Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Október első hetében esett ugyan több- kevesebb eső a Kárpát- medencében, de érdemben nem zavarta a betakarítási munkákat.

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet. A fák kezdik felvenni őszi lombszínüket, egyeseknél már a lombhullás is megkezdődött. A folyamatra ráerősített a napokban 0 0C közelébe lecsökkent hajnali hőmérséklet, így igyekezni kell a hátralevő munkálatokkal, különösen a fagyérzékeny zöldségfélék tekintetében. A leszüretelt fáknál akár meg is lehet kezdeni az őszi lemosó permetezéseket, amennyiben lehullott a lomb 50 %-a.

Újabb kártevő rohamra az idén már nem kell számítani, a csapdák rovarokat a hűvösebb nappalok és éjszakák miatt alig fognak. Gyümölcsmolyból már csak a keleti gyümölcsmoly repül, az is elvétve, az érő és erjedő romlott gyümölcsök még vonzzák a foltos szárnyú muslicákat, ezek nemcsak a speciális csapdákba, hanem a fénycsapdákba is berepülnek. Közvetlen károkat már csak az érő szőlőben okozhatnak, de erre eddig még kevés konkrét adat áll rendelkezésre. A két poloskafaj mellett (zöld vándor és ázsiai márványos) meglehetősen aktívak a harlekin katicák. Szinte mindenhol megtalálhatók, keresik a zsákmányul szolgáló rovarokat, de egyre kevesebb a táplálék. Melegebb napszakokban repkednek ugyan a levéltetvek, de ez kevésnek tűnik, ezért bele-bele kóstolnak az érő gyümölcsökbe és a még tőkén levő szőlőfürtökbe. A sebzés nyomán rövid időn belül elindul a moníliás fertőzés a gyümölcsökön, amit csak tetéznek a darazsak is. Ha a szüret során a harlekin katica belekerül a mustba, kellemetlen mellékízt ad a lének, illetve az erjedő bornak.

Pettyesszárnyú muslica szőlőn

Harlekin katica szőlőn

A fák alá lehullott gyümölcsöt minél előbb gyűjtsük össze, nehogy a megtelepedett monília jövő tavasszal megfertőzze a fákat. A korábban leszüretelt gyümölcsfákon már jól megfigyelhető az összeszáradt moníliás gyümölcsmúmia. Ezeket szintén szedjük le, ne várjunk vele a metszésig, inkább most semmisítsük meg. A beteg részek tökéletesen elkorhadnak, ha leforgatjuk a talajba 15-20 cm mélységbe, de a komposztálóba semmi esetre se tegyük a moníliás gyümölcsöket.

Őszibarack gyümölcsmúmia

A hűvösebb napok miatt a meztelen csigák megkezdték telelőre vonulásukat. Táplálkoznak még ugyan a lédús gyümölcsökből és a zöldségfélékből, de étvágyuk már közel sem olyan, mint néhány héttel ezelőtt. Előszeretettel vermeli el magukat a még kint levő zöldségek közelébe, talajüregekbe. Gyakran fészkelnek káposztafélékbe, belerágva a befejesedett káposztafélékbe, de gyakori jelenség, hogy a sárgarépa gyökértestébe fészkeli be magát. Még próbálkozhatunk csigaölő szerek kihelyezésével vagy más csalogatással, hogy minél kevesebb teleljen át.

Spanyol csigák

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Nem jutottak dűlőre a léalma felvásárlási árának emeléséről

2018. augusztus 14. 13:44

A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely a szervezet szerint az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.