Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Töretlenül terjeszkedik az almafa vértetű

Töretlenül terjeszkedik az almafa vértetű

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, ami kihatással van a növények egészségügyi helyzetére. A korábbi tartós aszály elmúlt, sokfelé viharokkal, jégesővel tarkított időszak következett be. A csapadék eloszlása igen szeszélyesen alakult, helyenként belvízben állnak a növények, másutt fákat csavart ki a szélvihar.

Az almástermésű fákon a lisztharmat mellé veszélyességben felsorakozott a varasodás és az erwiniás tűzelhalás. A lisztharmat tavasz óta erőteljesen fertőz, a varasodás és a tűzelhalás számára pedig a csapadékosabb időszak teremtette meg a járványos fertőzés feltételeit. A rövid inkubációs intervallum miatt, melyet a folyamatos nedvességborítás és az optimális nappali és éjszakai hőmérséklet tett lehetővé, több fertőzési hullám elindulására lehet számítani.

Alma tűzelhalás

A kórokozók mellett a kártevők közül az almamoly immár április óta folyamatosan repül, már a második nemzedék lepkéi rakják tojásaikat, illetve az elhúzódó repülés miatt jelen vannak a különböző fejlődési állapotú hernyók is a termésben. Az alma mellett immár a dió termése is fertőzött, a körülmények ott is kedvezőek az almamoly számára.

Almamoly

Az almafa vértetű a dús lombozat védelmében folyamatosan terjeszkedik a vesszőkön és a hajtásokon. A szívogatás nyomán, a fiatal vesszőkön sejtburjánzás indul el, amit a viaszbevonat most még eltakar. A lombkorona belsejébe nagyon nehéz bejuttatni a permetlevet, így szinte hatástalan a védekezés. A baktériumos tűzelhalás és az esetleges jégkárok miatt fontos a réztartalmú készítmények beiktatása a permetezési fordulókba, illetve a fertőzött hajtások azonnali eltávolításával csökkenthetjük a tűzelhalás további terjedését.

Alma vértetű rákos hegesedés

Az éppen most érő cseresznye és meggy a sok eső hatására felrepedt, a sérült terméseken pillanatokon belül megjelent a gyümölcsfertőző monília és más, rothadást előidéző kórokozó. Két szüret között rövid várakozási idejű készítmény bevetésével csökkenthetjük a károkat. A cseresznyelégy immár erőteljesebben rajzik, így a késői érésű fajták fertőzöttségének erősödése várható.

Almamoly dióban

Az érőfélben levő bogyós gyümölcsű növényeken és a cseresznyén, meggyen már megjelent a foltosszárnyú muslica is. A kártevő képes az egészséges termést is megfertőzni, mert szájszervével felsérti a bőrszövetet, és abba rakja petéit. Ettől az időszaktól, egészen őszig folyamatosan veszélyezteti a termést. A tökéletes védekezés szinte lehetetlen, a csalogató anyaggal feltöltött csapdák viszont képesek gyéríteni a muslica populációt.

Foltosszárnyú muslica málnán

A zöldségféle növényeken felszaporodóban vannak a molytetvek vagy lisztecskék. Jelenlétüket elsősorban a felröppenő lisztecske felhő, illetve a levélfonákon látható népesség jelzi. Sárgalapos csapdázással és felszívódó készítmények bevetésével gyéríthetjük a kártevőt. Használjunk nedvesítő készítményeket!

Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását. A déli tájegységekben már a lárvák egy része elérte az L3-as stádiumot, másutt ez a napokban várható. Ez az optimális védekezési időpont a kártevő ellen.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Érdemes odafigyelni a gyapottok-bagolylepke rajzási viszonyaira

2020. július 15. 04:37

A feromon- és fénycsapdák fogási anyagában kissé megemelkedett a vetési bagolylepke és a gyapottok-bagolylepke aránya.

Egyre több a moníliával fertőzött gyümölcs

2020. augusztus 5. 08:46

Július végén időjárási frontoktól mentes, igazi nyári időjárás uralkodott az országban. Ezt a kellemes állapotot augusztus első napjaiban ismét záporokat, zivatarokat hozó légtömegek váltották fel, több-kevesebb csapadékot hozva. A nappali és éjszakai hőmérséklet néhány fokkal csökkent, a levegő páratartalma pedig a zivatarok környezetében pedig tartósan megemelkedett, ami a betegségek terjedésének kedvezett.

Egyre több a fénybogár a repcén

2021. április 22. 18:21

Április második dekádjának végén egy Földközi tengeri eredetű csapadékfront megszüntette az éjszakai fagyokat. A felhőzet csapadékából szeszélyes eloszlásban több-kevesebb eső mindenhova jutott, de csak a talaj legfelső rétegében javult némileg a nedvesség ellátottság. A mérsékelt nappali hőmérséklet ellenére a talajok napi párologtatása eléri a 4-5 millimétert. A kalászos gabonák és az őszi káposztarepce kedvezően reagáltak a lehullott csapadékra, visszanyerték az ilyenkor jellemző eleven zöld állapotukat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: igen erős a gyapottok-bagolylepke károsítása a zöldségféléknél

2022. szeptember 7. 16:36

A zöldségfélék közül a másodvetésű babban, a csemegekukoricában, a paprikában és a paradicsomban igen erős a gyapottok-bagolylepke hernyóinak károsítása, ami élvezhetetlenné teszi a termést.