gyümölcstermő fák lemosó permetezéséről beszéltünk, de ez a művelet ugyanilyen jól használható a szőlő növényvédelmében is a gombás eredetű megbetegedések és az atkafertőzés gyérítésére.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

A bab gyomirtása

2019. február 2. 13:48

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.