Házikert
Házikert

Macskagyökér, tyúkturbolya: mesebeli növények

Macskagyökér, tyúkturbolya: mesebeli növények

Agrofórum Online

Biztosan emlékszünk az ikonikus jelenetre a Lúdas Matyiból, ahol a Vajákos Biri néne a macskagyökérről, tyúkturbolyáról beszélt. Mesebeli gyógyfüveket hoztam mai témának.

A mesebelinek tűnő növényeket valójában nem csak a meséből ismerhetjük. Nagyon sok izgalmas elnevezésű gyógynövény létezik, melynek bohókás neve mögött valódi tudás és kincs rejtőzik. Így lelhetünk a sámánok, táltosok szent növényei között is jó pár olyanra, melyeket akár a mesékből is ismerhetünk. A mai modern világunkban a sámánok és boszorkányok világa már alig létezik, pár irányzat van, ahol ezt a kultúrát őrzik és művelik mai napig is. Különcként néznek rájuk, pedig a valódi táltosvilágban hatalmas tudásbázis is elraktározódott, és nem csak a gyógyító, és mondjuk úgy spirituális világban fontos növények kapcsán.

Macskakarom és vörösgyökér

Ez a két növénynév azoknak fog valamit mondani, akik beleásták magukat a Lyme-kór gyógymódjaiba. Klasszikus gyógynövények, melyeket tinktúraként lehet kapni kereskedelemben is, pedig nevük alapján nem feltétlenül társítanánk hozzájuk fontos értéket. A macskakarom (Uncaria tomentosa) az izületek egészségére gyógyító erővel bír a népi gyógymódokban leírt adatok alapján és stimulálja az immunrendszert. A vörösgyökér (Ceanothus americanus) gyökeréből készült tinktúra is hasonló hatással rendelkezik.

Macskagyökér és tyúkturbolya

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) a loncfélék családjába tartozó lágy szárú évelő növény, mely a mi hazai klímánkon nemcsak termelhető, de természetben is előforduló faj. Népi elnevezése is ismert lehet népmesékből: baldrián, magdolnafű.

Macskagyökér (fotó: Pexels)

A tyúkturbolya néven a zamatos turbolyát szokták nevezni a legtöbb feljegyzés szerint, melyről egy korábbi cikkben már írtam. A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) a turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon leggyakoribb faja. Két változata a termesztett var. cerefolium és a serteszőrös termésű vadon élő var. trichosperma, ennek magyar neve útszéli turbolya. A turbolya magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem. Illata jellegzetes és mással pont az illata miatt aligha összekeverhető. Tavasszal bújik elő és nyár közepéig (évszaktól függően változó) lehet szedni, gyűjteni. Teája veseproblémákra és emésztőrendszeri-betegségekre nyújt segítséget a népgyógyászati leírások szerint.

Terjőke kígyószisz – ijesztő név mögött gyógyhatás

Talán az egyetemi tanulmányaim alatt az egyik legszórakoztatóbb magyar megnevezés volt a terjőke kígyószisz, amit már első évben “belénkvertek” a Botanikai kompendium lapjain keresztül és növényismereti órán.

A terjőke kígyószisz, latin nevén Echium vulgare, sokféle nép elnevezést is kapott már: Alcubisi füve, kisökörnyelv, pirosító gyökér, terjőke. A borágófélékhez tartozó, élénk kék virágú vadnövény kiváló gyógynövény. Európában őshonos, de például Amerikában inváziós fajnak számít.

Főzetét a népi gyógyászatban hasmenés és bélhurut kezelésére használták. DE! Fogyasztása nem javasolt a mai gyógyszerészeti ismeretek alapján, mert a pirolizidin alkaloidokat tartalmazó növény erősen mérgező a máj számára (forrás: ITT).

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Miért lankadnak az Aloe vera levelei?

2023. február 15. 04:36

Aloe verámat nyáron a szabadban, télen a lakásban tartom. Levelei most kissé lankadtnak tűnnek, mi lehet a probléma?

Így készül a gyógynövényes fürdőbomba házilag

2022. április 24. 05:36

Akár gyerekekkel való közös programnak tervezzük a fürdőbomba-készítést, akár kikapcsolódásként, barátnős programként, rendkívül szórakoztató lesz, az garantált!

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Kutyaherba: milyen gyógynövények használhatók kutyáknál?

2023. május 7. 06:39

Közelednek a meleg napok, így a kutyáinkat is érdemes felerősíteni, hogy jobban bírják a kánikulát.