Gyomirtás
Gyomirtás

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

A májusi hűvös, gyakran borongós időjárás a parlagfű számára sem kedvezett igazán, igaz a csapadék elősegítette a tömeges kelést, de az ilyenkor szokásostól hűvösebb fényszegényebb időjárás nem kedvezett a „tőle” megszokott robbanásszerű fejlődéséhez.

A szántóföldi kultúrák közül a kukorica is sokáig csak egyhelyben toporgott, és a folyamatos esőzések hatására erősen gyomosodott. Ennek ellenére a gazdák kihasználták a védekezésre kedvező perceket, ezért a kukoricák mára már jellemzően gyommentesek. A napraforgó esetében is hasonlóan alakult a helyzet, csak talán a hűvös időjárásban a napraforgó jobban fejlődött és az amúgy is jó gyomelnyomó képessége miatt hamar záródtak a sorok. A kalászos gabonák esetében a májusi eső némileg javított a kalászok szemfejlődésében, de a gyomelnyomó képesség a bokrosodás hiánya miatt nem lett sokkal jobb.

A közterületeken és az útszegélyeken is folytak kaszálások, melyek első ránézésre jobbnak tűnnek mint tavaly, de ez a kép csalóka, mivel az esős hűvös időjárás alatt megerősödött fűfélék között ugyanúgy megtalálhatóak a kikelt parlagfüvek. A június eleji erős felmelegedés hatására a parlagfű gyors növekedésnek indult és a hónap közepére elérte a vegetatív fejlődési szakaszának a végét és az elmúlt napokban már megjelentek az első virágrügy kezdemények.

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

A táblaszélen maradt virágrügy képződés kezdeti állapotában lévő parlagfű (Fotó: Nagy László)

A fent említettek ismeretében megállapítható, hogy az eddig elmulasztott vagy sikertelen védekezések közterületen, útszéleken még a virágzás kezdete előtt kaszálással, illetve megfelelő gyomirtó szerrel még némileg orvosolhatók. Az elmaradt kaszálásokat, illetve a rendszerint következőket a kedvező időjárás miatt (a parlagfű gyors regenerálódása) szűk egy-két hetes fordulóval célszerű elvégezni. A kapás kultúrák esetében, a legfontosabb a gyomelnyomó képesség megőrzése a kultúrnövény levélfelületének a védelmével és a folyamatos vízutánpótlás biztosításával. Az idei évet illetően kiemelt figyelmet kell (kellene) fordítani a kalászos tarlók kezelésére mivel, a ritka állományokban nagy számban előfordul a parlagfű, mely a betakarítást követően a tarlón hamar megerősödik és virágzik.

 

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Bayer Farm: növényvédelmi technológiákkal ismerkedtek az egyetemi hallgatók

2019. június 19. 09:41

A szihalmi Goldfarm Kft. telephelyén látta vendégül a legújabb növényvédelmi technológiák és fajták iránt érdeklődőket a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletága.

„Nem a legerősebb éli túl …, hanem az, aki jól tud alkalmazkodni.” – Charles Darwin

2018. december 19. 15:32

A termésmennyiség maximalizálása mellett ma a legnagyobb kihívás, a legrugalmasabban alkalmazkodó hibridek ajánlása azoké, amelyek minden körülmény között kiszámítható termést és jövedelmet biztosítanak. A Caussade a 2019. évi kukorica kínálatát ennek a gondolatnak a mentén állította össze.

Rekordösszeget keresett tavaly Ukrajna a gabonaexporttal

2019. február 13. 15:47

Az ukrán gabonaexport legfőbb célországa 2011 óta Egyiptom, igaz, tavaly 20 százalékkal kevesebbet vásárolt Ukrajnától mint 2017-ben, így is az ukrán gabonaexport 9,2 százalékát tette ki az oda irányuló kivitel 666 millió dollár értékben.

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica termésátlaga Tolna megyében

2018. október 30. 13:34

A 64 159 hektáros megyei vetésterületből 63 500 hektáron takarították be a termést, amely termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként. Ez a legmagasabb eredménynek számít országosan.