Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

Tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a csendes, nyugodt, időjárási frontoktól mentes időjárás.

Lényeges mennyiségű csapadék sehol sem hullott az országban, így semmi sem zavarta a napraforgó betakarítás befejezését. A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet. A szárazság okozta legnagyobb probléma, hogy az elvetett őszi káposztarepce területek nem kaptak annyi csapadékot az ország meghatározó nagyságú területein, hogy egyöntetű fejlettségű vetéseket lehessen látni. A szárazság velejárója, hogy megálltak növekedésükben a repcék, igen heterogén a növényállomány, ezért a fiatal korban támadó rágókártevők ország minden tájegységében komoly károkat okoznak, amennyiben halogatják a védekezést a gazdálkodók. A repce vetések táblaszegélyein máris jelentős a kár a bolharágások miatt, különösen ott, ahol megrekedt a növények fejlődése.

Repce földibolhák

A termelők panaszkodnak, hogy napjainkra eltűnt a rovarölő szeres vetőmagcsávázás hatása, ezért elkerülhetetlen a területek állománykezelése, amit feltételezhetően meg kell ismételni a későbbiek során. A bolha veszélyhelyzet mellett fontos kiemelni, hogy a repcedarazsak még most is rajzanak, rakják tojásaikat, de már nem a zöldítésben termelt keresztesvirágú növényekre, hanem a frissen kikelt repce vetésekre. A lárvák kártételére védekezés nélkül egészen a fagyos idő beálltáig számítani lehet a későbbiekben, ezért elkerülhetetlen a rendszeres megfigyelés. Több tájegységben okozott a mocskospajor akkora kárt, hogy a repce vetésekből jókora darabokat kellett kitárcsázni, így a vetések helyére őszi kalászos kerül majd, de félő, hogy a kártevő talajfertőtlenítés híján ezekben a vetésekben is kárt okozhat.

Repcedarázs imágó

A többségében megérett kukorica állományokban tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke okozta kár. A kártétel minden bizonnyal kihatással lesz a termés nagyságára is. A száraz idő pozitív hatása, hogy a jelentős rágási kár ellenére eddig jelentéktelen nagyságú a csőfuzáriózis fertőzés, pedig az utolsó nagyobb országos csapadék után azonnal jelentkeztek az első fertőzési tünetek. Most nem erősödött a csőfertőzés, de a beteg táblákon a következő tartós csapadék újabb fertőzési hullámot indíthat el. A jövő évi kukoricamoly fertőzési nyomás csökkentése érdekében, az agrotechnikai előnyökről nem is beszélve, most is fontos lesz a kukorica szártömeg alapos felszecskázása, mert a kártevő hernyója a szárak tövén telel át. Ha a szárzúzás során talajszintig sikerül felaprítani a szárat, elpusztítjuk a kukoricamoly hernyók jelentős részét.

Kukoricamoly kártétel

Csőfuzáriózis

Szántóföldön gazdálkodókat is érinti, hogy a hűvösebb éjszakák miatt kissé csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de kártétele nem szűnt meg teljesen, inkább a kertészeti kultúrákra tevődött át, illetve rendszeresen felbukkannak a lakóépületek közelében, ezért nem célszerű az ajtókat, ablakokat nyitva hagyni.

Ázsiai márványos poloska telelőre vonulása

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Hamarosan: Új repceszakkönyv

2018. augusztus 8. 08:28

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.

„Elértük már az 5,7 tonnát is” - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

2019. július 24. 10:07

„A repcetermesztést 2008-ban kezdtük, azóta szépen emelkedik felfelé a terméseredmény, elértük már az 5,7 tonnát is”

A megfelelő vetésforgó RAPOOL-hibridekkel

2018. július 5. 11:34

Kiderült, hogy négyéves vetésforgóban körülbelül 100 kg/ha-ral több repce termett, mint a hároméves rendszerekben.

RAPOOL-HIBRIDREPCÉK TELJESÍTMÉNYE, 2016–2019 (FRISS EREDMÉNYEK)

2019. augusztus 26. 12:45

A Magyar Kukorica Klub 2016 óta minden év júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.