Házikert
Házikert

Mit tegyünk a felkopaszodó szobanövényekkel?

Mit tegyünk a felkopaszodó szobanövényekkel?

Agrofórum Online

Nincs is annál rosszabb látvány, amikor egy szobanövényt szeretgetünk, ápolunk és valahogy mégis egyszer csak nem a szoba éke lesz, hanem egy kellemetlen jelensége. Mi áll a háttérben, és hogyan oldható meg, hogy ne kopaszodjanak fel a szobanövényeink?

A szobanövények egyik fontos funkciója, hogy élő térré alakítsa a környezetünket és adjon egy olyan miliőt, amiben mi is jól érezzük magunkat. De ha maga a szobanövény nem érzi jól magát nálunk, akkor idővel pont nem lesz ennek a miliőnek a része, hanem egy újabb megoldásra váró feladat lesz a házimunkák hosszú és véget nem érő listáján. A felkopaszodás is az egyik jelzője annak, ha valami a szobanövényünknél nem klappol, nem ideálisak a körülmények számára.

Miért kopaszodik fel egy növény?

A felkopaszodás egy sokrétű folyamat. Például egyes növényfajok, mint a Dracaenák az alsó leveleket ledobják, és így alakul ki egy viszonylag magas törzs, mely elfásodik idővel. Ugyanez a yukka esete is, hogy minél idősebb a növény, annál jellemzőbb rá a fásodás.

Ha viszont úgy kopaszodik fel egy szobanövény, ahogy a fikuszok szoktak, akkor az a legtöbb esetben nem természetes folyamat, hanem vagy huzatban van a növény, vagy túl hideg a szoba neki, vagy akár tápanyaghiány is felüthette a fejét.

A legtöbb szobanövény érzékeny a huzatra, mint a fentebb említett fikusz is és az alsó és középső levelek hullásával reagál rá.

A felkopaszodás másik oka lehet még a fényhiány is. Mivel a növények jó részének kell a számukra optimális fénymennyiség, így mindent meg is tesznek azért, hogy elegendő fényhez jussanak. Ez például egy elnyúlt növekedéssel szokott járni, amikor a növény a fény felé kezd el „terjeszkedni” és hosszú, megnyúlt ízközökkel és hajtásokkal szó szerint a fény felé növekedik szinte kizárólag. Ilyen esetben egy pótmegvilágítás is megoldást nyújthat.

A felkopaszodás is az egyik jelzője annak, ha valami nem stimmel a szobanövényünknél (fotó: Pexels)

Mi legyen a felkopaszodott növényekkel?

Az egyik kedvenc szobanövény-fiatalító módszerem erre a légbujtás. Ehhez lehet kapni légbujtó gömböt is, filléres tétel és újrahasznosítható, de úgy is kivitelezhetjük, hogy mohát vásárolunk, azt a felkopaszodott növényi hatásra rárögzítjük, benedvesítjük és köré stabilan egy nejlonzsákot húzunk, hogy a pára bent maradjon.

A légbujtás a fás vagy fásodó hajtásokon jó módszer. A bujtás helyén késsel érdemes a kérget megsérteni, hogy a kis gyökérkezdemények hamarabb meginduljanak. Ha már a mohát átszőtték a gyökerek, akkor a „gömb” alatt vágjuk el az anyanövény szárát és az új gyökerekkel rendelkező növény külön cserépbe átültethető. Az anyanövény pedig megifjodik idővel általában, és új leveleket fog hozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Mezoelemek a talajban: Ca, S, Mg

2022. február 6. 07:37

A növények kisebb mennyiségben (10-50 kg/ha) igénylik ezeket az elemeket.

Füvesítési kisokos – telepítsünk gyepszőnyeget!

2021. október 31. 06:36

Mik az előnyei a gyepszőnyegnek? Hogyan kell előkészítenünk hozzá a kertet? Milyen kiegészítő munkálatokkal jár a gyepszőnyeg-telepítés a fűmagvetéshez képest? Mennyi idő múlva használhatjuk teljes körűen a területet?

Milyen betegségek támadhatják meg a szamócabogyókat?

2023. május 5. 04:38

Milyen betegségek támadhatják meg a szamóca gyümölcsét? Tudnának ebben a témában segítséget nyújtani

Mit lehet tenni, ha nem terem a padlizsán?

2023. augusztus 6. 04:39

Padlizsánom gyönyörű, egészséges, számos virágot hoz, de termés egyáltalán nem képződik. (Már tavaly is így volt, nem ugyanoda van ültetve.) Mit lehet tenni?