Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Agrofórum Online

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

A metszés célja, a gyümölcstermő növények termőegyensúlyban tartása, de fontos feladat a vegetáció megindulása előtt a betegségek és kártevők elleni preventív védelem. Ebben az időszakban még a károsítók nem fertőzik a növényeket, de a fákon levő szaporító képleteikkel veszélyeztetik a növények kezdeti fejlődését. A metszés során ezért különösen fontos a fertőzési források minél előbbi eltávolítása a fákról. Szedjük le a fákról a rájuk száradt gyümölcsmúmiákat, vágjuk le az elszáradt ágakat, vesszőket, kaparjuk le a pajzstetűvel, áttelelt atkatojással fertőzött ágrészeket.

Birs múmia

Pajzstetű fertőzés

Ha a fák törzsére a múlt év során hernyófogó öveket helyeztünk el, most már bátran leszedhetjük azokat is. Vágjuk ki a fák tövénél kinőtt gyökérsarjakat, mert azok is fertőzési források lehetnek (almafa vértetű). Ha helyesen metszettünk, akkor a lombkorona jól átlátható, szellős, beteg ágaktól, gyökérsarjaktól mentes lesz, így az év során a permetlé eljut a fakorona bármely részére. A lemosó permetezés a megelőzés elvén nyugszik, mert a kórokozók és kártevők létszámát azok nyugalmi állapotában csökkentjük úgy, hogy kihasználjuk fokozott érzékenységüket a felhasznált készítményekkel szemben, anélkül, hogy fenyegetést jelentenénk a kultúrnövényre.

Alma vértetű fertőzése

A télvégi lemosó permetezést fagymentes napokon végezzük, amikor szélcsendes az idő. Igen fontos, hogy a permetlé eljusson a növény minden részére, folyjon be a kéregrepedésekbe, vonjon be minden ágat, vesszőt és rügyet. Ehhez bőséges permetlére van szükség, ezért legalább 1000-1200 liter/hektár vízben juttassuk ki a lemosásra szánt készítményt. A lé mennyiségét alapvetően a fa kora és mérete határozza meg, a lényeg a tökéletes fedettségen van, mert ezek a készítmények kontakt hatásúak, tehát csak akkor működnek, ha elérik a károsító szervezeteket.

Zöld almalevéltetű áttelelő tojások almán

A kertészek, növényorvosok számára rendelkezésre álló készítmények közül a réz tartalmúak elsősorban a baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen hatnak, a kén tartalmúak a lisztharmat gombák és atkák különböző fejlődési alakjai ellen, az olajos készítmények főként a rovarkártevők és atkák ellen vethetők be hatékonyan. Ezen hatóanyagok gyári kombinációi egyesítik egymás hatását, tehát vegyes fertőzés esetén is bevethetők. Eddig csak a gyümölcstermő fák lemosó permetezéséről beszéltünk, de ez a művelet ugyanilyen jól használható a szőlő növényvédelmében is a gombás eredetű megbetegedések és az atkafertőzés gyérítésére.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

2018. március 13. 11:55

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

2019. május 25. 07:19

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti meg. A vírusok elleni védekezésben a fő gondot az jelenti, hogy ellenük csak preventíven tudunk fellépni.