Házikert
Házikert

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

Agrofórum Online

A méheket vonzó balkonnövények ültetésével szinte bárki könnyen hozzájárulhat a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Ráadásul akkor is gyönyörködhetünk a színes virágokban, ha nincs saját kertünk. De mely virágok vonzzák a beporzókat?

Rögtön tisztáznunk kell egy félreértést: attól, hogy egy virág feltűnően színes, még nem biztos, hogy táplálékot jelent a méhek számára. Ide tartozik sok klasszikus balkonnövény, például a muskátli, a petúnia vagy a dáliák. De nem kell elkeseredni, azért többségben vannak azok a fajok, amelyeket könnyű tartani, csodásan és sokáig virítanak, ráadásul a méhek is táplálékául is szolgálnak.

Vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

Ahogy a neve is mutatja, a vaníliavirágnak csodás vaníliaillata van. A napos helyeket kedveli, ahová a fagyok megszűnte után lehet kiültetni. A dél-amerikai származású növény májustól szeptemberig hozza sátorvirágzatban nyíló virágait. Bár évelő, nem télálló, viszont fagymentes helyen átteleltethető. Mérgező növény.

A vaníliavirág vonzó illatával mindenkit elvarázsol
A vaníliavirág vonzó illatával mindenkit elvarázsol

Levendula (Lavandula angustifolia)

A méhbarát balkonnövények listája nem teljes a levendula nélkül. Valójában nemcsak a méhek, a rovarok és a mi magunk is szeretjük a levendula illatát. Napos helyre ültessük, balkonládába vagy szabad földbe. Jól bírja a szárazabb körülményeket is, viszont időnként metszést igényel. A Földközi-tenger vidékéről származó évelő június–augusztusan virágzik.

Hosszan virágzik, igénytelen, hihetetlen illata van, és még gyógynövény is a levendula
Hosszan virágzik, igénytelen, hihetetlen illata van, és még gyógynövény is a levendula

Ligetszépe (Oenothera)

A ligetszépe, amely jól ismert gyógynövény, estefelé nyitja ki virágait, és a sárga virágok kiváló táplálékforrást jelentenek a lepkék számára. Az Észak-Amerikából származó növény mára egész Európában meghonosodott, és kerti, nemesített változatokban is beszerezhető. Április elejétől ültethető, és júniustól szeptemberig virágzik.

A ligetszépe olaját bőrproblémák kezelésére használják
A ligetszépe olaját bőrproblémák kezelésére használják

Legyezővirág (Scaevola aemula)

Ausztráliából származó, bokros felépítésű, szétterülő növény, a hajtások akár 80 cm hosszúak is lehetnek. Májustól októberig folyamatosan virágzik napos-félárnyékos helyen, az elhalt virágokat közben lehullajtja, így a méhek mindig találnak rajta táplálékot. Hosszú virágzási ideje miatt különösen beporzóbarát. Európában májustól októberig virágzik, néha már áprilisban is. Jól bírja a szélsőséges időjárást. Nem télálló növény.

Hosszú indáin folyamatosan hozza a virágokat a legyezővirág
Hosszú indáin folyamatosan hozza a virágokat a legyezővirág

Sétányrózsa (Lantana camara)

A sétányrózsa, bár évelő, a fagyot nem bírja, ezért teleltetni kell. Dél-amerikai származásának köszönhetően a növény déli fekvést és a száraz nyarat is jól tűri, ha rendszeresen öntözzük. A sétányrózsa jellegzetessége, hogy virágzata többszínű. Májustól októberig virágzik. Enyhén mérgező.

Ha télre világos, fagymentes helyet tudunk biztosítani számára, a sétányrózsa sok évig a balkonunk dísze lehet
Ha télre világos, fagymentes helyet tudunk biztosítani számára, a sétányrózsa sok évig a balkonunk dísze lehet

Egyéb méhbarát balkonvirágok tűző napra

 • Kasvirág (Rudbeckia)
 • Varjúhájfajok (Sedum)
 • Fülesternye (Lobularia maritima)
 • Menyecskeszem (Coreopsis)
 • Lobélia (Lobelia erinus)
 • Körömvirág (Calendula officinalis)

Méhbarát balkonvirágok félárnyékba

Általánosságban elmondható, hogy sok méhlegelőnek alkalmas növény félárnyékos helyen is jól érzi magát. Csak nem képeznek olyan pompás virágzatokat, mint teljes napsütésben.

Zinnia/pompás rézvirág (Zinnia elegans)

Mexikói származású növény, amely júliustól októberig virágzik. Magról vethető, majd a fagyok után kiültethető, lehetőleg csoportosan, mert így mutat a legjobban. Félárnyékban is szépen fejlődik, de öntözni rendszeresen kell, és az elszáradt virágokat is vágjuk le.

Csodaszép és kevéssel beéri: ez a rézvirág
Csodaszép és kevéssel beéri: ez a rézvirág

Pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

A pettyegetett tüdőfű őshonos növényünk, sok helyen megtalálható a fák árnyékában is. Balkonládába ültetve kiválóan fejlődik keleti, északnyugati vagy északi fekvésű erkélyeken. Hamar virágzik, így fontos a korai beporzók számára. A növény a nevét pöttyös leveleiről, valamint arról kapta, hogy gyógynövényként is használják: összetevői mérséklik a köhögési ingert. Márciustól májusig, néha már februárban virágzik.

A tüdőfű a hazai erdőkben is elterjedt növény, és az egyik legkorábbi méhlegelő
A tüdőfű a hazai erdőkben is elterjedt növény, és az egyik legkorábbi méhlegelő

Méhbarát konyhai fűszernövények

Ezek a növények jó ízűek, és a rovarok is szívesen felkeresik őket. Csak ne szedjük le őket azonnal, hagyjuk a fűszernövényeket virágozni.

 • Kakukkfű (Thymus)
 • Oregano (Origanum vulgare)
 • Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
 • Menta (Mentha)
 • Kapor (Anethum graveolens)

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Újabb méhészeti támogatások kifizetését kezdte meg a Kincstár

2019. szeptember 23. 09:07

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2018/2019-es végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 335 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve a méhész szervezeteknek.

Február 20-ától újra igényelhető méhészeti támogatás

2020. január 10. 09:47

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnél (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodók, valamint az OMME és a tagszervezetei 2020. február 20-tól nyújthatják majd be – a 2019/2020. végrehajtási időszakra vonatkozó – kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz.

Az idei román méztermés elmarad az éves átlagtól

2022. augusztus 8. 14:46

Az idei romániai méztermés jóval elmarad a korábbi évek átlagától, nem fogja meghaladni a 12-13 ezer tonnát.

Csekély összegű támogatást kaphatnak a méhészek

2019. július 12. 13:03

A kérelmező a 2018. november 15. napján a TIR nyilvántartásban szereplő méhállomány alapján, méhcsaládonként 500 Ft támogatásra jogosult.