Kitekintés
Kitekintés

Így növelik a beltéri gazdaságok beporzási rátáját

Így növelik a beltéri gazdaságok beporzási rátáját

Agrofórum Online

A Buzzupot azért eredetileg azért alapították, hogy a méhészek IoT-eszközök segítségével távolról nyomon követhessék méheiket.

Azért dolgoztuk ki ezt a módszert, mert a méhészeknek sok gondjuk akadt a méhek nyomon követésével. A vezérigazgatónk, Roberto egy több generációt megélt méhészetben dolgozik, így jól ismerte ezeket a problémákat. Így aztán elhatároztuk, hogy segítünk a termelőknek a beporzással kapcsolatban, mert ők is hasonló problémákkal küzdöttek – nem volt információjuk a méhek egészségi állapotáról, és így a terményeiket beporzó méhek teljesítményéről

– mondta Julia Semeniuk, a Buzzup üzletfejlesztési munkatársa.

A Buzzupot 2017-ben alapították, eredetileg azért, hogy a méhészek IoT-eszközök segítségével távolról nyomon követhessék méheiket. A méhek beporzási tevékenységének IoT-eszközökkel történő támogatása a Buzzup egyik fő szolgáltatása. Ez a beporzási szolgáltatás a mesterséges intelligencia segítségével rögzíti és lefordítja a hangokat a beporzási teljesítményre. Így segít a gazdáknak beporozni a terményeket, miközben tiszteletben tartja a méhek egészségét, és biztosítja, hogy a megfelelő beporzással növekedjen a terméshozam.

Valódi méhek és technológia

A méheket (poszméheket és méheket) a technológiánkkal együtt használjuk, mivel a gazdák számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a méhek egészségi állapotával. Ha nem porozzák be megfelelően a növényeket, a gazdák a terméshozam mintegy 20%-át veszíthetik el (a terménytől függően)

– tette hozzá Julia.

A technológiájukba integrált érzékelőknek köszönhetően a Buzzup csapata pontosan ismeri a termesztési környezetet. Mivel a növények virágzási ideje általában nagyon rövid, a termelők számára fontos, hogy ezt valós időben mérjék. A Buzzup technológiája olyan növényeknél használható, amelyeknek előnyös a beporzás, vagy amelyek a beporzásra támaszkodnak, mint például a gyümölcsöt hozó növények.

Paradicsomon végzett tesztelés

A paradicsommal végzett korábbi tesztek alapján az eredmények azt mutatták, hogy a paradicsom terméshozama jelentősen megnőtt. De nem csak az, hanem a vitamintartalom és a termés kinézete is javult. Ez annak köszönhető, hogy a beporzás megfelelő volt, ami automatikusan egyenletesebben eloszló összetételt eredményezett ezen a területen

– magyarázza Julia.

A rendszer a méheket és az eszközöket együtt alkalmazza, mivel így a megoldás megfizethetőbb lesz. A kettő kombinációja segít a gazdáknak növelni a terméshozamot és a kínálatot. Kifejezetten alkalmas a vertikális gazdaságok számára, és ezáltal javítja a befektetés megtérülését. A Buzzup technológiája egy egyszeri díjjal és egy éves adatelőfizetéssel vásárolható meg.

Alkalmazás üvegházakban és függőleges gazdaságokban – hamarosan

Jelenleg a technológiát üvegházakban alkalmazzák. A csapat azonban hamarosan a vertikális farmok esetében is szeretné bevezetni, ezért jelenleg partnereket keresnek a megoldásuk vertikális farmokon történő teszteléséhez.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510543/translating-the-sound-of-bees-to-pollinate-indoor-farms/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vízi madarakról tettek nagy felfedezést magyar kutatók

2024. május 21. 08:10

Az egymástól elszigetelt víztereken megjelenő halak terjedésében a vízi madaraknak nagy szerepe van, a halak ikrái a madarak emésztőrendszerében túlélve képesek terjedni.

A házi macskák komoly egészségügyi veszélyforrást jelentenek

2024. február 26. 07:10

Egy kutatás rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is.

Hamarosan oltással védekezhetünk a kártevő rovarok ellen?

2024. február 20. 08:40

A kutatók olyan gombafajjal oltották be a repcét, amely a kártevő rovarok elleni hatékonyságáról ismert. Az egyes szimbionta gombafajok és haszonnövények közötti kapcsolat kiaknázása a mezőgazdaság új korszakának kezdetét jelentheti, amely során a növények ellenálló képessége javul, és a hagyományos növényvédő szerek ökológiai lábnyoma minimálisra csökkenhet.

Döbbenetes küldetéssel indult szonda a Hold déli sarkvidékére

2024. február 18. 12:10

A héten sikeresen útnak indult az amerikai Intuitive Machines magánvállalat holdszondája a Hold déli poláris vidékén tervezett leszállásra.

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejlesztenek hazánkban

2022. július 27. 10:10

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

570 lóerő, gumiheveder, brutális hatékonyság – Új John Deere traktor érkezett Tiszaszentimrére

2022. május 15. 14:36

Az Urbán major gépparkja főként John Deere traktorokból áll, áprilisban pedig egy újabbal gazdagodott.

Háztáji újragondolt formában: hódítanak a modern biokertek

2022. július 11. 13:14

Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erősen rajzik az amerikai kukoricabogár

2022. július 6. 09:06

A szalma betakarítása után nagy erőkkel zajlik a tarlóhántás, hátha egyszer megérkezik az áhított eső.