Házikert
Házikert

7 ok a körömvirág termesztésére

7 ok a körömvirág termesztésére

Agrofórum Online

A Calendula officinalis, más néven körömvirág jótékony hatással van a talajra, elűzi a kártevőket és gyógynövényként is igen kedvelt. Íme 7 ok, amiért érdemes termeszteni!

1. Védi a talajt

Ez a növény különösen jól érzi magát a hűvösebb évszakokban, tavasszal és ősszel, bár enyhe éghajlaton egész nyáron is terem. Mivel vastag, rostos gyökerei vannak, és sűrűn, foltokban nő, takarónövényként vagy élő mulcsként is használhatjuk a talaj védelmére. Vessünk magokat nyár közepén, hogy ősztől kezdve takarónövényként egész télen védje a talajt, vagy vessünk magokat ősszel a tavaszi takarónövény/mulcs kialakításához.

A körömvirág sűrűn nő, majd magától elhal, ilyenkor biomasszával gyarapítja a talajt. Ha nem hagyjuk a földben, egyszerűen kihúzhatjuk, és komposztálhatjuk. Ha van veteményesünk, érdemes a szélén hagyni kártevő csapdaként. (lásd alább a 2. pontot).

2. Elűzi a kártevőket

A körömvirág vonzza a levéltetveket, méghozzá olyan erősen, hogy azok nem is mennek át más, a környezetükben lévő növényekre. A gyógynövény tehát valóban megfelel a hírnevének – „csapdába ejti” az olyan kártevőket, mint a levéltetvek, a fehér legyek és a tripszek (rojtosszárnyúak), mivel ragacsos nedvet (gyantát) bocsát ki, amelyet a rovarok  vonzóbbnak és ízletesebbnek találnak, mint a közeli növényeket. Ez a gyanta a növény egyik legfontosabb gyógyhatású összetevője (lásd alább a 6. pontot!).

3. Vonzza a hasznos rovarokat

A virágok nektárt és virágport adnak, amelyek vonzzák a beporzást végző méheket és pillangókat. A nektár – az általa csapdába ejtett kártevőkkel együtt – vonzza a hasznos rovarokat, például a katicabogarakat, a zengőlegyeket és a recészárnyú fátyolkákat. Ezek a hasznos rovarok még párzás idejére is ott maradnak a virágon, ezzel növelve a hasznos rovarok számát az ökoszisztémában! Érdekesség: tudta, hogy a katicabogár párzása akár két órán át is eltarthat?

4. Védi a gyümölcsfákat

A fent említett okok miatt a körömvirág kiváló multifunkcionális növény a permakultúrás kertekben.

5. Megszépíti a kertet

Rosalind Creasy az „Edible Landscaping” című könyvében a körömvirág ültetését szorgalmazza, mivel olyan élénk, vidám színfoltot varázsolnak a kertbe, mint semmi más. A körömvirág valóban meseszép, ráadásul nem igényel különösebb gondozást.

6. Segít a gyógyulásban

A körömvirág erős gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran használják a bőrbetegségek gyógyítására, és a vágások, horzsolások, zúzódások, méhcsípések, rovarcsípések, gombás fertőzések, ekcéma és kiütések kezelésére. A virágszirmokat gyógyító körömvirágolaj, nyugtató kenőcs és hipoallergén testápolási termékek (például szappan, testápoló krém és testvaj) készítéséhez is felhasználják, mivel hatékony segítséget nyújtanak az érzékeny bőrűek számára. A könnyen szárítható és tárolható szirmokból finom (emésztőszervi gyulladások gyógyulását elősegítő) gyógytea készíthető, ám aki nem tud annyi körömvirágot termeszteni, amennyit szeretne, készen is vásárolhat szárított körömvirágot gyógyászati és kulináris célokra.

7. Színt ad a kulináris alkotásoknak

A napsárga virágszirmok – frissen vagy szárítva – feldobhatják a frissen kevert salátákat, a krémsajtokat, vajkrémeket, pástétomokat vagy a grillezett zöldségeket. A Homegrown Herbs szerint a szirmokat természetes ételfestékként is használják olyan hétköznapi  ételekhez, mint a tortamáz vagy a húsleves. A drága sáfrány is helyettesíthető némi körömvirággal az aranyszínű rizs elkészítése során.

Hogyan neveljük cserepes körömvirágot?

Ez a dísz- és fűszernövény egy öntermő egynyári növény. Minden szezonban gyűjthetjük a szárított magfejeket, így egész évre elegendő magkészletünk lehet. A „Resina calendula” a Calendula officinalis egyik fajtája, amelyről köztudott, hogy a legnagyobb mennyiségű gyógyhatású gyantát tartalmazza, és kifejezetten gyógyászati célokra termesztik. Ha a gyógyászati célok helyett mást szeretnénk elérni (beporzók vonzása, kártevők elűzése stb.), akkor a Calendula officinalis bármelyik fajtája megfelelő lesz. A magokat bármikor elvethetjük úgy, hogy a talaj tetejére szórjuk, és alaposan megöntözzük őket. A körömvirág olyan szép látványt és annyi örömöt nyújt a kertben, hogy érdemes újra meg újra elültetni, hogy a betakarítás időszakában mindig legyenek virító példányaink.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

Van-e teendőm a bazsarózsával elvirágzás után?

2022. június 19. 04:36

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a bazsarózsa elvirágzását követően, milyen teendőm van a növényekkel?

Neveljen héricset!

2023. február 9. 08:35

A hérics (Adonis) a természetben rendkívül ritkán fordul elő, de ha van elegendő helye, a saját kertjében is termesztheti ezt a gyönyörű virágot.

Mi fertőzi meg a muskátlikat?

2020. június 18. 13:36

Ék alakban sárguló, kissé száradó foltokat találtam a muskátli leveleken. A tünetek csak pár levél esetében fedeztem fel. Mi fertőzhette meg a muskátlimat?