Házikert
Házikert

Hogyan tároljuk be a diót?

Hogyan tároljuk be a diót?

Agrofórum Online

Évekig eláll a dió, ha így tároljuk be: valódi tippek a sikeres diótárolásért, hogy se az egereket ne vonzzuk oda, se más probléma ne lehessen téli tárolás közben.

Idén szerencsés évünk volt szemlátomást dió fronton, tavaly még nem mertünk volna mérget venni rá, hogy jó diótermés lesz ebben az évben. Így viszont biztos, hogy kincset ér a dió, főleg, ha házikerti szinten elkerült minket a dióburok-fúrólégy, vagy netán vegyszermentes megoldásokat találtunk a dió védelmére.

Feltörve vagy héjastól tároljuk?

Gyakori kérdések listáján szerepel ez a kérdés: hogyan jobb a diót tárolni? Feltörve érintetlenül vagy megtörve, szinte konyhakészen?

A válasz egyik oldala, hogy feltörés nélkül a tárolás ideje jóval egyszerűbb és hosszabb, mint feltört állapotban. Ennek egyik lépése az, hogy a diótermés felületét meg kell szárítani kiterítve és utána szárazon bezsákolni (raschell-zsákokba, hogy szellőzzön). Így száraz és hűvös helyen tárolható.

Onnantól viszont, hogy feltörjük, a dióbél jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, és az avasodás is hamarabb elkezdődik.

A megtört, pucolt dióval viszont egyszerűbb bánni, amikor már a felhasználási időt nézzük: csak előkapjuk a zacskóból és kész is.

Tárolási tippek pucolt dióbélhez

A dióbél tárolására két fő irány van, mely hatékony és jó megoldásnak számít. Az egyik a befőttesüvegben való tárolás, másik a mélyhűtőben való fagyasztás.

A pucolt dió igazi ingyen csemegének számít a kártevőknek, így ha már megtörtük, akkor jól lezárható üvegben kell tárolni, mert így sem a rovarkártevők, sem az egerek és más rágcsálók nem tudnak hozzáférni. (Igazából mivel nem is érzik az üvegen keresztül az illatát, így a lakást sem fogják bevenni a rágcsáló, hívatlan vendégek.)

Feltörés nélkül a dió tárolási ideje jóval hosszabb (fotó: Pexels)

A befőttesüveges verzió esetén fontos tudni, hogy alaposan ki kell takarítani az üveget és ki is kell szárítani, hogy a levegő páratartalmán kívül ne zárjunk be plusz nedvességet, mert az a dió romlásához vezet majd.

Ugyanígy a diót is szárítani kell egy jó két hónapig az üvegezés előtt, száraz, jól szellőző helyen, hogy a lehető legkevesebb nedvességet zárjuk bele az üvegbe.

A mélyhűtős módszer ennél egyszerűbb, mert a pucolt diót elegendő csak műlyhűtős nejlonzsákokba tenni és lezárva lefagyasztani a zsákokat. Érdemes itt fektetve szétteríteni a zsákon belül a diót, hogy nagy mennyiség ne tudjon összefagyni, mert majd felhasználáskor ez nehezíteni fogja a dolgunkat. Az is opció lehet, hogy nagy tálcán szétterítve először lefagyasztjuk a diót, majd utólag tesszük a nejlonba, mert így nem ragadnak össze a szemek.

Az avasodás szempontjából a mélyhűtős megoldás a legjobb.

Meddig áll el így a dió?

A pucolatlan, héjas dió akár 2 évig is tárolható romlás és avasodás nélkül, ha jó tárolóhelyet találtunk neki (száraz és hűvös helyen, napfénytől védve). A pucolt dió üvegben inkább 1 évig jó, mélyhűtve kicsit hosszabb ideig lesz minőségvesztés nélkül használható.

A darált dió is főleg mélyhűtőben tárolható, mert minél jobban feldolgozott egy olajos mag, annál jobban figyelni kell az avasodására. Ez igaz a mogyoróra, mandulára is, de még a mákra is.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Városi kertek gyógynövényeinek nyomában

2022. június 27. 06:36

A városi gyógynövénytermesztésnek mindig az az egyik nehézsége, hogy ott a szmog és más kemikáliák miatt gyógyászati értelemben nem ildomos használni őket. Természetesen minden nagyvárosnak vannak tisztább részei, így most főleg azokra gondoljunk, amikor a kertben gyógynövényt ültetünk.

Curryfű, currycserje és a fűszerkeverék

2022. szeptember 17. 05:36

A curryfű, a currycserje és a curry, mint fűszerkeverék lesz a mostani téma, mert sokan keverik ebben az esetben a dolgokat.

Hortenzia a kánikulában: mit tegyünk, hogy életben maradjon?

2022. július 6. 11:31

A hortenzia viszonylag kényes növény, ha a nyári forróságot és a talajminőséget nézzük. Most a nálunk bevált praktikákat ismertetem a hortenziákhoz

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: a betegségeknek kifejezetten kedvez a hideg idő

2023. április 5. 08:37

A fagyos éjszakák nem kedveznek a gyümölcstermő növényeknek, ugyanis többségük virágzik vagy virágzás előtt áll, néhány betegség számára pedig kifejezetten kedvező a hideg, kissé csapadékos idő.