Házikert
Házikert

Bolondító beléndek – avagy a burgonyafélék családjának legerősebbike

Bolondító beléndek – avagy a burgonyafélék családjának legerősebbike

Agrofórum Online

A bolonditó beléndek története, e család más erősen mérgező és hírhedt tagjaihoz (mint amilyen a mandragóra és a maszlag) hasonlóan, legalább i. e. 4000-ig vezethető vissza Dél- és Közép-Európában, valamint Eurázsiában.

Egyéb elnevezései:

 • beléndfű,
 • bolonditó beléndek,
 • álomfű,
 • ördög fű,
 • ördögszem.

A Hyoscyamus nemzetség mintegy 20 fajból áll, mindegyikük erős narkotikus tropán alkaloidokat tartalmaz, köztük szkopolamint és hioszciamint. A bolonditó beléndekre adott fizikai és pszichés reakciók hasonlóak, mint a csattanó maszlag- és nadragulya-alkaloidokat tartalmazó Solanaceae többi tagjánál: az izmok kontrolljának elvesztése, a pupillák kitágulása, szívdobogás, hallucinációk, delírium („őrület”), nagy dózisban pedig kóma és halál. Európában a leggyakrabban használt mágikus és gyógyászati célú fajok a Hyoscyamus niger (bolondító beléndek) és a H. albus (sárga vagy fehér beléndek) volt az évszázadok során.

A bolondító beléndek (Hyoscyamus niger) hosszú múltra tekint vissza, mint hírhedten mérgező és ugyanakkor jótékony hatású gyógynövény. A halványsárga, harang alakú, lila erezetű virágok a faj meghatározó jellemzői. A növény akár 90 centiméter magasra is megnő, és szőrös, tapintású ragacsos leveleket hoz. Rendkívül erősen mérgező növénynek számít, ezért még gyógynövényszakértők sem nyúlnak hozzá meggondolatlanul.

A bolondító beléndeket már régóta használják Dél- és Közép-Európában. Az ókori Görögországban „Apolló szent növényének” tartották, más gyógynövényekkel vegyítve, rituálisan használták, hogy segítségével hallucinációs vagy transz állapotot idéző „őrületet” idézzenek elő az istenségekkel való kapcsolatteremtés érdekében.

(Fotó: fs.usda.gov)

A bolondító beléndek az ókor egyik legfontosabb fájdalomcsillapító gyógyszere volt. Nyugtatóként és altatóként, valamint az elmebaj (mánia) különböző formáinak kezelésére használták. Az ókorban a ” téboly” kifejezés alatt a tudat bárminemű megváltozását értették (nem azt a kóros állapotot, amelyre mi a mai értelemben gondolunk). Úgy gondolták, hogy az őrület isteni ihletésű, Dionüszosz, a múzsák és Aphrodité (szerelem) által ihletett, legjobb fajta téboly. Az „isteni őrület” egy olyan transz-szerű állapot volt, amely megnyitotta az egyént a tisztán-látó vagy szakrális tudatosság felé, és amelyet csak egy olyan erős növény, mint a bolondító beléndek idézhetett elő.

A középkorban a bolondító beléndek „boszorkányfű” néven volt ismert, és egy olyan kenőcs egyik fő összetevőjeként használták, amely a repülés hallucinatív érzetét keltette. Ebből született a seprűnyélen ülő boszorkány archetípusa, amely a mai napig fennmaradt. A bolondító beléndek hatására az ember úgy érezte, hogy a teste lebeg és repül, de másnap már nem emlékezett semmire a történtekből.

Észak-Európában a bolondító beléndek söradalékként volt ismert, amelyet ízfokozóként használtak a komlós sörök bevezetése előtt. A bolondító beléndekkel főzött sör egyik mellékhatása azonban az volt, hogy az ember annál szomjasabb lett tőle, minél többet ivott belőle! A nagy dózisú bolondító beléndek delíriumot, görcsöket, szabálytalan szívverést és fájdalmas halált okozott és okozhat a mai napig.

Tudta?

 • A görögök és a gallok a nyílvesszőiket és a dárdáikat a bolondító beléndek főzetével mérgezték meg.
 • A bolondító beléndeket egészen a közelmúltig fülfájás, reuma, isiász és álmatlanság kezelésére használták.
 • A bolondító beléndek a druidák és a vikingek egyik legfontosabb rituális növénye volt. A viking sírokban több száz magot találtak, amelyek bizonyítottan ebből a növényből származtak.
 • A jeruzsálemi nyugati fal mellett a bolondító beléndek az egyik leggyakoribb növény.
 • A világ egyes részein a bolondító beléndeket még ma is gyógyászati céllal használják fogfájás, asztma és idegrendszeri megbetegedések kezelésére.
 • A hjoszciamint a modern orvoslásban még mindig használják görcsoldóként, valamint gyomor- és bélrendszeri, például irritábilis bél szindróma, görcsök és Parkinson-kór kezelésére.
 • Hamlet nagybátyja, Claudius az „átkozott hebenon” a bolondító beléndek tinktúráját öntötte Hamlet apja fülébe, hogy megölje őt.
 • A bolondító beléndek az Egyesült Államok számos részén elterjedt, mérgező gyomnövény.

Forrás: https://www.fs.usda.gov/wildflowers/ethnobotany/Mind_and_Spirit/henbane.shtml

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Ennyi mindenre jó a cickafark – már a neandervölgyi ember is használta

2024. július 3. 16:40

Tudja-e, miért hasznos a cickafark, és mely népek, mely korok használták előszeretettel szerelmi jóslásokra, ruhafestésre vagy épp illatosításra?

Mit kell tudni a palástfűről?

2022. november 9. 05:37

Jótékony hatásairól ódákat zengenek a gyógynövényeket ismerők és használók. Nézzük sorra, mit érdemes tudni a palástfűről!

A csodafűszer: kurkuma

2023. május 10. 05:38

A kurkumát az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható, mint a curry vagy a Worchester-szósz.

Házipatika – gyomnövények gyógyhatásai

2020. szeptember 25. 08:17

Térképezzük fel, hogy a hazánkban jellemző, elsődlegesen gyomnövénynek tekintett növényfajok milyen gyógyhatással bírnak az emberi szervezetre!