Gyomirtás a gyümölcsösben

Gyomirtás a gyümölcsösben

Agrofórum Online

Kisebb méretű, vegyes gyümölcsfajokat tartalmazó kiskertemben milyen készítménnyel végezhetek gyomirtást?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák környezetében elhelyezkedő gyomnövények a talaj víz-, valamint tápanyagkészletének elhasználásával is problémát okozhatnak. A gyomok által létrehozott párásabb mikroklíma a különböző kórokozók fertőzését is elősegíti, valamint a kártevők (pl. takácsatkák, pockok) felszaporodásának is kedvező környezetet biztosítanak. Az üzemi ültetvényekben a gyümölcsfák közötti részeket, vagyis a sorközöket füvesítik, vagy mechanikai eszközökkel művelik. A gyümölcsös sorát, vagyis a fák alatti részeket elsősorban vegyszeres kezeléssel tartják gyommentesen. Ennek elvégzése során törekedni kell arra, hogy a gyomirtott sáv a szükségesnél ne legyen szélesebb, az alkalmazott készítmény pedig ne legyen káros a kultúrnövényre! Az eredményes védekezés alapja a gyomnövények ismerete, mivel a gyomok érzékenysége a különböző gyomirtó szerekkel szemben eltérő, valamint a gyomirtás optimális időpontjának megválasztása is az előforduló fajok függvénye.

Az évelő gyomoktól még a gyümölcsfák elültetése előtt tisztítsuk meg a területet, így érhető el az, hogy az első években ezek a gyomfajok ne okozzanak problémát.

A kémiai gyomirtás alkalmazása során kiemelkedő jelentősége van az elsodródás megakadályozásának, így kerülve el a permetlé levelekre és fiatal hajtásokra kerülését.  A három évesnél fiatalabb gyümölcsfák esetében az is fontos, hogy glifozát hatóanyagú készítményeket ne alkalmazzuk, hiszen ez, a még nem kérgesedett fák törzsén felszívódhat, súlyos károsodást okozhat. Az állománykezelésre javasolt készítményeket csak akkor használjuk, ha a törzs védelmét biztosítottuk. A kiskerti tulajdonosok számára elérhető gyomirtó hatóanyagok száma meglehetősen csekély. A glifozát mellett további két hatóanyag szabad forgalmú, mely a gyümölcstermő növényeknél felhasználható. A pendimetalint magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen, a gyümölcsfák telepítését követő évétől alkalmazhatjuk kora tavasszal a gyomnövények kelése előtt. Az S-metolaklór szintén a kora tavaszi időszakban használatos a magról kelő egyszikű gyomok ellen, viszont nem termő ültetvényben.

Fiatal ültetvényekben a facsíkok takarása is megoldást jelenthet a gyomnövények ellen. A takaróanyag lehet szalma, lekaszált fű, faforgács vagy fakéreg is. Elmondható azonban, hogy az évelő gyomnövények megjelenésekor a takarás önmagában már nem biztosítja a megfelelő védelmet, ezért ekkor már vegyszeres vagy mechanikai védekezésre is szükség van.

Agility+Alliance csomagajánlat

2022. szeptember 21. 15:32

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Intelligens mechanikus gyomirtás - A LEMKEN felvásárolta a Steketee kultivátor specialistát

2018. augusztus 29. 04:00

A LEMKEN, a mezőgazdasági gépgyártás specialistája, felvásárolta a holland Machinefabriek Steketee B.V. Vállalatot, hogy tovább bővítse növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel és a p a jövőbe mutató, kamera támogatott jármű-irányító rendszerrel.  A LEMKEN a Steketee Rumpstad talajművelő gépgyártó részlegét is felvásárolta, de a cséplőgép gyártó részleget nem. 

Mit lehet tenni a mocskospajorok ellen a kertben?

2023. április 1. 04:39

Ültetés közben több hernyót is találtam közvetlenül a talaj felszíne alatt. Ezek mocskospajor lárvák lennének? Mit lehet tenni ellenük?

Megkapta az AEF tanúsítványt a Weed-It ISOBUS alkalmazása

2021. március 20. 05:37

Az évek során a gyomfelismerés és megszüntetés technológiáját folyamatosan fejlesztették, de a Weed-It filozófiája nem változott: precíz, egyszerű környezetkímélő gyomirtás.