Megjelentek a bundásbogarak a kertekben

Megjelentek a bundásbogarak a kertekben

Agrofórum Online

J. Attiláné kérdése: Kertemben megjelentek a bundásbogarak. Kell-e ellenük védekezni, és hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Egyik legkorábbi bogárfaj a bundásbogár (Epicometis hirta). Megjelenése a pitypang (gyermekláncfű) virágzásának kezdetétől várható, és jelenléte, rajzása gyakran júniusig is elhúzódik. Tipikus polifág, sok tápnövényű kártevő, a legtöbb gyümölcsféle mellett díszbokrok virágait, de a korán nyíló nárcisz és tulipán virágait is gyakran látogatják, károsítják. A virágok generatív részeit (porzókat, bibét) rágják meg, érési táplálkozásuk miatt a virágból nem képződik gyümölcs. A sziromleveleken okozott rágásai ugyan feltűnőek, elsősorban csak esztétikai kárnak tekinthetők.

A bundásbogarak mérete 10 mm körüli, fekete szárnyfedői fehéres foltokkal tarkítottak, testüket dús, halványszürke szőrzet borítja, innen nyerték nevüket. Bogarak napsütésben tartózkodnak a növényeken, akkor aktívak, repülnek is, míg felhős, hűvös időben lehúzódnak a talajszintre. Lárvái a talajban fejlődnek, növények gyökereivel és korhadó részekkel táplálkoznak, ott is bábozódnak, és bogár alakban telelnek a talajban.

A bundásbogarak elleni kémiai védekezést nehezíti, hogy a bogarak ellen ható rovarölő szerek többsége a beporzást végző hasznos rovarokat is károsítja. Ezen mellékhatás kiküszöbölésére alkalmazzák a méhkímélő technológiát. Csökkenti a kémiai kezelés hatékonyságát, hogy a gyümölcsfák virágzásakor kevés az a felület, amire a peszticid rá tud tapadni, amit a bogár majd elfogyaszt. A bogarak csak a frissen kinyílt virágokat károsítják, a kontakt hatású szereknél 2-3 naponta lenne szükséges az ismételt kezelés a megfelelő hatás elérésére. Fentiek miatt a gyakorlatban peszticides védekezési nem terjedt el.

Védekezés (gyérítés) csapdázással

Régóta ismert, hogy a bogarak bizonyos színhez vonzódnak, arra a színre repülnek. A Biokontroll korábbi vizsgálata, melyet szintetikus virágillattal (öblítő szerrel) kevert vizes edényekkel végeztek, megállapította, hogy a földre helyezett sárga színű tálkákba helyezett és naponta cserélt illatos víz nagy mennyiségben vonzza a bundásbogarakat.

A MTA ATK Növényvédelmi Intézetben számos kártevőre fejlesztettek ki rovarcsapdákat, a bundásbogár ellen tömegcsapdázásra a kék színű módosított varsás csapdát (VARb3k) ajánlják. Hatékonyságukat segíti, ha már a bogarak megjelenésének kezdetétől alkalmazzák. Gyümölcsösben a sorok közé a fáktól távol helyezik el a talajra, az illatuk oda csalogatja a bogarakat, így azok nem jutnak el a fák virágaihoz. Működésük feltétele a csalétek rendszeres cseréje. Bővebb információ a http://www.csalomoncsapdak.hu/ honlapon olvasható.