Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Agrofórum Online

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

A metszés célja, a gyümölcstermő növények termőegyensúlyban tartása, de fontos feladat a vegetáció megindulása előtt a betegségek és kártevők elleni preventív védelem. Ebben az időszakban még a károsítók nem fertőzik a növényeket, de a fákon levő szaporító képleteikkel veszélyeztetik a növények kezdeti fejlődését. A metszés során ezért különösen fontos a fertőzési források minél előbbi eltávolítása a fákról. Szedjük le a fákról a rájuk száradt gyümölcsmúmiákat, vágjuk le az elszáradt ágakat, vesszőket, kaparjuk le a pajzstetűvel, áttelelt atkatojással fertőzött ágrészeket.

Birs múmia

Pajzstetű fertőzés

Ha a fák törzsére a múlt év során hernyófogó öveket helyeztünk el, most már bátran leszedhetjük azokat is. Vágjuk ki a fák tövénél kinőtt gyökérsarjakat, mert azok is fertőzési források lehetnek (almafa vértetű). Ha helyesen metszettünk, akkor a lombkorona jól átlátható, szellős, beteg ágaktól, gyökérsarjaktól mentes lesz, így az év során a permetlé eljut a fakorona bármely részére. A lemosó permetezés a megelőzés elvén nyugszik, mert a kórokozók és kártevők létszámát azok nyugalmi állapotában csökkentjük úgy, hogy kihasználjuk fokozott érzékenységüket a felhasznált készítményekkel szemben, anélkül, hogy fenyegetést jelentenénk a kultúrnövényre.

Alma vértetű fertőzése

A télvégi lemosó permetezést fagymentes napokon végezzük, amikor szélcsendes az idő. Igen fontos, hogy a permetlé eljusson a növény minden részére, folyjon be a kéregrepedésekbe, vonjon be minden ágat, vesszőt és rügyet. Ehhez bőséges permetlére van szükség, ezért legalább 1000-1200 liter/hektár vízben juttassuk ki a lemosásra szánt készítményt. A lé mennyiségét alapvetően a fa kora és mérete határozza meg, a lényeg a tökéletes fedettségen van, mert ezek a készítmények kontakt hatásúak, tehát csak akkor működnek, ha elérik a károsító szervezeteket.

Zöld almalevéltetű áttelelő tojások almán

A kertészek, növényorvosok számára rendelkezésre álló készítmények közül a réz tartalmúak elsősorban a baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen hatnak, a kén tartalmúak a lisztharmat gombák és atkák különböző fejlődési alakjai ellen, az olajos készítmények főként a rovarkártevők és atkák ellen vethetők be hatékonyan. Ezen hatóanyagok gyári kombinációi egyesítik egymás hatását, tehát vegyes fertőzés esetén is bevethetők. Eddig csak a gyümölcstermő fák lemosó permetezéséről beszéltünk, de ez a művelet ugyanilyen jól használható a szőlő növényvédelmében is a gombás eredetű megbetegedések és az atkafertőzés gyérítésére.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

Egyszikű gyomok az őszi kalászosokban és az ellenük való védekezés tavaszi lehetőségei

2019. január 23. 07:38

Az őszi kalászosokban előforduló egyszikű gyomok elleni hatékony védekezés általános elveiről, tényezőiről és az alkalmazható készítményekről ad átfogó képet a szerző.

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének - károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

2019. április 23. 07:18

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése.