Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

A betakarítási munkák mellett néhány növényvédelmi tennivalót el kell végezni.

Az almaféléket továbbra is változatlanul erős rajzással támadja az almamoly. A kártevő veszélyesen fertőzi a kezeletlenül hagyott dió ültetvényeket is. Ha nem védekezünk a kártevő a szüret idejéig feléli a termés belsejét. A csapadékos idő kedvezett a dió gnomóniás- és baktériumos levél és termés fertőzés erősödésének is. A fertőzési folyamatot megállíthatjuk rezes permetezéssel.

Az almafák fejlettségétől függetlenül a baktériumos tűzelhalás hervadásos tüneteivel nap mint nap találkozni lehet. Az beteg hajtásokat vágjuk le és permetezzünk rezes készítményekkel. A nyugati országrész almásaiban erősödött az alma gubacsszúnyog levélfertőzés. A károsítás következtében a hajtások növekedése leáll. a fertőzést felszívódó készítményekkel tudjuk megállítani.

Az őszibarack termését változatlan eréllyel károsítja a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. Most főként a zsendülő termést rágja, sokszor csak felületi károsítást okozva, hasonlóan a sodrómolyok kártételéhez. Ha ilyen tüneteket látunk, iktassunk be egy kezelést rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szerrel, ellenkező esetben a gyümölcsök moníliás fertőzésének erősödésével is számolnunk kell.

Szabadföldi paradicsomban az érés ellenére permetezni kell a fitoftórás- és alternáriás levélfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, ugyanez vonatkozik a burgonyára is.

A szőlők szürete ellenére a később érő fajtákon a szürkerothadás fertőzést és a peronoszpóra terjedését akadályozzuk meg, mert, kisebb esők is lehetővé teszik a fertőzés terjedését.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.