Mit kell tudni a természetvédelmi státuszokról? - I. rész

2024. január 27. 05:40

Mit jelent az, ha egy növény- vagy állatfaj természetvédelmi státusza nem fenyegetett? Mit jelent pontosan a mérsékelten fenyegetett vagy a sebezhető kategória? Egy egyszerű böngészőoldalon is már megjelennek ezek az információk a fajok mellett, de mit takarnak?

Minden, amit tudni érdemes az élelmiszerek minőségmegőrzési idejéről

2024. január 26. 05:40

Mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között? Mit kell tenni, ha „lejár” egy élelmiszer „ideje”?

Az Év Madara címet 2024-ben a kerecsensólyom viseli

2024. január 24. 05:40

A kerecsensólyom nagy testű ragadozó madár, mely fokozottan védett természetvédelmi státusza szerint. Az idén megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mindig is kiemelt figyelmet fordított a faj védelmére.

A tél fűszerei – a gyömbér és a narancs

2024. január 16. 05:40

Nemcsak a korábban már bemutatott fahéj, ánizs és szegfűszeg áll rendelkezésünkre télen az ünnepi hangulat vagy egy jó kis összejövetel megfűszerezéséhez. A gyömbér és a narancs egyaránt sokoldalúan felhasználható fűszer- és gyógynövényként is.

A tél fűszerei – a fahéj, az ánizs és a szegfűszeg

2024. január 14. 05:40

A téli hónapoknak sajátos és bensőséges hangulata van, amihez elengedhetetlen a szegfűszeg, az ánizs és a fahéj illata és íze.

Karácsonyi és újévi ételmaradékok? - Fagyasszuk le!

2024. január 7. 05:40

Pár évvel ezelőtt felfedeztem, mennyi hasznos anyag rejlik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül kampányának oldalán, amelyeket a konyha és az éléskamra mindennapi életében is hasznosítani tudok. Ott bukkantam rá az alábbi témára is.

Túl a karácsonyon – a fenyőfélék „termékei” a fürdőszobában

2023. december 19. 08:10

Elképesztő, mennyi minden készíthető egy egyszerű fenyőág, vagy pár gramm tűlevél segítségével. Fedezzünk fel még fenyőterméket, és ezúttal a fürdőszobában használjuk fel őket!

Túl a karácsonyon – a fenyőfélék „termékei” a konyhában

2023. december 17. 05:40

Kevesen tudják, de sok pótolhatatlan előnye van a fenyőtűlevélből, hajtásból vagy rügyből készült termékeknek, legyen szó konyhai vagy fürdőszobai felhasználásról. Ebben a cikkben a konyhában készített és elfogyasztható termékekről lesz szó.

Túl a karácsonyon – a fenyőfélék gyógyhatásai

2023. december 15. 05:40

Nemcsak a hagyományos karácsonyfák elsőszámú növényei a fenyők, de az adventi koszorúnak, ajtókopogtatónak és egyéb díszeknek is elengedhetetlen kelléke a fenyőág. De ne feledkezzünk meg a fenyő értékes gyógyító tulajdonságairól sem!

Gyertyakészítéshez használt viaszok fajtái II.

2023. december 14. 05:40

Nemcsak a jól bevált paraffin viaszból készíthetünk gyertyát. Az üzletekben is lehet itt-ott kapni napraforgóviaszból, szójaviaszból, repceviaszból vagy sztearinból készült gyertyákat. Mit kell tudnunk ezekről a viaszokról?