Házikert
Házikert

Növényekkel a páramentes lakásért

Növényekkel a páramentes lakásért

Agrofórum Online

Léteznek olyan növények, melyek segítségünkre lehetnek a lakás páramentesítésében? Egyáltalán hogyan lehet a párát csökkenteni a lakásban anélkül, hogy mesterségesen beavatkozzunk páramentesítő gépekkel?

Kertészmérnökként mindig felkapom a fejem, amikor izgalmas témákat találok, és amiben van egy kis kísérletezési lehetőség. Így került elém egy téma nemrégiben, amikor olvasói kérdés hatására segítséget kellett adjak, hogy milyen növényekkel lehet párát csökkenteni a házon belül.

A növények nem pont párologtatás céljából vannak?

Egy lakáson belül a szén-dioxid és oxigén aránya a szoba vagy tér növénymennyiségétől is függ. Természetesen attól is, mennyien tartózkodnak a lakásban egyidejűleg, mennyire szellőztethető, és még lenne pár tényező azért a listán, de maradjunk csak a növényeknél.

Egyes kutatások az utóbbi időben azt mutatták, ami nagyon meglepett, hogy az Amazonas sokkal több szén-dioxidot bocsájt ki, mint amit megköt. Ez azért érdekes, mert egy időben az erdőtelepítéseknél és városi növényesítéseknél pont az volt az érv, hogy a sok oxigén így kerülhet a levegőbe, úgy frissül a levegő, ha sok a növény, mert megkötik a szén-dioxidot.

Ha szembeállítjuk a két állítást, akkor némi ellentmondást látunk. De mi az igazság?

A növények lélegeznek és párologtatnak

A növényi légzés, ha nem szaknyelven kéne leírjam, akkor a nappali és éjjeli időszakban eltérő végeredménnyel jár. Nappal ez a fotoszintézis miatt van. De kérem, hogy ezt így vegyük most nagyon leegyszerűsítve, hogy a nagyon kezdő kertészkedők is értsék. A folyamat ennél sokkal összetettebb.

Éjjel természetesen teljesen más folyamatok zajlanak le a növényben.

Melyek azok a növények, melyeknek nagy a páraigényük?

Volt már akváriumunk? Ott van egy jó gáztermelő dolog, amihez egy műanyag cső, egy befőttesüveg és melegben elindított élesztős lötty kell. A gáz a csövön keresztül a vízbe jut (csak a gáz!) és a növények úgy nőnek, mint a csuda az akváriumon belül. Ez a gáz nem más, mint a szén-dioxid, melyre szüksége van nappal a növényeknek.

Valahogy ez fóliaházon, üvegházon, de egy erdő méretében is így működik. Ez a légzés egyik oldala. Másik oldala a párologtatás.

Ahogy mi emberek, úgy a növények is párologtatnak, a gázcserenyílásaikon keresztül, ezzel is hűtve a környezetüket és magukat.

De akkor hogyan lehet páracsökkentő egy növény, ha folyamatosan a légzés által párologtat is?

Fordítsuk meg a dolgot! Melyek azok a növények, melyeknek nagy a páraigényük, és akkor fejlődnek szépen, ha van honnan párát megkötniük?

Páramegkötő növények világa

A páramegkötő növények közé tartoznak az epifita növények is, mint a szakállbromélia, egyes orchideafajok, melyek nagy légzőgyökereiken keresztül a vizet is felveszik!

Ugyanígy a kedvelt szobanövények közé tartozik a szobai borostyán, a szobai futóka, a nyíllevél is, melyek főleg párás környezetben fejlődnek igazán szépen.

Egyes ajánlások szerint ide sorolnak több pozsgást, de ezzel azért óvatosan, mert a pozsgás növények pont a vízmegtartó képességük miatt képesek penészesedni, rothadásnak indulni, ha túl sok a nedvesség a környezetükben. Inkább maradjunk a klasszikus páraigényesek körénél, amit lehet szobamérettől függően kiterjeszteni a könnyezőpálmáktól kezdve egészen a diffenbachiákon át a banánfákig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

A brit baromfitenyésztők a szén-dioxid-gáz hiánya miatt aggódnak

2021. szeptember 24. 07:17

Egyes húsfeldolgozók újraaktiválták a régi elektromos kábító berendezéseket, amelyekkel körülbelül 30 százalékkal lassabban lehet dolgozni.

Kevés a szén-dioxid – bajban a sörgyártók

2020. április 20. 13:03

Az italgyártók a széndioxid ellátás miatt aggódnak. Az etanol üzemek elhalványuló széndioxidkészletei sodorhatják bajba a sör- és üditőitalgyártó vállalatokat.

A szénről, mint növényi tápelemről ritkán beszélünk - I. rész: a szén-dioxid-trágyázás elméleti alapjai

2022. március 1. 04:36

A szerves anyag felhalmozásának folyamata a fotoszintézis, amely során a fény energiáját felhasználva, a növények a légköri szén-dioxidot megkötik, fotoszintézissel cukorrá, illetve keményítővé alakítják át.

Gazdálkodóknak indultak szén-dioxid-programok

2021. október 27. 04:47

A programok megkövetelik a gazdálkodóktól, hogy tegyenek kibocsátáscsökkentő lépéseket, például ültessenek őszi növényeket és csökkentsék a talajművelést.