Hogyan védhetjük meg a fák kérgét?

Hogyan védhetjük meg a fák kérgét?

Agrofórum Online

S. Ábel kérdése: Utcai díszfáim törzsénél és némely gyümölcsfámnál is a törzs tövénél a fakéreg megsérült, sebeket vettem észre. Mi okozhatta, megelőzhető?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
 

Kedves Érdeklődő, gyakori jelenségre kérdezett rá.

A fák gyökérnyaki sérüléseit, és e tekintetben mindegy, hogy díszfa vagy gyümölcsfa, leggyakrabban a fák törzse körül végzett növényápolási munkák okozzák. Különösen a damilos fűkaszával végzett fa körüli fű (gyom) levágása szokott sebeket okozni a fák gyökérnyakán. Hasonló kéregsérülést a hagyományos fűnyírók is előidézhetnek, azok okozta sebek kevésbé mélyre hatolók. Minél fiatalabb a fa, annál vékonyabb a fa kérge, annál sérülékenyebb, és ennek megfelelően a nagy sebességgel forgó damil szál annál könnyebben és mélyebbre vág bele a kéregszövetbe. Sajnos a sérülést nehéz elkerülni, vagy a fű marad ott a törzs mellett vagy sérülés történik.

A sérülés nem egyszerűen esztétikai probléma. A fakéreg hiánya miatt a fák gyökeréből a koronába történő vízszállítás korlátozódik, esetenként olyan mértékben lecsökken, hogy a fa emiatt kiszárad. Különösen a fiatal, a telepítés utáni években történő kártétel okozhat a fáknál legyengülést, növekedésben lassulást. Gyakori eset, hogy az egyébként is nem elegendő gondozásban részesülő fiatal utcai sorfákon – ennek következtében – megtelepednek farontó rovarok, bogarak (díszbogarak) is, amik a fák 1-2 éven belüli elhalását (kiszáradását) okozzák.

Kiültetett fák törzsének védelmére forgalomban van és parkokban sok helyen már alkalmazzák a törzsvédőt. Jellemzője, hogy a talajszinttől 30-40 cm magasságig védi a fatörzsre, mint egy hengerpalást, ráboruló műanyag eszköz a fakérget. A védő eszköz két vége össze van rögzítve, a fák ültetésénél helyezik fel a fákra. Ennek a gyakori típusnak a hibája, hogy mérete, bősége nem változtatható, a törzs szélesedésekor a fatörzset már fojtogatja arra rászorulva. Léteznek olyan törzsvédők is, melyek bősége szabályozható, évente igazítani (bővíteni) lehet a fák változó aktuális átmérőjéhez. Az ilyen típust érdemes beszerezni.

Kertekben házilag is készíthetünk a különböző méretű fák törzsére gyökérnyak és törzsvédőt védőt, jól vágható műanyag rácshálóból, melynek bősége szabályoztatható.

Mitől sárgul a málna?

2019. május 19. 14:46

J. Attiláné kérdése: Málnatöveim alsóbb levelei az utóbbi időben egyre jobban sárgulnak. Ez a sárgulás az egész levélre kiterjed. Mi okozhatja ezt?

Milyen kártevő támadta meg az almafa leveleit?

2019. szeptember 28. 04:36

K. András kérdése: Almafám leveleit az épnek látszó felület alatt apró lárvák károsítják. Milyen kártevőről lehet szó?