Állattenyésztés
Állattenyésztés

Robot fejőgép, agrárvilágítás, biztonsági nyakfogó… – Állattenyésztési innovációk Hódmezővásárhelyről

Robot fejőgép, agrárvilágítás, biztonsági nyakfogó… – Állattenyésztési innovációk Hódmezővásárhelyről

Agrofórum Online

A magyar állattenyésztő szakma legnagyobb, legrangosabb eseményét rendezték meg Hódmezővásárhelyen május 9. és 11. között. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon ezúttal is számos fajtabemutató és showbírálat várta az érdeklődőket a baromfiktól a hús- és tejelő marhákig, de traktorokból, takarmánykezelő gépekből és egyéb technológiai eszközökből sem volt hiány.

A szervezők pedig ezúttal is díjazták a legújabb állattenyésztési és állattartási innovációkat méghozzá több kategóriában. Az agrárinformatika és tartástechnológia kapcsán a megosztott helyezéseknek köszönhetően a szakmai zsűri összesen hat fejlesztést emelt ki. Most ezeket mutatjuk be.

Automata fejőrobot utánozza a borjakat

A termékverseny első díját kapta meg a DeLaval Kft. VMS V300 automatikus fejőrendszere, amit az Agrofórum kérésére Mezei Mihály értékesítési vezető mutatott be. „Ez a rendszer számos új technikai megoldást tartalmaz. Egyebek között ilyen a képalkotó rendszere, ami azért felel, hogy 99,8 százalékos találati aránnyal helyezze fel a fejőkészüléket a tőgyre”. A szakember hozzátette, hogy a fejőrobot ezeket minden esetben egyenként helyezi fel, hiszen a borjú is egyszerre csak egy bimbót szopik, és ezt a készülék imitálni próbálja.

A rendszer másik nagy előnye a számítógépes irányítás. A szenzorok és szoftverek segítségével ugyanis tényleg teljesen automatikus a fejés folyamata – az ajtónyitástól a tőgy tisztításán át a tényleges fejésig. „Mindezek mellett külön ki kell emelni a magas fokú higiéniát. A tőgy előkészítése, az első tejsugarak kifejése ugyanis egy külön rendszeren keresztül történik. Meggyőződésből mondhatom, hogy a piacon ez a legelőremutatóbb és a legflottabb megoldás” – hangsúlyozta Mezei Mihály.

Nem mindegy, mivel világítunk

A madarak szeméhez, látásmódjához tervezett világítási rendszerére szintén első díjat kapott a Dilaco Lighting Kft. Az agrárvilágítás ugyanis merőben eltér a humán világítási rendszerektől. „Kevesen tudják, hogy a madarak látásmódja, például a frekvenciaérzékenysége nagyságrenddel nagyobb, mint az emberé. Ezért nem lehet a humán világításban bevált eszközöket megfelelően és hatékonyan használni” – hívta fel a figyelmet az állatjóléti és termelékenységi szempontból is kiemelt jelentőségű agrárvilágításra Faludi Tamás ügyvezető.

A Dilaco eszközei természetesen nemcsak a baromfik esetében, de a sertés- és marhaistállókban is megfelelően működnek. „A világon sok kutatás létezik és folyik az agrárvilágítási eszközök fejlesztésével kapcsolatban. Az elsők már 60-70 éve megjelentek, de azok még a klasszikus égőkre vonatkoztak” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a LED világításban nagyon jó minőség szükséges ahhoz, hogy széles spektrumú, nagy CRI értékű rendszereket hozzanak létre. „Az első díj számunkra azt jelenti, hogy nagyon jól megvalósítottuk azt, amire a madárházakban szükség van” – tette hozzá Faludi Tamás.

Fejőházi rendszervizsgálat elérhető áron

„A jelenlegi fejőgép-ellenőrző berendezések komplex eszközök, amelyekben összeépítették a szoftvert futtató és a nyomást mérő elemeket. Ebből kifolyólag nagyon drágák, a termelők számára sokszor nem elérhetők. Akár több ezer eurós árkategóriáról is beszélhetünk. Mi viszont szétválasztottuk a hardvert és a szoftvert” – kezdte a második díjat megszerző Milking Dairy Pulsator Tester rendszer bemutatását Tóth Róbert. A kijelző nélküli eszköz hozzácsatlakoztatható a termelő okostelefonjához, tabletjéhez, valamint a fejőrendszer bármely pontjához, amit ellenőrizni szeretnének. A kiértékelést pedig végül az okoseszközön futtatott szoftver végzi.

„A leggyakrabban meghibásodó eszköz egy fejőházban maga a pulzátor, amit jelenleg az üzemeltetők csak a hangjuk alapján, füllel tudnak ellenőrizni. Ezzel a műszerrel azonban milliszekundum pontossággal meg lehet mérni a működési paramétereket, aminek köszönhetően a rejtett hibákra azonnal fény derül” – tudtuk meg a Bos-Plus Kft. ügyvezetőjétől.

