Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

Agrofórum Online

A hetek óta tartó hőségnek csak az augusztus közepén érkezett kisebb hidegfront vetett véget, de a nappali hőmérsékletek így sem csökkentek 30 Celsius-fok alá, inkább az éjszakák lettek kissé frissítőbbek. A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Ha nem lesz sok csapadék, akkor biztonságban van a napraforgó

Sokéves tapasztalatok alapján a napraforgó deszikkálására augusztus utolsó dekádjában- szeptember első napjaiban kerül sor. Most a termelők jó része már túl van ezen a feladaton, mert a kaszatok nedvességtartalma természetes száradás következtében 20 % alá csökkent, viszont a tányér és a szár még jórészt vizes.

A vegyszeres termésszárítás előtti határszemlék tapasztalatai alapján a legtöbb megbetegedést a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseoli okozta, mellette az egyéb betegségek kisebb kárt idéztek elő. A szárakon és lombozaton kisebb mértékben még megfigyelhető volt az alternáriás levél- és szárfoltosság, a tányérokon pedig a szürke- és fehérpenészes rothadás tünete. Ha az aratás idejéig nem hull jelentősebb mennyiségű csapadék, ezekből a fertőzésekből nem keletkezik nagyobb mértékű kár.

Az aratás gyorsaságán múlik…

kukoricaállományok állapotán is megfigyelhető a hőségnapok káros hatása. Még megfelelő nedvességellátottság mellet is megégtek a felső levelek és megkezdődött a természetes száradás.

Az előrehaladott érés ellenére még most is a gyapottok bagolylepke rajzás erősödése figyelhető meg a feromoncsapdák fogási adatai alapján. A kártételi viszonyok alapján már most készülni kell arra, hogy csak az időjárási tényezőkön és az aratás gyorsaságán fog múlni, hogy mekkora lesz a bagolylepke által okozott kár, illetve a kár mértékéhez szorosan kapcsolódó fuzáriumos csőpenész fertőzés nagysága.

Az eddig igen intenzív amerikai kukoricabogár rajzás immár a múlté, egyre kevesebb a bogár a kukorica csöveken. A kukoricamoly második nemzedékének lepkéi legintenzívebben augusztus első hetében repültek, azóta a rajzás mértéke csökkenő tendenciát mutat. Az érőfélben levő növényeken már jól megfigyelhető a korábbi fertőzésekből eredő címer- és szártörés.

Mezei pocok, aranka

Most zajlott le a lucerna kaszálás negyedik szakasza. A tarlókon jól látható az aranka fertőzés foltjai, ezért most végezzék el a foltok vegyszeres perzselését a további fertőzések megelőzése érdekében. Az évelő pillangós területek mezei pocok fertőzöttsége jelenleg csak kevés helyen haladja meg a veszélyességi küszöbértéket jelentő 1 db/ 100 m2-es szintet. Ennél magasabb fertőzöttség inkább az árokpartokra és a ruderális területekre jellemző.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

2019. május 25. 07:19

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti meg. A vírusok elleni védekezésben a fő gondot az jelenti, hogy ellenük csak preventíven tudunk fellépni.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.