Házikert
Házikert

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

Agrofórum Online

A sövényünk rendszeres karbantartása biztosítja, hogy egészséges, esztétikus és jól formált maradjon az örökzöld „kerítés”. Ugyan egyes fajtákat nem kell sokat ápolni és gondozni, azonban fajtától függetlenül időnként érdemes őket metszeni ahhoz, hogy megtartsák szép formájukat.

A sövények kiválóan díszítik kertünket, de akár természetes kerítésként is beszélhetünk róluk. Ennek oka, hogy sűrű lombjuk megakadályozza az átlátást, így privát teret hoznak létre számunkra, amelyet örökzöld növények lévén egész évben biztosítanak számunkra.

Ez azt jelenti, hogy a leveleiket ugyan lecserélik, akárcsak lombhullató társaik, azonban ezt mégsem olyan gyorsan teszik, így egész évben gyönyörködhetünk szépségükben amellett, hogy hasznos kiegészítői kertünknek.

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük. De miért is szükséges ez?

Elengedhetetlen a visszavágás

Az esztétikai szempontok alapján egy gondozott sövény jelentősen hozzájárul az ingatlan külsejének szépségéhez, a formás növények pedig vonzzák a tekintetet, így növelve az otthona esztétikai értékét.

Az egészséges növények fenntartása érdekében a visszavágás elengedhetetlen, mivel a túlnőtt vagy elágazott hajtások hajlamosak megbetegedni vagy károsodni fognak, ami fertőzést terjeszthet a többi növényre.

A rendszeres metszés segít abban is, hogy a növények több fényhez és levegőhöz jussanak, ami serkenti a növekedést és erősebbé teszi a sövényt. Egy túlburjánzó sövény értékes területet foglalhat el a kertben, de a rendszeres visszavágással irányíthatjuk a növekedést és optimalizálhatjuk a rendelkezésre álló teret.

A metszésre ideális időszak ugyan a tavasz és a nyár eleje, azonban amennyiben azt vennénk észre, növényünk túlnőtt vagy éppen csak nem elég esztétikus, bármikor belefoghatunk a ritkításába.

Ehhez használjon éles sövénynyírót vagy metszőollót; sőt nagyobb sövények esetén az elektromos vagy benzines speciális sövénynyírók gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek, így érdemes megfontolni alkalmazásukat.

Így metsszen

A túlnőtt részeket vágja le, és formázza a sövényt egyenletesen, ügyelve arra, hogy a sövény tetejét kissé keskenyebbre alakítsa, mint az alját, annak érdekében, hogy a fény jobban elérje az alsó részeket is.

Felfelé haladva érdemes metszeni a sövényt, hogy a levágott részek ne maradjanak az alsó részben, ezáltal egyenletesebb és szebb lesz az eredmény. A tetejénél vízszintes vonalat követve biztosíthatjuk az egyenletes vágást és a szép síkot.

Az eszközök kiválasztása is fontos: a korábban már említett sövényvágó gépek a vízszintes vágást részesítik előnyben, míg a kézi ollók és metszőollók rugalmasabbak, amelyek kiválóan alkalmasak a finom részletek alakítására.

A vágás során legyünk pontosak és türelmesek a szép, egyenletes végeredmény érdekében, amely azért is fontos, mert egy rossz vágás, és „lyukat” üthetünk a sövényben. Így a rendszeres nyírás által a növény több fényhez és levegőhöz jut, ami serkenti a növekedést és erősebbé teszi a sövényt.

A nyári karbantartás ugyan elősegíti, hogy jobban megőrizze természetes kerítésünk formáját és sűrűségét, azonban ne felejtsük el a beteg hajtások eltávolítását sem, megelőzve a továbbterjedésüket. Az egyenletes vágási technika lehetővé teszi számunkra, hogy időt takarítsunk meg, hiszen az így karbantartott sövény könnyebben kezelhető és ápolható hosszútávon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Kell-e ősszel metszeni a rózsát?

2023. november 1. 05:40

Valaha én is a tavaszi és nyári metszés híve voltam, de valahogy nem adta azt a virágmennyiséget a foglalkozás ellenére egyik tövem sem, amit elvártam volna.

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

2022. június 13. 04:36

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.

Érdemes a gyümölcsfákon zöldmetszést végezni?

2022. augusztus 15. 04:37

Szeretném megtudni, hogy nyáron érdemes-e, szabad-e megmetszeni a gyümölcsfákat?

Milyen helyet válasszunk a fügének a tavaszi ültetéskor?

2024. április 10. 04:36

Mire ügyeljünk a füge tavaszi ültetése során? Milyen helyre ültessük? Hogyan ápoljuk?