Házikert
Házikert

Mire jó a csalán?

Mire jó a csalán?

Agrofórum Online

Gyógynövény vagy gyom a kertben a csalán? Miért jelenik egyszercsak meg a kertünkben és terjed el viszonylag gyorsan? Kora tavasszal kezd el hajtani a csalán.

A csalánról általánosságban

nagy csalán (Urtica dioica) az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. A „csalán” elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk, mint általános megnevezés. Viszont nem árt megkülönböztetni őket az árvacsalánoktól, melyek az ajakosvirágúakhoz tartoznak. A növény pollenszórása június elejétől október végéig tart.

A gyomtársulások legelterjedteb gyomnövénye, mely az üde, nedves klímájú erdőktől kezdve a szurdokerdőkig terjedően bárhol előfordul. Érdekessége, hogy jó nitrogénjelző növény, így ha egy kertben megjelenik, ott általában a magas nitrogénszintet jelzi.

Ahogy elterjedtek az ültetett akácos erdők, úgy terjedt el a nagy csalán is magyar erdőkben. Mivel kúszó gyöktörzzsel és maggal is aktívan szaporodik, terjed, így viszonylag nagy területet tud meghódítani rövid idő alatt.

A csalán pollenje allergén, így nem csak csípése lehet kellemetlen a növény leveleinek.

Miért értékes gyógynövény?

A csalánnak rengeteg népgyógyászatban ismert hatása van, leveleivel frissen még reumát is és keringési zavart is gyógyítottak egy időben. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés.  Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.

Na irtsuk, hanem gyűjtsük!

A csalán mivel kiváló gyógynövény, így érdemes magunknak is begyűjteni a házipatikánkba. Utak mentén és más szennyezett helyen ne szedjünk, mert azzal többet ártunk, mint használunk. Viszont tiszta helyről, erdőben, saját kertben bátran gyűjtsük meg. Szárítva leveleit használhatjuk gyógyteaként kúraszerűen. Természetesen fogyasztás előtt konzultáljunk háziorvosunkkkal, mert bizonyos betegségeknél ellenjavalt a csalántea fogyasztása.

A csalán másik nagy érdeme, hogy növénykondícionáló szert készíthetünk belőle vagy épp növényvédőszert a biokertünkbe. A csalán etéren amúgy is jó növény a biokertben, mert vonzza a katicabogarakat.

A csalán levelei és szárai értékes anyagokat tartalmaznak a többi kerti növény számára. Többek között káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat, valamint A, B, C és K vitaminokat és szerves savakat is. Ezért más növények számára kiváló trágyaalapanyag!

Készíthetünk belőle ázalékot és fermentumot is, attól függően mire szeretnénk használni.

Tápanyagként inkább pár napig áztassuk és hagyjuk erjedni. Ez egy igen kellemetlen szagú fermentum lesz, naponta keverjük meg. Amikor a szag kezd elmúlni belőle, akkor lesz jó a tápanyagozásra.

Ha növényvédelemre kell viszont, akkor nem kell napokig áztatni és érlelni, elég csak aprítva a vízhez keverni. Ez pókatkák, levéltetvek és a szürkepenész ellen lesz hatásos megoldás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

2022. augusztus 22. 05:36

Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk augusztusban erdőn és mezőn!

Mire jó a csalán, ha van a kertben?

2022. május 22. 08:36

Ha egy kerti felületünkön megtelepszik a csalán és még jól is érzi magát, az annak a jele, hogy vízellátottságban jó a talaj és sok benne a nitrogén is.

Növényi levek egyenesen a kertből!

2024. június 26. 05:40

Sok évnyi megfigyelésünk már, hogy az egészséges növényeket a kártevők és kórokozók is nehezebben támadják meg. Ezt akár növényi levekkel is el lehet érni, ha például immunerősítőként tekintünk rájuk.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?