Vályútisztítás automatikusan

Szintén megosztott második díjat kapott a Schauer Agrotronic GmbH automatikus vályútisztító rendszere. „A malacokat el kell látni tejjel, amire a kocák nem mindig képesek. Ezért a különböző vállalkozások automata tejitató berendezéseket fejlesztettek ki. A tej ugyanakkor nagyon romlandó, így nem szabad a vályúban hagyni, azt minden alkalommal ki kell tisztítani. Ez pedig rendkívül munkaerő-igényes feladat” – ismertette az automata vályútisztító rendszer kifejlesztésének okát Bogár Barnabás kereskedelmi vezető.

A vályútisztítót számítógép irányítja, a műveletet a rendszer minden nap elvégzi. Mint az Hódmezővásárhelyen kiderült, a vályú kialakítása is egyedi, a benne maradt tejet pedig az eszköz levegővel fúvatja ki.

Három az egyben nyakfogó

A Stalltechnik GmbH „Comfort” biztonsági nyakfogója három feladatot is elláthat egy tejelő szarvasmarha-telepen, így nem véletlen, hogy a szakmai zsűri a harmadik díjat ítélte oda a fejlesztőnek és forgalmazónak. „Az eszközt elsődlegesen az állatok egészségügyi és szaporodásbiológiai vizsgálatára használjuk, de emellett egy etetőasztali korlátrendszert is megvalósít. A harmadik funkciója pedig, hogy a telepi dolgozók a segítségével egyszerűen mozoghatnak az istállón belül” – magyarázta Gyüre Zsolt, a Stalltechnik GmbH értékesítési vezetője.

Hozzátette: a különböző funkciók között egy elektromos, pneumatikus rendszerrel lehet váltani.

Állatjólét és munkabiztonság

A harmadik helyen szintén megosztott eredmény született, a zsűri ebben az esetben a Schauer Agrotronic GmbH BeFree 2.0 állatjóléti fiaztató rekeszét ismerték el kiemelt innovációnak. „Ez egy új, szabadabb tartástechnológia része, hiszen a kocáknak nagyobb helyük van. Az első napokban, illetve a vizsgálatok, kezelések során lehetővé teszi az anyagállatok leszorítását, utána viszont a rekeszt ki lehet nyitni, így a kocák szabadon mozoghatnak” – tudtuk meg Bogár Barnabás kereskedelmi vezetőtől.

A szakember szerint a fiaztató rekesz nagy előnye, hogy a gondozók a folyosóról szinte minden feladatukat elláthatják. A malacbúvó láda, az ajtónyitó, a vályú mind elérhető kívülről. Ha pedig mégis be kell menni az állathoz, a dolgozó akkor is védve van, a koca nem szoríthatja oda a falhoz, nem történhet sérülés.

*

A 2019-es Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ezúttal már az OMÉK társrendezvényeként mutatott be innovációkat az állattartóknak a baromfitartástól a sertés-, juh- és lótenyésztésen át a tejelő és húshasznú marhákig. Bár az első napra az időjárás rányomta a bélyegét, pénteken és szombaton sokan voltak kíváncsiak a magyar állattenyésztő szakma kiemelkedő eseményére, aminek köszönhetően a hódmezővásárhelyi rendezvény sikeresen zárulhatott.

A stresszes sertés nem jó sertés

2019. augusztus 21. 07:17

A Farmerexpo adott otthon a Sertéstenyésztési konferenciának, amely az ágazat aktuális kérdéseivel, problémáival foglalkozott, illetve igyekezett azokra megoldási lehetőségeket kínálni.

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30. 10:17

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.

Szinte tökéletesek az adonyi Angus tenyészbikák - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 9. 04:36

2018-ban 93 százalékos vemhesülést értek el az adonyi Angus marhák. Összesen 19 tenyészbika dolgozott az előző idényben, amelyek közül négy állat 100 százalékos eredményt produkált.

Állattenyésztés Képgaléria Videó

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

2018. december 5. 08:24

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját.

Nemzetközi bírói csapattal a hódmezővásárhelyi kiállítás függetlenségéért

2019. május 8. 04:21

Idén hat külföldi show-bíró bírál négy szarvasmarha fajtában a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Kolosztrumtárolás felsőfokon

2018. június 19. 07:59

ColoQuick kolosztrumkezelő feladata, hogy a borjak születésekor rendkívül fontos föcstej tárolása hatékonyan, biztonságosan megtörténhessen, és azt szinte bármikor fel lehessen használni.

Bemutatkozik a 10 méteres Caterpillar teleszkópos rakodó (+VIDEÓ)

2018. június 14. 11:16

A 10 méteres Caterpillar 3510D teleszkópos rakodó a gyártó egy régebbi hiányosságát pótolta, 7 és 14 méter között ugyanis eddig nem tudtak gépet ajánlani.

Gépészet Videó

Hamarosan nyílik az egyik legrangosabb hazai állattenyésztési kiállítás

2018. április 20. 07:04

Kevesebb, mint egy hónap múlva, 2018. május 10-11-12. napokon immáron 25. alkalommal nyitja meg kapuit az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melynek a Hód-Mezőgazda Zrt. ad otthont.