Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Védekezni kell repcében, kalászosokban

Védekezni kell repcében, kalászosokban

Agrofórum Online

A kajszi termését elvitte a fagy. A kalászosokban és a repcében már védekezni kell, megjelentek a szárormányosok, a fénybogár, illetve a levélfoltosság és a sárgarozsda.

Március utolsó dekádjára elmúltak a fagyos éjszakák, nappalra pedig általában 10 oC fölé kúszik a hőmérő higanyszála. A talajok száradásával párhuzamosan fokozódik a szántóföldi és kertészeti munkák üteme. Sajnos a belvízzel borított területeken erre még várni néhány hetet. A tartósan vízzel elárasztott növényekben már most lehet látni a pusztulást. Itt gondoskodni kell más veteményről, vagy pedig ebben a szezonban ugarolni kell ezeket a területeket.

Őszi káposztarepcében megkezdődött a növények szárba indulása, sőt néhány helyen már rejtetten virágbimbókat is ki lehet tapintani. A korábbi hidegben visszahúzódott repce szárormányosok ismét támadásba lendültek, és folytatják károsításukat, illetve tojásrakásukat. Melléjük immár egyre nagyobb számban társulnak a repce fénybogarak, melyek kiéhezve keresik a táplálékul szolgáló virágbimbókat, melyeket megrágva jutnak a virágpollenhez. Rágásukkal megsértik a bibét, így abból már nem lesz becő. Ha a kártevők egyedsűrűsége eléri a veszélyességi küszöbértéket, haladéktalanul védekezni kell.

Őszi kalászos gabonákban már nem halogatható a T1-T2-es fejlődési típusú gyomok elleni védekezés, mert virágzik a tyúkhúr és a veronika is. Ahol sok napraforgó árvakelésre lehet számítani, ott még várhatunk a vegyszeres gyomirtással.

A dús, jól bebokrosodott őszi árpában és búzában egyre- másra jelennek meg a kórokozó gombák is. Árpában jellemzően a helmintospóriumos levélfoltosság és csíkoltság, búzában az idősebb leveleken a szeptóriás levélfoltosság a domináns, igaz egyelőre csak kis mértékben. Árpában és búzában egyaránt megfigyelhető a gabonalisztharmat tünete, és néhány tájegységben látható a sárgarozsda jellegzetes telepe a leveleken.

Sárgarozsda

Még egyik fertőzés sem erős, de felhívja a figyelmet a rendszeres határszemlék fontosságára. A következő napokban fog eldőlni, hogy melyik kórokozónak kedvez az időjárás, ugyanis, ha hűvös csapadékos lesz, akkor felerősödhet a sárgarozsda fertőzés. Ebben az esetben, nem halogatható a védekezés, mert rövid időn belül járvány lehet. Meleg, párás időben viszont a lisztharmat fertőzés erősödésére lehet számítani.

Alma ventúriás varrasodása

Már bizonyos, hogy a kajszi termését elvitte a fagy. Most termés híján alaposabb metszésben lehet részesíteni a fákat. Más kultúrákban kisebb a fagykár, lehet készülni a növényvédelmi munkálatokra. Az áttelelt alma és körte leveleken szóródásra kész a varasodás gomba aszkospórája, ezért a lemosó permetezés után ismét lehet folytatni a védekezést, ha megjön az eső. Most még kontakt készítményeket használjunk, de ha kifakadnak az első lomblevelek, elővehetőek a felszívódó gombaölők is. Támadásra készen állnak a sodrómolyok és az almafa levélpirosító levéltetű.

Már kihelyezhetőek a rovarok rajzását követő feromon csapdák, mert április elejétől több kártevő megjelenésére lehet számítani.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Hamarosan: Új repceszakkönyv

2018. augusztus 8. 08:28

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

2018. június 26. 15:21

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.