Kaporleves húsmentesen, ami gyomorpanaszokra és fejfájásra is jó

2024. február 10. 08:10

A kaporleves az élesztőpástétomhoz hasonlóan régen a „szegények eledelének” számított – bár a háború után ki nem volt szegény? Az emberek megszokták, hogy nincs hús, de így is, miután konszolidálódott a helyzet, a (vidéki) lakosság java legfeljebb hetente egyszer evett húst, jellemzően a hét végén.

Azbeszt is van a magyarországi ivóvizekben

2024. február 9. 16:40

Az azbeszt, ez a természetes formában előforduló ásvány, jó ideje tudjuk, hogy rendkívül veszélyes anyag. Az azbeszttartalmú termékek megsérülésekor apró szálak lélegezhetők be, ami idővel olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az azbesztózis, a mezotelióma és a rák más formái.

Arzén a vízben: az egyik magyar térségben küszöbérték fölött

2024. február 9. 07:10

A kifejezetten egészségkárosító, akár daganatos betegségeket okozó arzénvegyületek aránya főleg a Dél-Alföldön haladja meg az Európában elfogadott 0,01 mg/literes küszöbértéket.

Tücsökfogás – hangyabollyal

2024. február 5. 07:10

Nincs egyelőre tudományos magyarázata annak, miért hangyabollyal „horgásznak” a giga méretű tücskökre az emberek, de a módszer a videók tanúsága szerint működik.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Casu Marzu: halálosnak nem halálos, de nyüvesnek nyüves

2024. február 3. 10:10

Azoknak, akik csupán a pálpusztai sajt nevének hallatán megborzonganak, azt javaslom, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket, ugyanis ennél sokkal megrázóbb élmények várnak rájuk.

Influenza ellen: készítsünk házi kandírozott gyömbért!

2024. február 3. 08:10

Kevesen tudják, de a gyömbér természetes influenza-ellenes „szernek” számít, hiszen vitamindús, erős gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, lázcsillapító, sőt izzasztó hatású. Tökéletes „természetes gyógyszerként” használhatjuk, ha házi kandírozott gyömbért készítünk belőle.

Taroltak a magyar sajtkülönlegességek a világversenyen

2024. január 30. 14:10

Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek. A múlt évben Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

2024. január 30. 10:40

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Kumisz: mire jó a kanca- vagy tevetejből erjesztett ital?

2024. január 30. 07:10

Magyar gasztronómiáról, eltűnt ételekről, italokról, ízekről, fűszerekről beszélgettünk egy üzbég vendégemmel, és egyszer csak az erjesztett kancatejhez érkeztünk. Kezdtem körülírni, hogy mire is gondolok, amikor is kicsúszott a számon az általam még sohasem kóstolt alkoholos ital magyar neve: kumisz.