Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

Agrofórum Online

A hetek óta tartó hőségnek csak az augusztus közepén érkezett kisebb hidegfront vetett véget, de a nappali hőmérsékletek így sem csökkentek 30 Celsius-fok alá, inkább az éjszakák lettek kissé frissítőbbek. A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Ha nem lesz sok csapadék, akkor biztonságban van a napraforgó

Sokéves tapasztalatok alapján a napraforgó deszikkálására augusztus utolsó dekádjában- szeptember első napjaiban kerül sor. Most a termelők jó része már túl van ezen a feladaton, mert a kaszatok nedvességtartalma természetes száradás következtében 20 % alá csökkent, viszont a tányér és a szár még jórészt vizes.

A vegyszeres termésszárítás előtti határszemlék tapasztalatai alapján a legtöbb megbetegedést a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseoli okozta, mellette az egyéb betegségek kisebb kárt idéztek elő. A szárakon és lombozaton kisebb mértékben még megfigyelhető volt az alternáriás levél- és szárfoltosság, a tányérokon pedig a szürke- és fehérpenészes rothadás tünete. Ha az aratás idejéig nem hull jelentősebb mennyiségű csapadék, ezekből a fertőzésekből nem keletkezik nagyobb mértékű kár.

Az aratás gyorsaságán múlik…

kukoricaállományok állapotán is megfigyelhető a hőségnapok káros hatása. Még megfelelő nedvességellátottság mellet is megégtek a felső levelek és megkezdődött a természetes száradás.

Az előrehaladott érés ellenére még most is a gyapottok bagolylepke rajzás erősödése figyelhető meg a feromoncsapdák fogási adatai alapján. A kártételi viszonyok alapján már most készülni kell arra, hogy csak az időjárási tényezőkön és az aratás gyorsaságán fog múlni, hogy mekkora lesz a bagolylepke által okozott kár, illetve a kár mértékéhez szorosan kapcsolódó fuzáriumos csőpenész fertőzés nagysága.

Az eddig igen intenzív amerikai kukoricabogár rajzás immár a múlté, egyre kevesebb a bogár a kukorica csöveken. A kukoricamoly második nemzedékének lepkéi legintenzívebben augusztus első hetében repültek, azóta a rajzás mértéke csökkenő tendenciát mutat. Az érőfélben levő növényeken már jól megfigyelhető a korábbi fertőzésekből eredő címer- és szártörés.

Mezei pocok, aranka

Most zajlott le a lucerna kaszálás negyedik szakasza. A tarlókon jól látható az aranka fertőzés foltjai, ezért most végezzék el a foltok vegyszeres perzselését a további fertőzések megelőzése érdekében. Az évelő pillangós területek mezei pocok fertőzöttsége jelenleg csak kevés helyen haladja meg a veszélyességi küszöbértéket jelentő 1 db/ 100 m2-es szintet. Ennél magasabb fertőzöttség inkább az árokpartokra és a ruderális területekre jellemző.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája

2019. november 19. 06:47

A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

Repce helyzetkép és aktualitások október végén

2018. október 31. 11:08

Az őszi regulátoros kezelés mellé érdemes levéltrágyát is keverni. Nehéz fejlődési körülmények esetén ősszel kimondottan ajánlott a kén, a bór, a cink, a mangán és a molibdén kijuttatása

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Az ázsiai márványospoloska

2019. január 24. 04:36

Hazánkból az eredetileg kelet-ázsiai elterjedésű ázsiai márványospoloska első egyedei 2013 őszén kerültek elő. A Magyarországon is általánosan elterjedt bencepoloskával téveszthető össze. E szélsőségesen polifág faj elleni védekezés során a fő hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni.