A birsalma károsítói

A birsalma károsítói

Agrofórum Online

H. Helga kérdése: Ebben az évben gyakorlatilag nem tudtam „egészséges” birsalmát szüretelni. Mit kell tennem ahhoz, hogy a következő évben meg tudjam védeni a termést?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

A birsalmán látható kis kerek foltot, lyukat vagy lyukakat komolyan kell vennünk, mert a birs legjelentősebb állati kártevői az almamoly vagy a keleti gyümölcsmoly behatolási helye. Az almamoly lárvája rózsaszín, évente két nemzedéke van.

Az első nemzedéke május közepétől, a második július közepétől rajzik.  A keleti gyümölcsmolynak lárvája fehér, évente 3 nemzedéke fejlődik, lárva állapotban telel a gyümölcsfák védett ágrészeiben, a gyepszintben vagy a talaj legfelső rétegében. A molyok és a monília együttesen nagy vámszedői lehetnek a birstermelőnek, mert a birsalmafákat rendszere­sen károsítják. A fertőzött gyümölcs rothadásnak indul, és megje­lennek rajta a jellegzetes penészpárnák.

Rügypattanás időpontjában elsősorban a moníliás gyümölcsrothadás ellen réztartalmú készítményekkel védekezzünk. Zöldbimbós állapotban célszerű a réztartalmú készítményekkel a permetezést megismételni. A virágzás idején szerves gombaölőszekkel (például kaptán, ditianon típusú készítmények) történő permetezés a bibén keresztül behatoló gomba tevékenységét gátolja meg. A sziromhullás után folytatni kell a gyümölcsrothadás elleni védekezést.

A molyok rajzásának menetét szex-feromoncsapdákkal kísérhetjük figyelemmel. Az előrejelzéshez feromoncsapda család csapdáit használjuk. A vegyszeres védekezést a szexferomon csapdás előrejelzés alapján a kártevő rajzáscsúcsa után 4-6 nappal végezzük el, amikor a fiatal lárvák már nagy számban megjelentek. A rovarcsapdákat több időpontba kell kihelyezni. Amikor a következő csapdát kihelyezzük, akkor az előzőt be kell szedni. Az almamoly első feromoncsapdáját májustól július közepéig, majd a másodikat szeptember elejéig tartsuk szemmel.

A keleti gyümölcsmoly csapdáit április közepén, majd június és július elején helyezzük ki, a harmadik csapdát csak október közepén szedjük be. A permetezést rovarölőszerrel a rajzás erősségétől és időtartamától függően 7-14 naponta, 2-3 alkalommal javasolt ismételni. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a permetezés a fiatal tojások (“feketefej állapot” előtt) és a fiatal lárvák (L1) ellen irányul. A kitinszintézist gátló  védekezést 0,5 kg/ha dózisban közvetlenül a tojásrakás megkezdésekor kezdjük el. A kezelést elhúzódó rajzás esetén 10-14 nap múlva ismételjük meg.

Amennyiben végrehajtjuk a javasolt védekezéseket, várhatóan a károsítók mennyisége csökken, és következő években kevesebb védekezéssel is szép termést takaríthatunk be.

 

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

2018. január 29. 15:22

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Folytatódnak a drónos növényvédelmi bemutatók

2018. április 6. 07:05

Tekintse meg Ön is a legmodernebb technológiát működés közben, és ismerje meg az előnyeit, felhasználhatóságát.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.