Házikert
Házikert

Mire jó a banánhéj?

Mire jó a banánhéj?

Agrofórum Online

A déligyümölcsök héjával kapcsolatban nincs egyetértés, komposztra való-e vagy sem. Így a banánhéjról is komoly viták szoktak a hobbikertész-csoportokban kialakulni.

De akkor mire jó a banánhéj? Mi legyen vele? Ha nem csak a kertben gondolkodunk, akkor a szépségápolásban is sokféle tippre lehet lelni a banánhéj kapcsán. Hogy ki melyiket próbálja ki, az már csak rajta múlik. Íme a lista a lehetőségekről!

A tippeknél azért inkább a vegyszermentes, biobanánhéjra szorítkoznék, mint a konvencionálisan termesztettre, bár nálam már a fogyasztása is erre irányul kizárólag.

A héj tele értékes mikrotápanyaggal

A héjban nagyon sok mikrotápanyag van és antioxidáns, és antibakteriális tulajdonságokkal bír a kutatások alapján. Így nem véletlen hát, hogy a házi szépségápolási praktikák is elkezdték felkapni.

Azért újfent szeretném megjegyezni, hogy kizárólag bio forrásból kísérletezzünk a bőrünkre kenni bármit, hiszen a héjon sok más egyéb szennyeződés, kezelőanyag lehet, ami talán a biobanánnál a leginkább minimális. A másik tényező, hogy ilyenkor nem a banán külső, sárga héjrészét használjuk, hanem a fehéres belsőt kikapargatva.

Fogfehérítés banánhéjjal?

A banánban olyan anyagok vannak, melyek többek között olyan enyhe savak, amik fehérítő hatással is bírnak. Így sokfelé javasolják fogápolásnál a fogfehérítésre. Hogy ez gyakorlatban mennyire válik be, jó kérdés, illetve az is, hogy vajon ehhez mennyi banánt kell elfogyasztani vagy fogunk felületére dörgölni.

A leírások alapján az enyhe elszíneződéseket képes eltávolítani a banános fogmosás.

Ha lehet ne dobjuk a kukába, mert a banánhéjban nagyon sok lehetőség rejlik!

Bőrpuhító hatású a banán?

A banánban található antioxidánsok, savak és enzimek miatt a banánból készíthető bőrpuhító keverék is a szépségguruk szerint. A héj belsejében maradt fehér réteget kaparjuk le, keverjük el pépesre és kenjük be vele a kiszáradt bőrt – írj a legtöbb tanács.

Az extrém ajánlásokban még arról is beszámolnak, hogy bőrkeményedést lehet vele felpuhítani. Kinek van kedve kipróbálni?

Arcpakolás ötletek banánnal

Vállalkozó kedvűeknek jó recepteket is lehet találni banános arcpakolásra. A banánban található vitaminok miatt lett felkapott házi alapanyag az otthoni kencékben. Hogy mennyire igaz az, hogy felvehetjük a harcot az öregedés ellen, hogy mennyire van ránctalanító hatása a banánhéjas arcpakolásnak, vagy mennyire jó pattanásokra, jó kérdés. Mindenesetre a lehetőség igen széles skálán mozog, ha a banánhéjat a szépségápolásban is kipróbálnánk, mielőtt a komposztba tesszük.

A banán egyébkén rengeteg káliumot tartalmaz, amire az emberi szervezetnek is szüksége van.

Mire jó a banánhéj a kertben?

A lista itt is hosszú, a legextrémebb megoldásoktól az egészen észszerűkig. Kipróbálhatjuk a banánhéjjal kifényesíteni a szobanövényeink leveleit, de levéltetvek ellen is apróra vágva felhasználhatjuk, hogy a virágcserepek földjének tetejére szórjuk. Ez utóbbit azzal magyarázzák, hogy a banánhéj bomlásakor olyan gázok keletkeznek, melyeket a levéltetvek és más kártevők nem tudnak elviselni. Itt is a puding próbája az evés, számoljanak be róla, ha sikeres megoldásnak bizonyult!

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Hogyan lesz stressztűrő a gyep?

2023. november 4. 05:40

Nagyon sok vita alakul ki általában azzal kapcsolatban, hogy melyik gyepkeverék hova való, annak ellenére is, hogy viszonylag egyértelmű leírással mutatja minden csomagolódoboz a keveréken, hogy mit hova érdemes elvetni.

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Mire ügyeljünk a virághagymák ültetése során?

2022. október 3. 04:38

Kérem válaszukat arra a kérdésre, hogy mire kell kiemelten figyelnünk a virághagymák ültetésekor?