Házikert
Házikert

Így fiatalíthatjuk meg az orgonabokrunkat

Így fiatalíthatjuk meg az orgonabokrunkat

Agrofórum Online

Az orgonavirág nemcsak szimbolikus értéke miatt népszerű, anyák napjához kapcsolódó virágként, hanem gyönyörű megjelenéséért és kellemes illatáért is.

Ahogy a tavasz korábban érkezett, az orgona virágai is hamarabb kinyíltak, most pedig aggódunk, hogy anyák napjára már elhervadnak. Talán a mostani lehűlés adhat még reményt arra, hogy kicsit tovább élvezzük ezeket a gyönyörű virágokat és azok illatát az ünnep alatt.

Virágzása általában május elejétől egészen a végéig tart, azonban a mostani szélsőséges időjárás miatt és az igen korán jelentkező tartós felmelegedés által a természet olyannyira korábbra tolta ezt az időpontot, hogy már április elején megkezdődött.

Ha továbbra is nyárias időjárás lett volna, akkor bizony május első vasárnapjára már biztosan elvirágzott volna! Szerencsére a jelenlegi tartósabb lehűlés lassítja a növény fejlődését, megállítja a szirmok bomlását, és mivel még sok bimbó maradt az orgonákon, így talán kitartanak a rendszerinti időszak kezdetéig.

Így tudunk segíteni az orgonabokrunknak a szélsőséges időjárási viszonyok közt:

Az orgona cserjék rendszeres metszése segít megőrizni alakjukat és virágzási teljesítményüket.

Az első néhány év során az elvirágzott hajtásokat és terméseket érdemes levágni, ezt segíti a növényt, hogy gyorsan megerősödhessen kertünkben. Érdemes ezt a műveletet a szélsőséges időjárási viszonyok során is elvégezni, hiszen ezzel támogathatjuk a növény regenerálódását, mivel az elhaló részek levágása serkenti az új hajtások növekedését és új virágok képződését.

Arra érdemes figyelni, hogy kárt ne okozzunk, így használjunk metszőollót és egy kevésbé hideg napon tegyük ezt meg, hogy a fagykárokat elkerüljük.

Fiatalító metszés

Amennyiben felkopott a növényünk, télen erősebben visszavághatjuk egy fiatalító metszésre, így ismét megerősödhet és csodaszép lesz a bokrunk, azonban arra számítanunk kell, hogy a következő évben biztosan elmarad a hajtás!

Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen ellenőrizzük az orgona növényeket kórokozók és kártevők jelenlétét. Szükség esetén alkalmazzunk megfelelő kezeléseket, hogy megelőzzük a betegségek terjedését és megőrizzük a növények egészségét.

Ennél a növénynél a levélaknázó molyra és levélfoltosságot okozó gombákra, valamint emellett baktériumos betegségekre is figyelnünk kell, mert tipikusan ezek veszélyeztethetik őket. Érdemes kontakt szert vagy valamilyen permetezőszert használni, még mielőtt a kórokozók elszaporodnának.

Az orgonavirágok szeretik a nedves, jó vízelvezetésű talajt. Rendszeresen öntözzük a növényt, hogy megőrizzük a nedvességet, különösen száraz időszakokban. Tápanyagpótlásra használjunk lassan oldódó műtrágyát, hogy biztosítsuk a virágok egészséges növekedését és virágzását.

Anyák napja

Az anyák napja hagyománya az Egyesült Államokból ered, ahol az 1800-as évek közepén alakult ki. Ann Jarvis amerikai aktivista kezdeményezte, hogy legyen egy nap, amikor az emberek hálát adhatnak édesanyjuknak az áldozatos munkáért és odafigyelésért.

(Fotó: Karsten Paulick/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű őszibarackfának?

2023. október 28. 04:39

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű barackfának? Fotót küldök a problémáról. Ki kell vágni a fát?"

Fertőtleníteni kell a metszőollót is?

2020. április 18. 07:36

Miért ajánlott a metszőolló fertőtlenítése? Milyen növényeknél érdemes erre figyelni?

Mire ügyeljünk a rózsák metszésekor?

2024. március 11. 04:37

Kérem a segítségüket! Hogyan metsszem meg helyesen a rózsát? Mire ügyeljek?

Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

2023. november 3. 04:39

Érdeklődöm, hogy meg tudnám-e menteni az őszi- és sárgabarackfámat, melyek kb. 4-5 évesek? Az őszibarack már egyszer virágzott, volt rajta 30 szem barack, de kb. 2 cm-es méretnél lehullott minden termés. Azóta nem virágzik, nem terem, a fa kérge kicsit szürkés. A sárgabarackfa is egyszer virágzott, termés nem volt rajta.