Házikert
Házikert

A tavasz első hírnökei és az aktuális kerti munkák

A tavasz első hírnökei és az aktuális kerti munkák

Agrofórum Online

Éled a kert és máris itt a nyakunkon a tavasz. Szerintem sokan örülnek neki, hogy eltűnik hamarosan a borongós és sötét téli időszak, és lesben állnak már, mikor mehetnek ki a kertbe dolgozni. Így van ez velünk kertészekkel is, hiszen a tél a kertészeknek sem annyira aktív időszak, mint a tavasztól a betakarítás végig szokott lenni. Nézzük melyek az első hírnökei a tavasznak!

Hetek óta megjelentek az első hóvirágok már. Ilyenkor ez mindig azt jelenti, hogy a télnek hamarosan tényleg vége, hiszen éled a természet. Nálunk (Alföld közepe, Homokhátság) már bújnak a nárciszok, krókuszok, jácintok is, de már a botanikai tulipánok is megjelentek a mulcsréteg között. Ez még azért nem a tavasz, de jó eséllyel azt jelenti, hogy hamarosan itt a jó idő.

Ilyenkor az ágyásokat még nem bolygatom. Ha nagyon gyomlálhatnékom van, akkor már elkezdem kicsit legalább a gyomot kiszedegetni, úgyis kell a tyúkhúr is a baromfiudvar népének.

Például így február végén, március elején szoktam az olyan díszágyásokba, melyek igénylik, bejuttatni a granulált hosszú hatású műtrágyát is. Homoktalaj lévén igen gyenge a talajunk, pedig folyamatosan komposztálunk is.

A komposztot is elkezdjük ráhordani az évelőágyásokra, hogy idővel majd egy humuszban gazdag talaj legyen mindenhol.

Ha eddig nem tettük meg, akkor itt az idő a karbantartásokra is: nézzük át a benzinmotoros gépeket, hogy minden rendben van-e velük, vagy nézzük végig a szerszámokat, élezzük meg az ollókat, késeket, hogy amint lehet, már tudjunk dolgozni.

Már bújnak elő a krókuszok is, készülhetünk a tavaszi kerti munkákra! (fotó: Pixabay)

Időjárásfüggő, de ha sokáig nem jön majd most tavaszi csapadék, akkor viszont az öntözés is időszerű lesz. Persze nem úgy, mint nyáron, nem kell órákig öntözni, de elkélhet a kertben már egy-két helyen egy alapos öntözés. Főleg, ha a veteményesnél magágyat készítünk elő. A ráterített komposztot öntözzük be, hogy ne száradjon ki.

Az évelőágyás sem tétlenkedik

Az élvelőágyásban az első hírnökök nálunk mindig a Sedum fajok (varjúháj), melyek elkezdenek már friss leveleket hozni. Még csak megbújva ugyan, de az évelő őszirózsák is kibújni látszanak, viszont ezek fagyérzékenyebbek, így érdemes azért még kis mulcstakarást tenni rájuk a biztonság kedvéért. Ha ilyen melegek lesznek, akkor a rózsák rügyei is biztos megpattannak, pont ezért legyünk türelemmel még, ami a metszéseket illeti.

A virágzó díszcserjéknél sem kell még metszeni, várjuk meg vele a valódi tavaszt, olyan március közepét, mert akkor már időszerűbb lesz, de ha netán áprilisban metszünk majd, az sem probléma.

Ha mindenáron kint dolgoznánk már, akkor a boglárkacserje elhalt hajtásait ki lehet már vágni tőből. Elhalt hajtásnak számít az, ami nem életerős zöld, hanem elbarnult és törik. Ez szemmel is jól beazonosítható kezdőknek is. Ugyanígy a többi díszcserjénél is első körben az elhalt ágrészeket vágjuk vissza.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Három Agritechnica-ezüstérem az Amazone számára

2019. október 5. 10:02

Az Amazone már a 2019-es Agritechnica előtt elkönyvelheti az első sikereket.

Támogassuk a kukoricát megfelelő tápanyag-utánpótlással!

2023. március 31. 07:36

A kukorica tavaszi vetésű növény, ezért vegetációs időszakának jelentős része nyárra esik.

Milyen műtrágyát érdemes kijuttatni ősszel a gyümölcsfákra?

2019. november 12. 05:36

T. Zoltán kérdése: Milyen műtrágyát érdemes kijuttatnom ősszel a kertemben található gyümölcsfák számára?

Mitől hullanak le zölden a 30 éves fenyőfa tűlevelei?

2023. augusztus 25. 04:39

Harmincéves fenyőfám tűlevelei pár hete zölden elkezdtek hullani, valamint a friss hajtások is puhának, fonnyadtnak tűnnek. Mi lehet az oka? Eddig hasonlót sem tapasztaltam, csak szeles időben szaporodtak meg a barnás tűlevelek a talajon.