Házikert
Házikert

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfestésnél fontos szempont, hogy természetes anyagokkal dolgozzunk, hiszen terv szerint is meg fogjuk enni a színes tojásokat. De mivel érjük el a legszebb színeket?

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket, és abban a világban még tényleg a tojásért és a jó házi sütikért és házi pálinkáért jártak az emberek locsolkodni.

Manapság ez már kicsit másképp néz ki, a festett tojást felváltotta a csokitojás és a locsolkodásért járó zsebpénz is. Így a festett tojás a legtöbbször a tányéron landol, viszont ez a festésben is változást hozott.

Hagymalevelek, az igazi klasszikus

A vöröshagyma levelekkel egy kellemes, barnásvörös színt lehet elérni és még a tojásnak is egy érdekes plusz ízt hoz. Nejlonharisnyába húzzuk az ecettel zsírtalanított tojásokat, rászorítunk pár petrezselyemlevelet vagy virágszirmot és már mehet is a hagymalevél-teába!

Egy jó fél óra múlva már kész is a festés. Praktikusan a tojást együtt is főzhetjük a hagymalevelekkel, mert így mindenki jól jár: festünk is és főtt tojásunk is lesz.

Kék és lilás színek káposztával

A lilakáposztának nagyon szép természetes kékes színe lesz, ha festésre akarjuk használni. Ha aszkorbinsavval vagy ecettel változtatunk a pH-értékén a festőlének, akkor mindig más színárnyalatot fogunk kapni.

Pirosas szín céklával

Hámozd meg a céklát és vágd vékony szeletekre és főzz belőle egy töményebb levet, a főtt tojásokat pedig tedd csak bele és a kívánt szín elérése után vedd ki a léből őket! Ha ebbe is kerül egy kevéske ecet, akkor élénkebb lesz a szín is.

Spenót, tyúkhúr, petrezselyem a zöld színért

A zöld színt viszonylag könnyű előállítani. A spenóttól kezdve a petrezselyemzöldig sokféle opció van, ráadásul még algaporral is elkészíthetjük az áztatólevet.

Hogyan készülnek a minták?

Mintákhoz is lehet ám természetes megoldást találni. Olvasszuk össze egy tálkába a maradék gyertyáink viaszait és egy szívószálból készítsünk írókát! Az olvadt viaszba belemártjuk az írókát és már rajzolhatunk is a zsírtalanított tojáshéjra még festés előtt.

A forró viasszal rajzolt minta miatt viszont hideg festőlevet használjunk, hogy az ne folyhasson meg a tojás felületén.

De ha már túl vagyunk a festésen és ekkor jövünk rá, hogy mégis kéne valami minta rá, akkor tűvel vagy hegyes végű késheggyel karcolhatunk is mintát a tojásokra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

7 jó tanács a forró nyári napokra: hogyan segítsünk a muskátliknak a nagy hőségben

2024. július 22. 13:10

A muskátlik tartós károsodás nélkül elviselik az átmeneti szárazságot, mivel száruk és húsos leveleik képesek elraktározni a vizet.

Még nem késő - ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben

2024. július 22. 05:40

A nyár közepén már ontja magából a kert a gyümölcsöket, zöldségeket, de ezerszám nyílnak a virágzók is. Nézzük sorra a júliusi legfontosabb teendőket a kertben!

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Ellepték a káposztát a liszteskék

T. Attila kérdése: A káposztában rajzanak a liszteskék, hogyan tudok védekezni ellenük?

Hogyan kell a gyomirtást végezni a káposztában?

2018. május 9. 07:27

H. László kérdése: Hogyan történjen a káposztafélék gyomirtása, főleg a kétszikű gyomok ellen, továbbá a káposztalégy elleni védelme szabadföldön?

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.