Házikert
Házikert

Cymbidium: hidegkedvelő orchideánk

Cymbidium: hidegkedvelő orchideánk

Agrofórum Online

Míg a legtöbben az orchideák közül a lepkeorchideát ismerik és tartják, addig van egy igen különleges orchideafaj is, mely ugyanúgy igen dekoratív, ráadásul hatalmas dézsákban igazi szoliter szerepet is betölthet otthonunkban vagy télikertünkben.

Elfeledtük-e, vagy csak nincs nagyon a köztudatban, de a Cymbidium-orchideák kiválóan tartható fajok még kezdő hobbikertészeknek is. Teleltetni nagyjából úgy kell, mint a leandereket, mégis egy impozáns orchideafajról beszélünk. Nem azok a tipikusan ablakpárkányra teendő fajok, mert méretükből adódóan is hamarabb lesznek dézsás növények, mint ablakpárkányon elférő cserepes növények.

Cymbidium, vagyis a csónakorchidea

Azt gondolom, hogy a csónakorchideát mindenki ismeri. Esküvői csokroktól a dobozos orchideáig számos helyen használja a virágkötészet, egy időben több dobozos orchideát adtunk el a viárgboltban is, mint virágcsokrot. Egyszerű volt a vásárlónak és praktikus, ráadásul tovább maradt életben, mint a legtöbb vágott virág.

A Cymbidium színei igen változatosak: fehér, bézs, sárga, vörös, rózsaszín, barna és zöld virágúak sokféle változata ismert. Vannak illatos fajták és illattalanok is. Hatalmas virágzata a virágpiacokon is kapható régóta, műanyag fiolába húzva a szárát sokáig megtartja frissességét. Eredetileg a Délkelet-Ázsia hegyeiben élő virágzó érdekessége, hogy a gyenge fagyokat, akár a -1-2 Celsius-fokot is átvészeli az 1000 méter körüli magasságban levő eredeti élőhelyén. Úgynevezett hidegházi növényként ismerjük a termesztésben.

A Cymbidium igen dekoratív (fotó: Pexels)

Tartanám én is: Milyen igényei vannak?

A csónakorchidea fénykedvelő és télen is igényli a fényt, így vagy télikertben teleltessük, vagy nagy ablakkal ellátott hűvös helyiségben, vagy üvegházban. A közvetlen napfényt viszont nem szereti, hamar bebarnulnak virágai és levelei az erős napsugárzástól. Ismerve a mostanában jellemző időjárást és nyári erős UV-sugárzást, inkább tartsuk félárnyékban, mint kint a napos kertrészben.

A félárnyékot elviseli, de az erős UV-sugárzást és közvetlen napfényt nem.

A hőigényét tekintve eltér a megszokott orchideatartási körülményektől. A szellős és meleg helyet szereti, de kiválóan elviseli a fűtetlen teleltetőházakat is, időszakosan akár fagypont körüli hömérséklettel.

Cymbidium-termesztő üzem van Magyarországon is, nagy légterű üvegházakban kőzetgyapotos nagy dézsákban termelik a csónakorchideát, és a téli időszakban igencsak elkél az üvegházban a télikabát és kesztyű, sapka, mert bizony alig van 3-4 Celsius-fok.

A nyári időszakban nagy dézsákban tarthatjuk kint a szabadban is a növényeket, télre zárt, de sok fényt beengedő, hűvös hely kell nekik a dús virágzáshoz.

Vízigénye magas, rendszeres öntözést igényel. Nagy termetű orchideafaj, így a tápanyag-utánpótlást se felejtsük el. A nyirkos-párás levegőt kedveli, ősszel és télen mind a párát, mind az öntözővíz mennyiségét csökkenteni kell.

Tápoldatozásra a klasszikus orchidea-tápoldatok kiválóak, legalább havi egyszer a nyári időszakban kapjon plusz tápanyagot, de a kétheti tápanyagozást is sok virággal fogja meghálálni.

Mivel álgumókat nevel, így ezeket virágzás után szétválaszthatjuk és így vegetatív módon könnyen szaporítható.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Mikor és hogyan szaporítsuk a muskátlit?

2020. augusztus 24. 09:44

Mikor és hogyan szaporíthatom a muskátlit?

A Magyar Díszkertészek Szövetsége is elismert szakmaközi szervezet lett

2018. december 8. 16:33

Szakmaközi szervezet címet az az ágazati szervezet kaphat, amely egyaránt képviseli a termelők, kereskedők és feldolgozók érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudhatja.

Tényleg nemcsak szép, de hasznos is a büdöske?

2023. április 23. 07:10

Azt hallottam, hogy a bársonyvirág (büdöske) túl azon, hogy nagyon szép, még növényvédelmi szerepe is lehet a házikertben. Tényleg hasznos növény a bársonyvirág?