Házikert
Házikert

Honnan tudjuk, hogy fonálféreg van a veteményesben?

Honnan tudjuk, hogy fonálféreg van a veteményesben?

Agrofórum Online

Nagy veteményezők vagyunk, és az első pár évben rendre azt tapasztaltuk, hogy tele volt a talajunk fonálféreggel és drótféreggel. Kerestük is a megoldást, hogyan tudjuk elűzni őket vagy összegyűjteni úgy, hogy ne kelljen talajfertőtleníteni.

A kedves Olvasó joggal kérdezhetné, hogy miért nem akartunk talajtfertőtleníteni, de ha régi olvasóm már, akkor sejtheti a választ: a talajt, mint élő rendszert a szemléletünk szerint nem szabad fertőtleníteni, mert a hasznos szervezeteket ugyanúgy tönkre lehet vele tenni, mint ahogy a káros élőlényeket, tehát egyáltalán nem gyakoroljuk ezt a módszert a saját kertészetünkben. Mégis, akkor hogyan oldjuk meg a talajból a fonálférgek eltávolítását?

Mi az első jele, hogy valami baj van?

Az egyik jele az, hogy a gyökerek és a gyökérzöldségek szinte ehetetlenek lesznek a sok kártétel miatt. Érdekességük, hogy más állatfajokhoz sem hasonlítanak testfelépítésükben. Olyan helyeken is képesek megélni, ahol más állatok már régen nem, így nagyon ellenállónak mondhatók. Pontosan ezért nehéz velük a kertben is felvenni a harcot. A szikes talajoktól egészen a hőforrásokig, a fonálférgek mindenhol megélnek.

ÉRDEKESSÉG: Ha a talaj kiszárad, vagy a kémhatása pH 3-4 alá süllyed, akkor nyugalmi, anabionta állapotba kerülnek a fonálférgek.

Vírus-, baktérium- és gombaterjesztő szerepük is jelentős. Ők maguk viszont az atkák, az ugróvillások, a hangyák, és különböző rovarok lárváinak zsákmányállatai, sőt egyes gombák is képesek befogni őket (Bakonyi et al.).

A fonalférgek kedvencei a retekfélék (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/fekete-téli-retek-retek-fekete-héj-3263592/)

A retekfélék a kedvencei

Egy időben a területünkön olyan sok fonálféreg volt, hogy bármennyi gyökérzöldséget vetettünk, a végén az állatok ették meg jószerivel, de mi magunk egy darabot nem tudtunk megenni már belőle. A leginkább a fekete retek, a hónapos retek, illetve a jégcsapretek állományaink látták kárát, utána el-elvétve a répafélékben is megjelentek. De a céklát sem utasították vissza.

De bio megoldásként így volt lehetőségünk ezernyi ötletet és interneten fellelt dolgot kipróbálni.

Az egyik ilyen lehetőség volt, hogy távoltartásra alkalmas növényeket használunk a növénytársításban.

Ennek egyik ékes példája a bársonyvirág és a fokhagyma alkalmazása volt, melyeket foltokban elültettünk a veteményes minden szegletébe, és így tartottuk távol a fonálférgeket.

Aztán egy nagyobb felületet bevetettünk fehér mustárral, melynek szintén fonálféreg-gyérítő hatása van.

Egyes leírások javasolták a kapor ültetését is, de ez inkább a tetvek és atkák távoltartására volt csak alkalmas, hatékonyan a fonálféregre gyakorolt hatása nem volt megfigyelhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Miért lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

2023. május 6. 04:38

Tájékoztatásukat kérem! Vajon mitől lett lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

A retekbetakarító robot az új sztár

2024. január 30. 11:40

Legalábbis a TikTok agrár felületein, ahol egy lenyűgöző videóval mutatják be a betakarító robot működését a szántóföldeken, az első reteksorok kiemelésétől kezdődően a termés csokorba kötéséig.