Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

A betakarítási munkák mellett néhány növényvédelmi tennivalót el kell végezni.

Az almaféléket továbbra is változatlanul erős rajzással támadja az almamoly. A kártevő veszélyesen fertőzi a kezeletlenül hagyott dió ültetvényeket is. Ha nem védekezünk a kártevő a szüret idejéig feléli a termés belsejét. A csapadékos idő kedvezett a dió gnomóniás- és baktériumos levél és termés fertőzés erősödésének is. A fertőzési folyamatot megállíthatjuk rezes permetezéssel.

Az almafák fejlettségétől függetlenül a baktériumos tűzelhalás hervadásos tüneteivel nap mint nap találkozni lehet. Az beteg hajtásokat vágjuk le és permetezzünk rezes készítményekkel. A nyugati országrész almásaiban erősödött az alma gubacsszúnyog levélfertőzés. A károsítás következtében a hajtások növekedése leáll. a fertőzést felszívódó készítményekkel tudjuk megállítani.

Az őszibarack termését változatlan eréllyel károsítja a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. Most főként a zsendülő termést rágja, sokszor csak felületi károsítást okozva, hasonlóan a sodrómolyok kártételéhez. Ha ilyen tüneteket látunk, iktassunk be egy kezelést rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szerrel, ellenkező esetben a gyümölcsök moníliás fertőzésének erősödésével is számolnunk kell.

Szabadföldi paradicsomban az érés ellenére permetezni kell a fitoftórás- és alternáriás levélfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, ugyanez vonatkozik a burgonyára is.

A szőlők szürete ellenére a később érő fajtákon a szürkerothadás fertőzést és a peronoszpóra terjedését akadályozzuk meg, mert, kisebb esők is lehetővé teszik a fertőzés terjedését.

Özönvíz után rothad a gyümölcs, megjelent a poloska és a paradicsomvész

2019. június 25. 12:58

Az előző hét viharokkal, özönvízszerű esőzésekkel tarkított időjárása jelentős károkat okozott a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban egyaránt. A sok eső az érőfélben levő termésben a mennyiségi kiesés mellett hatalmas minőségi romlást eredményezett.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.