Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra

Továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban igazi nyári időjárás uralkodott. Országos kiterjedésű frontok nem vonultak át felettünk, de szeszélyes eloszlásban szinte minden nap volt zápor- zivatar. Az esetek többségében a lehullott eső csak néhány milliméter volt, de néhány zivatargócban felhőszakadás is előfordult, néhol jéggel együtt érkezett az ítéletidő.

A jégverés miatt a károsodott gyümölcsösökben, szőlőkben a rothadási folyamatok megállítása érdekében soron kívüli permetezéseket kellett beiktatni.

A szőlő ültetvényekben a csonkázás utáni hónaljhajtásokon továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra. Aki eddig nem védekezett, nehéz helyzetben van, mert a rendelkezésre álló készítményeknek hosszú az élelmezés egészségügyi várakozási ideje, több csemege- és borszőlő fajtán pedig már tart a szüreti időszak. Az erőteljes harmatképződés és a kisebb esők miatt az érőfélben levő fajtákon a szürkerothadás fertőzés terjedése is aggodalomra ad okot, de ebben az esetben vannak rövid várakozási idejű gombaölő szerek. A kórokozók mellett tovább emelkedett az amerikai lepkekabóca és a szőlőkabóca által fertőzött terület, valamint a kígyóaknás szőlőmoly is egyre látványosabb tüneteket produkál a szőlő levelein.

Kígyóaknás szőlőmoly

Az út menti fákon és az elhagyott gyümölcsösökben az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei már messziről virítanak, bennük még zömében együtt találhatók a fiatal hernyók, de szétszéledésük már csak napok kérdése. A hernyófészkek kezelésével hatásosabban védekezhetünk a további károk megelőzése érdekében.

Szövőlepke hernyócsomó

Az almamoly lepkék rajzása ismét emelkedő tendenciát mutat a csapdák fogási adatai alapján, viszont a különböző levélaknázó molyok (almalevél aknázómoly, almalevél sátorosmoly, lombosfa fehérmoly) rajzása lecsengőben van, az idén már károkat csak elvétve okoznak.

A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly folyamatosan rajzik, ugyanez mondható el a nyugati dióburoklégy előfordulásáról is. A kártétel növekedésére utal, hogy a diófák alatt igen gyakori a lehullott termés, a burok alatt pedig a kártevő lárvái szívogatják a növény nedveit. A korábbi évekhez viszonyítva a diófák lombozatán sokkal gyakoribb az UV sugarak által okozott napperzselés.

Dióburoklégy

A csapdák vadgesztenye aknázó molyból napi szinten 100 feletti nagyságban fogják a lepkéket, ha megfertőzik a fákat, védelem híján hamarosan egy levél sem marad rajtuk. A fák egyébként is betegek a korábbi fertőzéstől és a napégéstől.

Vadgesztenye aknázó moly

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

2019. január 20. 14:34

Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

A nitrogénpótlás mértékének irányelvei szőlőültetvényekben

2018. október 14. 02:34

A nitrogén fontos a szőlőben. A szőlőültetvényekben ezért helyesen kell megállapítani a nitrogénpótlás mértékét. A számításhoz számos tényezőre kell figyelni: talajtani sajátosságok, a tőkék növekedési ereje, a talajápolás módja, az évjárat hatásai.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.