Házikert
Házikert

Telepítsünk földigilisztákat a kertünkbe, vagy felesleges bajlódni vele?

Telepítsünk földigilisztákat a kertünkbe, vagy felesleges bajlódni vele?

Agrofórum Online

Azt sokan tudják, hogy a földigiliszta-félék igen hasznos szerepet töltenek be a talajminőség javításában, így nem meglepő módon kertjeink egészségének fenntartásában.

A horgászok kedvenc csalijai igen hasznos társak lehetnek a kertgondozásban, hiszen segítenek a talajlazításban, a humuszképződésében és a tápanyagok jobb hasznosulásában.

Ezért hasznosak számunkra

Földalatti járataikkal növelik a talaj egészségét, különösen olyan területeken, ahol minimális művelést végeznek. Mozgásukkal és „ásásukkal” hatékonyan lazítják a talajt, javítva annak szerkezetét, ami elősegíti a víz és a levegő áramlását.

A humuszképzésben is kiemelkedő szerepet játszanak, hiszen a talajba szállított organikus anyagokat, például növényi maradványokat és leveleket részben megemésztve humuszt állítanak elő, amely gazdagítja a talaj tápanyagtartalmát.

Tápanyagokat koncentrálnak a szervezetükben, mindezt úgy, hogy növényi részekkel táplálkoznak, amelyből trágyát állítanak elő és ürülékük révén a növények számára könnyen felvehető formában osztják szét azokat a talajban.

Ezen kívül a mozgásukból javítják a talaj vízháztartását, növelve a talaj víz- és levegőáteresztő képességét, így csökkentve a vízfelhalmozódást és vízlefolyást. A lazább talajban a növények gyökérzete könnyebben tud terjeszkedni és mélyebbre hatolni, így a giliszták a növények gyökérzetének fejlődését is jelentős mértékben támogatják.

Így vessük be őket

A beszerzésük rendkívül egyszerű, hiszen a legtöbb horgászkellék boltban csupán pár száz forintért megvásárolhatók. Kertbe való kihelyezésük pedig gyerekjáték: mindössze egy lyukat kell ásnunk, amibe beleforgatjuk őket, majd visszatakarjuk földdel.

Bárhová tehetjük a kertben, mivel azon kívül, hogy kiváló komposztot készítenek, semmiben sem tesznek kárt, tehát akár magaságyásba, virágos ágyásba vagy egyszerűen a fű mellé is elhelyezhetők.

Fontos figyelembe venni, hogy a giliszták szaporodnak és idővel önfenntartóvá válnak, ezért elég, ha csak a kert néhány pontján helyezzük el őket! Alkalmazás során mellőzzük a túlzott vegyszerhasználatot, mivel ezek a szerek károsítják, elriasztják őket, ehelyett inkább figyeljünk az egészséges talajfenntartásra. A megfelelő öntözés és szerves anyagok használata vonzza őket, így ezekre érdemes odafigyelni.

Mikor érdemes telepítenünk, és mikor hagyjuk a természetre?

Természetesen jogosan tesszük fel a kérdést magunkat, hogy vajon szükséges-e földigilisztákat „betelepítenünk” a kertünkbe. Valójában amennyiben egészséges a táptalajunk és nem használunk mesterséges vegyszereket, akkor ezek az apró élőlények bizony maguktól is megjelennek.

Konklúzió, hogy jelenlétük egyfajta visszaigazolásként szolgálhat számunkra, hiszen ha ők jelen vannak, bizony jól is érzik magukat, tehát valamit jól csináltunk. Ebben az esetben szükségtelen férgeket vásárolnunk és egyik helyről a másikra telepítenünk, amellyel lehet, több kárt okozunk, mint hasznot.

A talaj mélyebb rétegeiben ősszel aktívabbak, azonban nyáron is előfordul, amennyiben a melegre való tekintettel a talaj felső rétege kiszáradt. A telepítés idejét viszonylag könnyű megválasztanunk.

Átlag 20 Celsius-fokos hőmérsékleten érzi jól magát, amikor a talaj nedves. A tavasz és az ősz a legideálisabb időszakok, mivel ekkor a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma kedvező számukra.

Összességében elmondhatjuk, hogy jelenlétük azt jelzi számunkra, hogy jól gondozzuk a kertet, így nem kell aggódnunk. Ha viszont nincsenek giliszták, és eddig vegyszereket használtunk (különösen réz hatóanyagút), de áttérnénk a természetes módszerekre, érdemes megfontolni a földigiliszták (Lumbricidae) telepítését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Így komposztáljunk a lakásban!

2024. március 2. 05:40

Ha van zöldhulladék, akkor egy mai kor embere talán nem dobja simán a kukába, hanem elkezd gondolkodni, hogy mit is lehetne vele kezdeni.

Földigiliszták segítségével világított rá a Kwizda a globális környezeti problémákra

2023. december 1. 10:10

A Kwizda novemberben tartotta meg a Nova Agricultura díj ünnepélyes díjátadóját. Az idén elindított pályázat termőtalajaink egészségének megőrzésére és a hasznos talajlakó szervezetek védelmére volt hivatott felhívni a figyelmet.

Mekkora és milyen komposztáló szükséges egy 400 négyzetméteres kertbe?

2022. december 12. 04:36

Tervezem a komposztálás elkezdését családi ház körüli kertemben. Mekkora, milyen méretű és típusú komposztálót javasolnak? 4 fős család konyhai hulladékát és kb. 400 nm kerti terület zöldhulladékát szeretnénk majd komposztálással hasznosítani. Vannak idős és fiatal fák, bokrok is a kertben. Rendezett kertről van szó, esztétikus megoldásra gondolok.

Kertünk talajának minőségi javítása tavasszal

2023. március 14. 05:39

Első lépésként ismerjük meg kertünk talaját. Ássunk fel egy részt és vizsgáljuk meg milyen a szerkezete, morzsalékos laza, netán összetömörödött agyagos?