Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárására a csendes, nyugodt, kora őszi, az átlagosnál kissé melegebb idő volt a jellemző. A nappali maximumok kevéssel 20 °C fölött jártak, éjszaka azonban alig érték el a 10 °C-ot. Eső már hetek óta nem hullott, porzik a határ, az elvetett őszi kalászosok kelése igen vontatottá vált. A kukorica aratása a vége felé közeleg, semmi sem akadályozta az ütemes betakarítást. Megnehezült a talajmunkák végzése, a kiszáradt talajokon nem érdemes erőltetni az őszi mélyszántást.

A mezei pocok fertőzés erősödéséről már korábbi előrejelzéseinkben is felhívtuk a mezőgazdasági termelők figyelmét. A napokban végzett felmérések alapján a kártevő gradációjának jelei különösen Békés, Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érezhetők, de a tartósan száraz idő miatt más megyékben is élénkült a kártevő aktivitása.

A fő veszély most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a mezei pocok betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás miatt folyamatos a rágcsáló szaporodása, így a vetések szegélyébe történő betelepedés után rövid időn belül kialakulnak a mezei pocok kolóniák. A fertőzöttség akkor haladja meg a veszélyességi küszöbértéket, ha a lakott járatok száma 100 négyzetméterenként 2-nél több.

A mezei pocok hazánkban veszélyes kártevőnek számít, ezért minden termelőt védekezési kötelezettség terhel, amennyiben egyedsűrűsége meghaladja a veszélyes mértéket. A fertőzöttség nagyságának felmérése során csak a lakott járatokat kell figyelembe venni, ezért a felmérés előtt a kijelölt területen tapossuk be az összes járatot, és másnap a kibontott járatokat vegyük számba. Több kijelölt mintatér átlaga adja meg a valós fertőzöttség nagyságát.

Őszi káposztarepce területeinken a repcedarázs károsítása mellett több tájegységben fokozódik a mocskospajor kártétele. A kártevő a vetési bagolylepke lárvája, polifág, sok tápnövényű kártevőként komoly károkat képes előidézni. A hernyók zöme most L4-es lárvastádiumban van, és a fagyok beálltáig fogyasztják a megtámadott növényeket.

A kártevő a talajszinten károsító fajok közé tartozik, ezért a repce teljes egészében elpusztul a gyökérnyak elrágása következtében. A hernyó egyik növénytől a másikig vándorolva nagy foltokban képes kipusztítani a vetést. Az ebben az időszakban végzett rovarölő szeres kezelés sajnos csak a károsítás megállítására, illetve mérséklésére ad lehetőséget.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.