Házikert
Házikert

Téli talajtakarás a kertünkben: talajtakaró növényekkel a legjobb

Téli talajtakarás a kertünkben: talajtakaró növényekkel a legjobb

Agrofórum Online

Valójában bármilyen laza, jól szigetelő anyag ideális lehet talajtakarás céljára. Fontos észben tartani persze, hogy tavasszal ezt a takaróréteget el kell majd távolítani az ágyásokról, vagy legalább félre kell gereblyézni onnan. Érdemes tehát valamilyen könnyedén kezelhető anyagot használni.

A szalma, a tűlevelek, vagy akár a lehullott lomblevelek mind ideálisak erre a célra, hiszen nemcsak eltávolítani könnyű őket, hanem a talajba is bedolgozhatók. Ha a talaj nem fagy meg a területen karácsony utánig, akkor akár a karácsonyfa ágaival is letakarhatjuk az ágyásainkat.

A hó szintén remek szigetelőréteget képezhet az ágyáson, védelmet nyújtva ezzel a talajnak és a növényeknek is. Egyes növények saját maguk talajtakaróivá válnak, ha hagyják őket – ilyenek például a krizantémok is. Ha nem ültetett talajtakarót használunk, akkor is érdemes legalább egy réteg komposztot, trágyát vagy aprított lombot elteríteni az ágyásokon, hogy megakadályozzuk a talajeróziót. Ez különösen az olyan kertekben fontos, amelyek télire parlagon maradnak (pl. zöldségkertekben). Az örökzöld vagy félörökzöld bokrok, mint például a rododendronok és a bangiták pedig könnyedén kiszáradhatnak a hideg téli szelek miatt.

A fás szárú növények kevesebb védelmet igényelnek télen, mint a lágyszárúak. Egy 10-15 cm vastag réteg kéregtakaró vagy komposztréteg segíthet megőrizni gyökereik számára a talaj víztartalékait. Ügyelni kell arra, hogy ne közvetlenül a száruk körül terítsük el, különben kártevők költözhetnek a takarórétegbe. Továbbá, ha túl közel terítjük el a talajtakarót a növények töve körül, akkor sok nedvesség szorulhat majd a talajtakaró és a növények szára közé, ami ideális körülmény a gombás betegségek terjedéséhez. A téli talajtakarót csak akkor ajánlott eltávolítani tavasszal, ha már nem várható több fagy. Persze ezt nem mindig egyszerű megjósolni, hiszen hazánkban is láthattunk már tavaszi hóviharokat. Amikor azonban a talaj elkezd felolvadni és előreláthatólag nem várható fagy a következő hetekben, akkor ideje eltávolítani a téli talajtakarót az ágyásokról.

A mustár is vethető takarónövénynek, télen biztosan elfagy és tavasszal könnyen törő anyagot hagy maga után

A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk. Magjaikkal vessük be a megüresedett ágyásokat, magas ágyásokat, gyümölcsöst, szőlőt, hogy kertünk talaját a legegyszerűbb módon szuper talajjá alakítsuk át. A takarónövényeket könnyű elvetni, nevelni és egyszerű őket a tavaszi talajba bedolgozni. Ilyenek például a pillangós és keresztes virágú növények, amelyek visszapótolják a talajba a tápanyagot. Ezek a növények zöldtrágyák és gyomelnyomók egyben. A terményt nem betakarítjuk, hanem elszáradás után mulcsként fennhagyjuk, tavasszal pedig beforgatásra kerül.

A keresztes virágú japánretket manapság már nálunk is ajánlják talajtakaró növényként. Különösen mélyre hatoló karógyökerei miatt alkalmazzák előszeretettel. 30-40 nap alatt jelentős zöld- és gyökértömeget fejleszt. Szőlőben, kukoricásban a sorok közé vethető talajjavítás céljából. Vagy szóba jöhet a köztes növényként a mustár is.

A pillangósok közül megemlíthetjük a sziki kendert, amely nemcsak a száraz körülményeket tűri és gyökérzetével hasznosítja a talaj tápanyagtartalmát, hanem a gyökérgümőiben élő nitrogénkötő baktériumok réven lényegében nitrogéntrágyázza is a talajt. Zöldségek és gyümölcsök között kiváló takarónövény. Elnyomja a fonálférgeket. Kb. 8-10 hétre van szüksége az első fagyok beállta előtt.

Az olaszperje szintén mélyre hatoló, nagy tömegű gyökérzetével tűnik ki. Szakemberek ajánlják az olaszperje és a japánretek együttes alkalmazását is. Választható még a lóbab, amely kb. az első fagyok körül a virágzás állapotáig jut el és a talaj nitrogéntartalmát növeli, vagy a facélia, ami a talaj foszfortartalmát növeli.

Forrás:

https://www.agraroldal.hu/teli-talajtakaras.html

https://kertlap.hu/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Aprómagtermelőké a jövő (1.)

2021. március 17. 08:18

Nézzük meg, hogy a három legnagyobb területtel rendelkező zöldtrágya keverék komponens esetében hogyan alakultak a vetőmag-előállítással kapcsolatos adatok hazánkban.

Gondolatok a mézontófű termesztéséről

2019. november 16. 11:24

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia L.) Észak-Amerika délnyugati (Kalifornia) mérsékelten meleg térségéből származik. Az érdeslevelűek családjába tartozik, eredeti elterjedési területén számos, több mint száz őshonos a Phacelia nemzetségbe tartozó fajjal találkozhatunk.

Talajtakaró növények a mezőgazdaságban

2023. november 1. 06:40

A növényi maradványok talajfelszínen hagyása, az állandó talajtakarás, a talajtakaró növények vetése nemcsak a szervesanyag-utánpótlást biztosítják, hanem segítenek a klímakárok kivédésében is.

Beporzók Napja: mindannyian tehetünk a beporzók védelméért

2020. március 11. 06:43

Ahogyan arra a március 10-i Beporzók Napja is rávilágít, a hosszú távú megoldást a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele jelenthetné, mely többek között a méhtartás körülményeinek javítása, illetve vadvirágokkal borított szegélyek létesítése révén valósulhat meg.